Mit tegyünk a zajszennyezés ellen?

Idén számos zajpanasszal kerestek meg lakók, (a KALLE átépítése során rosszul kialakított berendezések, a növekvő vasúti áruforgalom, a rossz és áthaladáskor folyamatosan döngő vasúti híd, vasárnap reggeli építkezések, új építésű házak rosszul kialakított gépészeti kürtői,) s még a járvány lecsengése után csak most kezdődik majd a buli, lagzi és koncertszezon.

Sajnos Pesterzsébetnek nincs saját zajvédelmet biztosító rendelete pedig néhány kérdésben (hétvégi, ünnepnapi, éjszakai zajszennyező munkavégzés, társasházak szabályai…) fontos lenne, így „A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet” az iránymutató.

Birtokvédelmet és azt megelőzően panaszt benyújtani a zajt kibocsátó kerület jegyzőjénél lehet, mivel számos zajpanasz a szomszédos Csepelen, Ferencvárosban és Soroksáron működő létesítmény miatt érkezik fontos meghatározni a zaj forrását.

Ahogy a rendelet fogalmaz a 4. § (a) pontja alapján, az 1. sz. melléklete és 10. § (1) bek. szerint:

„4. § (1) Zaj- és rezgésvédelmi ügyekben a hatósági jogkört – a (3)-(4) bekezdésben foglalt kivételekkel – a települési önkormányzat jegyzője, a főváros esetében a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző gyakorolja az alábbi esetekben:

A rendelet mellékletei külön szabályozzák

  • az üzemi és szabadidős létesítményektől származó zaj terhelési határértékeit a zajtól védendő területeken
  • építési kivitelezési tevékenységből származó zaj terhelési határértékeit
  • a közlekedéstől származó zaj terhelési határértékeit
  • a zaj terhelési határértékei az épületek zajtól védendő
  • az emberre ható rezgés vizsgálati küszöbértékeit és terhelési határértékei az épületekben

A legtöbb panasz az üzemi és szabadidős létesítmények miatt érkezik, így azt részletezem, de a többi is elérhető ezen a linken.

1.[1] Az üzemi és szabadidős zajforrások zajterhelési határértékei a 2. § (3)-(4) bekezdésében és a 2. pontban foglalt kivételekkel

 ABC
1zajtól védendő területHatárérték (LTH) az LAM megítélési szintre (dB) nappal 06-22 óraHatárérték (LTH) az LAM megítélési szintre (dB) éjjel 22-06 óra
2Üdülőterület, különleges területek közül az egészségügyi területek4535
3Lakóterület (kisvárosias, kertvárosias, falusias, telepszerű beépítésű), különleges területek közül az oktatási létesítmények területe, a temetők, a zöldterület5040
4Lakóterület (nagyvárosias beépítésű), a vegyes terület5545
5Gazdasági terület6050

1.2. Az LAM megítélési szintet a zajkibocsátási határérték megállapításának, valamint a zaj- és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról szóló miniszteri rendeletben a zajforrás mérésére meghatározott módszerben megadottak szerint kell értelmezni.

2.[2] A nemzetközi licenccel rendelkező versenypályán megtartott eseti rendezvényektől származó zaj terhelési határértékei

2.1. A zajkibocsátási határérték alóli felmentéssel nem érintett napokra vonatkozó zajterhelési határérték

2.1.1. A nemzetközi licenccel rendelkező versenypályákon megtartott eseti rendezvényektől származó zaj terhelési határértékei a 2/B. § (1) bekezdése szerinti felmentéssel nem érintett napokon

 ABCD
1Zajtól védendő területHatárérték
a naptári év 180, szökőévben 181 napjára (LTH) az LAM megítélési szintre nappal
(08-20 óra) (dB)
Határérték
a naptári év 185 napjára (LTH) az LAM megítélési szintre nappal
(08-20 óra) (dB)
Határérték
az év valamennyi napjára éjjelre (LTH) az LAM megítélési szintre éjjel
(20-08 óra) (dB)
2Különleges területek közül az egészségügyi területek454535
3Üdülőterület454835
4Lakóterület (kisvárosias, kertvárosias, falusias, telepszerű beépítésű), különleges területek közül az oktatási létesítmények területe, a temetők, a zöldterület505535
5Lakóterület (nagyvárosias beépítésű), a vegyes terület556035
6Gazdasági terület606035

2.1.2. Az LAM megítélési szintet a zajkibocsátási határérték megállapítás

2.1.2. Az LAM megítélési szintet a zajkibocsátási határérték megállapításának, valamint a zaj- és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról szóló miniszteri rendeletben a zajforrás mérésére meghatározott módszerben megadottak szerint kell értelmezni.

2.1.3. A 2.1.1. pontban foglalt táblázat B) oszlopa szerinti határértéket – a zajkibocsátási határértéket előíró határozat véglegessé válásának időpontját követő első naptári negyedévtől – minden naptári negyedévben összesen legalább 15 napon alkalmazni kell.

2.2. A zajkibocsátási határérték alóli felmentéssel érintett napokra vonatkozó zajterhelési határérték

2.2.1. A nemzetközi licenccel rendelkező versenypályákon megtartott eseti rendezvényektől származó zaj terhelési határértékei a 2/B. § (1) bekezdése szerinti felmentéssel érintett napokon, a felmentéssel érintett napok maximális száma és a határérték mellett betartandó korlátozások

 ABCD
1Zajtól védendő területA felmentéssel érintett napok maximális száma egy naptári évbenHatárérték (LTH) az LAM megítélési szintre nappal (08-22 óra) (dB)A határérték mellett betartandó korlátozások
2Üdülőterület4060 dBA felmentéssel érintett napok maximális számán belül egy naptári évben azoknak a napoknak a száma, ahol a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló rendelet szerinti kritikus ponton (a továbbiakban: kritikus pont) a zajterhelés meghaladja az 55 dB értéket, legfeljebb 10 nap lehet.
3Lakóterület (kisvárosias, kertvárosias, falusias, telepszerű beépítésű), különleges területek közül az oktatási létesítmények területe, a temetők, a zöldterület4070 dBa) A felmentéssel érintett napok maximális számán belül egy naptári évben azoknak a napoknak a száma, ahol a kritikus ponton a zajterhelés meghaladja a 60 dB értéket, legfeljebb 30 nap lehet.
b) Az a) pont szerinti 30 napon belül azoknak a napoknak a száma, ahol a kritikus ponton a zajterhelés meghaladja a 65 dB értéket, legfeljebb 10 nap lehet.
4Lakóterület (nagyvárosias beépítésű), a vegyes terület3070 dBA felmentéssel érintett napok maximális számán belül egy naptári évben azoknak a napoknak a száma, ahol a kritikus ponton a zajterhelés meghaladja a 65 dB értéket, legfeljebb 10 nap lehet.
5Gazdasági terület1070 dBnincs

2.2.2. A 2.2.1. pont szerinti LAM

2.2.2. A 2.2.1. pont szerinti LAM megítélési szintet a zajkibocsátási határérték megállapításának, valamint a zaj- és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról szóló miniszteri rendeletben a zajforrás mérésére meghatározott módszerben megadottak szerint kell értelmezni.

Egy hozzászólás “Mit tegyünk a zajszennyezés ellen?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük