Elég volt a szemétből Pesterzsébeten!

Nagyobb és tetővel ellátott köztéri szemetesek, kedvezményes lombzsák program, közösségi komposztálás – cselekedjünk közösen egy tisztább, élhetőbb Pesterzsébetért!

Az elmúlt hónapokban egyre több helyen nőtt meg ismét az illegális hulladék mennyisége a kerületben. A parkokban, közösségi csomópontokon, buszmegállókban telepakolt, ürítetlen kukák, szeméthalmok, üres üvegek és cigarettacsikkek fogadják az arra járót.

Számos lakossági panaszt kaptam én is, képviselőtársaim is, ezeket továbbítva talán az egyes, adott panaszokat gyorsabban sikerült kezelni, de ezzel a kerületi szemétkérdés nem oldódott meg.

A főváros a köztéri szemetesek harmadát-felét a kormány megszorítócsomagja miatt lebontotta, s így a megmaradt kukák sokkal hamarabb telnek meg. Két ürítés között ellepi a környezetét a szemét.

Ráadásul idén az ősz elejei lomtalanításkor az FKF nem állított fel veszélyeshulladékgyűjtő pontokat, s ennek köszönhetően a lakók tömör egyszerűséggel kirakták a többi lom közé, így a kerület nyakába szakadt ennek begyűjtése, majd elszállíttatása a lerakókba.

Aki illegális lerakót talál, hentergő szemeteszsákokat parkjainkban, zöldfelületeinken az jelentse interneten az Önkormányzat hibabejelentőjén, vagy okostelefonnal a Pesterzsébet appon.

Aki szemetelőt, teherautóból, gépkocsiból hulladékot lerakót lát az pedig jelezze a Rendvédelmi Osztálynak az alábbi telefonszámokon a nap 24 órájában:
06-1-289-25-08;   06-20-255-58-42
E-mail: kozterulet-felugyelet@pesterzsebet.hu

A küzdelmet azonban közösen kell megvívnunk, ezért az Önkormányzat a növekvő illegális hulladék elleni küzdelemben a múlt héten az alábbi három döntést hozta:

  • Javaslatomra nagyobbra cseréljük és fedéllel látjuk el a parkjainkban, zöldfelületeinken található köztéri szemeteseket és néhány forgalmasabb helyszínre újakat is kihelyezünk.
  • Fekete Katalin képviselőtársam javaslatára a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztatóval együttműködve kedvezményes lombzsák vásárlási lehetőséget fogunk biztosítani az állandó lakcímmel rendelkező kerületi lakosoknak.
  • Javaslatomra a Polgármesteri Hivatal egyeztetéseket kezdeményez a köztéri hulladékgyűjtők visszahelyezéséről, a szelektív szigetek környezetének tisztaságának biztosításáról és az idei lomtalanítási fiaskó tanulságairól az FKF Zrt-vel.

A Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány pedig közösségi komposztálók kialakításának és működtetésének támogatását emelte be az idei munkatervébe.

A további információkkal, fejleményekkel még jelentkezem.

Egy hozzászólás “Elég volt a szemétből Pesterzsébeten!” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük