Fogadj örökbe egy fát! – PÁLYÁZAT

Javaslatomra Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Környezetvédelmi és Városfejlesztési  Bizottsága, meghirdeti a kerület lakossága részére a „Fogadj örökbe egy fát”  közösségépítő és környezetszépítő pályázatot.

A Föld élete drámai módon változik, nekünk embereknek is változnunk kell. Fokozódik a klíma és biodiverzitáskrízis és azonnal “lépni, tenni, ültetni kell”. 

A képviselőtestület, a ciklus elején úgy döntött, hogy a klímavészhelyzetre tekintettel kiemelten kezeli zöldfelületeinek gondozását fejlesztését. Ezért a 2019-2024-es ciklusban összességében 2.000 új fásszárú növényt ültet a kerület. 

Tavaly az ígértem, hogy jövőre elindulhat a “Fogadj örökbe egy fát Pesterzsébeten!” project is.

Több éve megrendezzük a „Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód, parkod” pályázatot. Az eddigi évek tapasztalatai azt igazolják, hogy azokon a közösségi tereken, ahol erősebb közösségek alakultak ki a játszóterek, parkok és kutyafuttatók állapota javult, kevesebb a szemét, a rongálás. 

Az elmúlt években a fapótlások, faültetések egyre gyakrabban a lakossággal együttműködve, igényeiket felmérve, kéréseiket teljesítve történnek. Idén már több tucat hasonló kérés érkezett be a hivatalhoz, melynek jelentős részét szakmailag ellenőrzött módon fokozatosan teljesít is a kerület. Számos esetben a lakók, lakóközösségek vállalják az adott fák locsolását, gondozását is. Az együttműködés formalizálása és egy „megállapodás” kötése az önkormányzattal segítheti ezen folyamatot, növelheti a bekapcsolódó lakók körét és segíthetné az önkormányzatnak is gondozási feladatok tervezésénél, beosztásánál

Bővebben a pályázatról:

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Környezetvédelmi és Városfejlesztési  Bizottsága, meghirdeti a kerület lakossága részére a „Fogadj örökbe egy fát”  közösségépítő és környezetszépítő pályázatot.

A Pályázat célja: 

Pesterzsébet közterületeinek rendezettebbé és gondozottabbá tétele, a lakosság bevonása a közterületek  megszépítésébe. A közterületen található faállomány folyamatosan öregszik, új fák ültetésére feltétlenül  szükség van biológiai és esztétikai okokból egyaránt.  

A lakosság számára egyre fontosabb lakókörnyezetének élhetőbbé tétele, melyhez a környezetében  található növényzet nagyban hozzájárul. A Pályázat lehetőséget nyújt a lakók számára, hogy az  Önkormányzat támogatásával ingatlana előtti közterületét megszépítse, az által, hogy az igényeinek és  az ingatlan előtti közterület lehetőségeinek megfelelő díszfát ültessen. 

A Pályázat keretén belül az Önkormányzat vállalja, hogy a nyertes pályázó által megjelölt helyen  igényelt fát/fákat elülteti, amennyiben a megjelölt területet adottságai ezt lehetővé teszik. 

Pályázat benyújtásának határideje: 2021. október 31. Késedelmesen érkező pályázat  benyújtására nincs lehetőség.

Pályázat benyújtásának formája:  

A hiánytalanul kitöltött, dátummal és aláírással hitelesített pályázati adatlapot elektronikus úton  (szkennelve) a varosfejlesztes@pesterzsebet.hu e-mail címre küldheti be. Levele tárgyában hivatkozzon  a pályázat címére.

A pályázat benyújtható továbbá postai úton az alábbi címen: Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet  Önkormányzata, 1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. (Soltész Viktória fasorfenntartási referens,  félemelet 42. iroda)

Pályázati feltételek: 

A Pályázaton indulhat minden, pályázati adatlapot kitöltő és aláíró, 18. életévét betöltött, pesterzsébeti lakcímmel rendelkező magánszemély: a pályázat tárgyát képező közterülettel határos  ingatlan tulajdonosa, vagy az adott ingatlan tartós használatára jogosult személy (haszonélvező). 

Osztatlan közös tulajdon esetében (ha az ingatlannak az ingatlan-nyilvántartás szerint több  tulajdonosa is van) valamennyi tulajdonostárs együttesen terjeszthet elő kérelmet az ültetési  helyszín megjelölésével. A tulajdonostársak beleegyező nyilatkozatát a pályázathoz mellékelni  szükséges. 

Társasházi közös tulajdon esetén a társasház közös képviselője nyújthat be pályázatot, ebben az  esetben a társasház támogató közgyűlési határozatát mellékelni szükséges. 

A pályázat kizárólag a saját tulajdonú/ használatú ingatlan előtti közterületre vonatkozóan  nyújtható be, szomszédos ingatlanra nem. 

További információk: A pályázattal kapcsolatos további részletes információkat az Önkormányzat honlapján érhetik el, kérdéseket fektenni a  varosfejlesztes@pesterzsebet.hu hu e-mail címen, valamint Soltész Viktória fasorfenntartási  referensnek telefonon a +36-1-289-2531 telefonszámon lehet.

2 hozzászólás “Fogadj örökbe egy fát! – PÁLYÁZAT” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük