Képviselői beszámoló – 2021

ZAJVÉDELEM GUBACSON – “FOGADJ ÖRÖKBE EGY FÁT!” – ZEBRA A BAROSS ÉS HATÁR ÚT SARKÁN – KÖZÖSSÉGI KOMPOSZTÁLÓK – LOMBZSÁK PROGRAM – KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS GUBACSON – FITT PARK A DUNA-PARTON – VILÁGÍTÁS A ZODONY UTCAI KUTYAFUTTATÓBAN – KÜZDELEM AZ ILLEGÁLIS HULLADÉK ELLEN

Eltelt egy újabb év, ilyenkor év végén illik beszámolni idei munkánkról, számvetést készíteni, bemutatni jövő évi terveinket.  Tizenegy éve vállaltam, hogy tiszta kézzel, fejjel és nem utolsósorban tiszta szívvel állok ki a kerületben élők ügyeiért.

2013 tavaszán javasoltam, hogy Pesterzsébet képviselői évente számoljanak be tevékenységükről, körzetükben végzett munkájukról, megvalósuló kezdeményezéseikről, programjaikról s ehhez biztosítson felületet Pesterzsébet Önkormányzata központi honlapján. A jogi és az oktatási bizottság 2015 őszi döntéseinek, munkájának köszönhetően ez végre megvalósult. Így letölthetőek a pesterzsebet.hu oldalról a beszámolóim.

Mach Péter
önkormányzati képviselő, a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke
a Gazdasági Bizottság, az Egészségügyi illetve a Jogi és Közbiztonsági bizottság tagja
2. egyéni választókerület (Mediterrán lakópark- Pesterzsébeti lakótelep- Gubacsi lakótelep) képviselője
e-mail: mach.peter@parbeszed.org
Facebook: https://www.facebook.com/machpeter.oldala/
Vagyonnyilatkozataim és képviselői beszámolóim innen letölthetőek.  

A járvány- és veszélyhelyzet miatt az első félév idén is a járvány elleni védekezésről, az online egyeztetésekről, távmunkáról szólt. Az első teljes jogú, offline képviselőtestületi és bizottsági ülést nyáron tartottuk meg. A kormány döntése alapján 2021 nyaráig a polgármester egyszemélyben hozta meg döntéseit. A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság tagjaként részt vettem ezeknek a határozatoknak a véleményezésében, online egyeztetések után javaslatokat fogalmaztunk meg bizottsági tagtársaimmal, melyek jelentős része visszaköszönt a határozatokban.

Ráadásul megtörtént az elképzelhetetlen: Szabados Ákos 2021. évi megszorító költségvetését végül a kihirdetett formában rajta kívül senki nem támogatta, néhányan tudomásul vették, a többség módosításokkal élt volna. A kormány tízszámjegyű összeget vett el a kerülettől, miközben a válság következtében amúgy is csökkentek a bevételeink, a járvány elleni védekezés, a szociális ellátó és támogatási rendszerünk viszont többletforrást igényelt volna. Akkor úgy tűnt Pesterzsébeten az önkormányzatokat sújtó megszorítások miatt közel 2 milliárd forint fog hiányozni költségvetésünkből, (azóta ennek jelentős részét célzottan, pántlikázva visszakapta a kerület, de sajnos a szabadfelhasználású források elapadtak).

Ezért volt fontos, hogy márciusban a többség úgy döntött, hogy ha az elvonásokat visszakapjuk, akkor azt mire fogjuk azt elkölteni:

  • a zöldfelületeink, védelmére, fejlesztésére
  • útjainkra, járdáinkra
  • közbiztonságra (mobilkamerákra és több közterületfelügyelőre a közösségi tereinken).

Az első félévben képviselői munkámat a járvány elleni védekezés segítése és zöldfelületeink védelme mellett elsősorban a tájékoztatásra összpontosítottam.

Mára minden, a körzetemhez tartozó lakóközösségnek van saját Facebook csoportja, ahol segíteni tudják egymást az itt élők, megosztani egymással problémáikat, gondjaikat, örömteli pillanataikat.

/Gubacsi lakótelep, Pesterzsébeti lakótelep, Mediterrán lakópark/

Sikerült a kerület egyik legnagyobb hírforrásává alakítani a 11 ezer fős, lokálpatrióta, zöld „I 💚 Pesterzsébet” fórumot, amely mind a járvány elleni védekezésben, mind a nyári jégvihar esetében segíteni tudott.

https://www.facebook.com/groups/zoldpesterzsebet

Részben átvettük a gyengébben teljesítő önkormányzati csatornák feladatát és tájékoztattuk a lakosságot áramszünetről, járványadatokról, közlekedési fejlesztésekről…

Idén is folytattam az illegális hulladéklerakók elleni küzdelmet, számos plogging akciót szerveztünk, s sikerült több lerakót felszámoltatnunk a Duna-parton.

Ismét nekifutottam a Mediterrán lakópark útjainak jogi helyzetének rendezésnek, s sajnos a felszámoló és a polgármester vitája idén is megakadályozta. Hosszú, évtizedes munka volt, hogy a képviselőtestület többsége támogassa, hogy megoldjuk a problémát, hatalmas csalódás, hogy ennek ellenére homályos üzleti érdekek fontosabbak voltak annál, hogy az itt élők számára tiszta helyzetet teremthessünk.

A Gubacsi lakótelepet és a Mediterrán lakóparkot sújtó légszennyezés ellen létrehozott véderdősávot Szabados Ákos polgármester az elmúlt években sziszifuszi munkával átsoroltatta, majd letaroltatta.

Idén sikerült elérnünk a beruházóval többször egyeztetve, hogy fasort telepítsenek és rendezzék a zöldfelületet. A beruházó által készített települési tanulmányterv komoly előrelépés lett, hogy a ma már csak papíron zöldfelületként nyilvántartott terület helyett végre fasort ültettek. A fontos gesztus mellett azonban hátránya továbbra is az, hogy nem a Dél-pesti szennyvíztisztító bűzszennyezését csökkenti, ezért érdemes lenne megfontolni, hogy az adott telkek északi oldalán is legyen fasor kialakítva, mind a Közműhelytelep utca 26-30 közötti sávban, mind a KÉSZ módosítással érintett telek szélén.

Több cikluson átívelő problémát oldott meg Budapest új városvezetése Pesterzsébeten, zebrát kaptunk a Baross-Határ sarokra.

A Baross utca – Határ út csomópontnál a biztonságosabb gyalogos átkelést a meglévő középsziget átépítésével és közvilágítás kiépítésével is biztosították. A zebráknál a vakok és gyengénlátók biztonságos átkelését segítő elemek is beépítésre kerültek.

Külön köszönöm Völgyesi Krisztián barátomnak, – aki éveken át harcolt érte -, a beletett energiát! Nem telt el úgy költségvetés-tervezés, hogy az adott zebra ügyét fel ne hozta volna, újra, újra és újra téma volt testületi ülésen, éveken át ismételgette: ide bizony zebra kell! Kérésére a bizottságom bejárást is tartott a helyszínen megvizsgálni a kiépítés lehetőségeit, most megvalósult.

2021 nyarától próbáltuk bepótolni az első félév elmaradt pályázatait, fejlesztéseit, döntéseit. Sajnos az elvonások ezt jelentősen megnehezítették, lassították.

A testületi munka mindjárt egy hatalmas, elsősorban a kerületet sújtó viharkár rendezéséről szólt. Kérésemre a hivatal áttekintette miként segíthet, illetve egy tájékoztatási anyagot is készített a vihar-károsultaknak.

Majd belevágtunk az elmaradt feladatok elvégzésébe, júliusban kiírtuk a környezetvédelmi pályázatainkat is:

Ráadásul tavaly azt ígértem, hogy jövőre elindulhat a “Fogadj örökbe egy fát Pesterzsébeten!” project is.  Javaslatomra idén a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság egy új pályázati lehetőséget is megalkotott, meghirdettük a kerület lakossága részére a „Fogadj örökbe egy fát” közösségépítő és környezetszépítő pályázatot.

A Föld élete drámai módon változik, nekünk embereknek is változnunk kell. Fokozódik a klíma és biodiverzitáskrízis és azonnal “lépni, tenni, ültetni kell”. A közterületen található faállomány folyamatosan öregszik, új fák ültetésére feltétlenül szükség van biológiai és esztétikai okokból egyaránt.  

A lakosság számára egyre fontosabb lakókörnyezetének élhetőbbé tétele, melyhez a környezetében található növényzet nagyban hozzájárul. A Pályázat lehetőséget nyújt a lakók számára, hogy az Önkormányzat támogatásával ingatlana előtti közterületét megszépítse, az által, hogy az igényeinek és az ingatlan előtti közterület lehetőségeinek megfelelő díszfát ültessen. 

Gratulálok az idei nyerteseknek!

Nagyon büszke vagyok rá, hogy a körzetemben található Kosuti (Kossuth Lajos utca, Pesterzsébet főutcája) a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete által felajánlott „Legvirágosabb Főutca” címmel járó oklevet és díjat kapott

Az elismerés szerint a szakmai zsűri az ország összes főutcája közül immár harmadik alkalommal találta a legvirágosabbnak Pesterzsébet sétálóutcáját.

Azonban az is fontos, hogy a Városközponttól távolabbi részek is fejlődjenek, tiszták maradhassanak és ne lepje el a szemét, ezért idén belevágtunk a munkába:

Nagyobb és tetővel ellátott köztéri szemetesek, kedvezményes lombzsák program, közösségi komposztálás – cselekedjünk közösen egy tisztább, élhetőbb Pesterzsébetért!

Egyre több helyen nőtt meg ismét az illegális hulladék mennyisége a kerületben. A parkokban, közösségi csomópontokon, buszmegállókban telepakolt, ürítetlen kukák, szeméthalmok, üres üvegek és cigarettacsikkek fogadják az arra járót.

Számos lakossági panaszt kaptam én is, képviselőtársaim is, ezeket továbbítva talán az egyes, adott panaszokat gyorsabban sikerült kezelni, de ezzel a kerületi szemétkérdés nem oldódott meg.

A főváros a köztéri szemetesek harmadát-felét a kormány megszorítócsomagja miatt lebontotta, s így a megmaradt kukák sokkal hamarabb telnek meg. Két ürítés között ellepi a környezetét a szemét.

Ezért az Önkormányzat októberben az illegális hulladék elleni küzdelemben az alábbi három döntéseket hozta:

  • Javaslatomra nagyobbra cseréljük és fedéllel látjuk el a parkjainkban, zöldfelületeinken található köztéri szemeteseket és néhány forgalmasabb helyszínre újakat is kihelyezünk (erre már idén is közel 1M forintot csoportosítottunk át a bizottsági forrásunkból).
  • Fekete Katalin képviselőtársam javaslatára a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztatóval együttműködve kedvezményes lombzsák vásárlási lehetőséget fogunk biztosítunk az állandó lakcímmel rendelkező kerületi lakosoknak.
  • Javaslatomra a Polgármesteri Hivatal egyeztetéseket kezdeményez a köztéri hulladékgyűjtők visszahelyezéséről, a szelektív szigetek környezetének tisztaságának biztosításáról és az idei lomtalanítási fiaskó tanulságairól az FKF Zrt-vel.

Két közösségi komposztáló is létesült idén a kerületben: a Duna-parton a közösségi kert sarkán és a Gubacsi lakótelep és a Mediterrán lakópark találkozásánál.

Jövőre szeretnénk újakat létrehozni és a régiek zavartalan működését biztosítani.

Belevágtunk egy pilot projektbe és kísérleti jellegként napelemes lámpát kapott a Zodony utcai kutyafuttató, ha beválik akkor folytatjuk a kerületben.

Új fitt parkok épülnek a kerületben, az egyik a javaslatomra a Duna-parton:

Az idei év egyik nagyon fontos, közösségi sikere volt a Gubacsi vasúti híd kapcsán a zajvédelem biztosításának szerződésbe foglalása.

Tavaly nyáron indítottunk mozgalmat, hogy a Gubacsi lakótelepen, a Duna-parton és a Helsinki út túloldalán élőknek élhető maradjon a lakókörnyezetük.

Akkor úgy tűnt, hogy növekvő áruforgalom (kétszeres forgalomnövekedés), a határértéket már most is meghaladó közúti + vasúti zajszennyezés, nulla monitoring, nulla zajvédelem, s persze semmi villamosítás: ezt kapná a pesterzsébeti Gubacsi lakótelep az új vasúti híd dokumentációjának és hatástanulmányának készítői szerint.

Nekünk viszont meggyőződésünk volt, hogy a már most jelentősen megnövekedett közúti és vasúti teherforgalom zajterhelése miatt szükség van zajvédelmi fejlesztésekre.

Ezért:

A képviselőtestület egységes kiállásának köszönhetően győztünk, a beruházó NIF ZRt. elfogadta a feltételeinket és a módosított szerződésbe belekerültek:

A Cél megvalósítójának kötelezettségei:
1. A Cél megvalósítója kötelezettséget vállal arra, hogy a kivitelezés megkezdése előtt a szerződött Vállalkozó által készített organizációs terveket Pesterzsébet Önkormányzatával egyezteti.
2. A Cél megvalósítója kötelezettséget vállal arra, hogy a tervezett vasútnyomvonal korrekció megépítése előtt gondoskodik a környező lakóterületeken a vasúti és közúti együttes zajterhelési szint csökkentésének vizsgálatáról, és a zajterhelés csökkentésének érdekében intézkedéseket tesz zajvédő műtárgy építésére a pálya déli, lakóházakkal érintett oldalán.
3. A cél megvalósítója kötelezettséget vállal arra, hogy az építkezés során 3,5 tonna feletti gépjárművek nem veszik igénybe Pesterzsébet jelenlegi közútjait (kiemelten sem a Csepeli átjáró, sem a Vízisport utcát) és a beruházáshoz szükséges anyagok szállítása a partra a MÁV területén történik.

Hosszadalmas egyeztetések zajlottak az ügyben, s ha képviselőtársaim nem tartanak ki, akkor nem születhetett volna meg az egyezség.  

Nagyon köszönöm a petíciót aláíróknak, a lakossági fórumon résztvevőknek, a képviselőtestületnek és a kompromisszumkész beruházóknak!

A végére helyeztem a beszámolóm Duna-parti sétányt érintő részét. Pesterzsébet egyik legjobban várt beruházásának, a Duna-parti sétánynak az átadását ugyanis (melyet eredetileg szeptemberre, majd októberre, két hete pedig december 15-re ígértek) az Önkormányzat az utolsó polgármesteri ígéret szerint 2022. február 26-ra halasztotta.

Tavasszal boldogan számoltam be, hogy megkezdődtek a Duna-parti sétány kivitelezési munkálatai. Tíz éve, még a 2011-es hosszútávú gazdasági programba javasoltam, hogy Pesterzsébet kiemelt fejlesztési területe legyen a Duna-part. Pesterzsébetnek ugyanis komoly városfejlesztő lehetősége ennek az adottságnak a kihasználása.

Sajnos a számos kompromisszum ellenére sem készült el idén a sétány, az ötlet egyik támogatójaként azonban nagyon remélem jövő tavasszal tényleg ott tudunk kutyát sétáltatni, sportolni, gyermekeinkkel játszani.

Jövő évi terveim:

ZAJVÉDELEM

Idén számos zajpanasszal kerestek meg lakók, (a KALLE átépítése során rosszul kialakított berendezések, a növekvő vasúti áruforgalom, a rossz és áthaladáskor folyamatosan döngő vasúti híd, vasárnap reggeli építkezések, új építésű házak rosszul kialakított gépészeti kürtői,). Sajnos Pesterzsébetnek nincs saját zajvédelmet biztosító rendelete, de javaslatomra idén megszülethet: 2022 második félévében szerepel a munkatervben és megalkotjuk azt.

DUNA-PARTI SÉTÁNY

Az elhúzódó, néha meghökkentő fordulatokat vett sétány-fejlesztés az torzó februári átadása után nem állhat le, jövőre meg kell nyitnunk a teljes Duna-partot!

KÍNAI VASÚT ÉS HÉV FEJLESZTÉSEK

Meg kell védenünk a Pesterzsébeten élőket a zajszennyezéstől, biztosítanunk kell, hogy a fejlesztéseknek ne elszenvedői, hanem haszonélvezői legyünk, meg kell változtatni a terveket és winwin szituációt kell teremteni, hogy úgy jussunk el gyorsabban a belvárosba, hogy közben élhető maradjon lakókörnyezetünk.

Gubacsi közlekedésfejlesztés

Idén sikerült elérnünk, hogy elkészüljenek a kiviteli tervei az első ütemnek, jövőre meg is kell valósítani az egyirányúsítást, a 30-as táblák kihelyezését. S folytatni kell a munkát: forgalomszabályozásra, a parkolás rendezésére van szükség az alsóVizisporton.

A Mediterrán lakópark útjainak rendezése

Egy újabb évvel csúszott el a jogi rendezés, miközben azért lett leállítva, mert elindult a gyorsított felszámolás folyamata. Rendezni kell kihez kerültek/kerülnek az utak és meg kell oldani az aszfaltozást, a vízelvezetés problémáját.

Óvodai, bölcsődei udvarok, játszóterek, kutyafuttatók fejlesztése:

Kiemelt cél lesz 2022-ben a fent felsoroltak fejlesztése, s folytatni szeretném a Zodony utcában megkezdett pilot projektet is, hogy jövő őszre, a korai sötétedésre minél több kutyafuttató, játszótér kapjon világítást.

ÚJ BÉRLAKÁSOK PESTERZSÉBETEN

2022-ben belevágunk a lakhatási válság miatt a bérlakásfejlesztésekbe, felújítunk, átalakítunk és remélem újak építésébe is belefogunk.

DUNA-PARTI FEJLESZTÉSEK

2022-ben az egyik legfontosabb munkánk a Duna-parti fejlesztési területek szabályozása lesz, ha nem akarjuk, hogy 60-70 méter magas, monumentális épületek lepjék el a pesterzsébeti partszakaszt akkor sürgősen végig kell gondolnunk mit szeretnénk és hogyan. Mi legyen a partmenti fasorokkal (amiket az evezőspálya építése miatt akarnak kivágni), s milyen lakótelepek épülhessenek mellette,

Ha eddig eljutott, akkor meghatottan köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Egy hozzászólás “Képviselői beszámoló – 2021” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük