Épül a pesterzsébeti Duna-parti sétány

Megkezdődtek a Duna-parti sétány kivitelezési munkálatai.

Évtizedes álmunk valósulhat most meg, tíz éve még a 2011-es hosszútávú gazdasági programba javasoltam, hogy Pesterzsébet kiemelt fejlesztési területe legyen a Duna-part. Pesterzsébetnek ugyanis komoly városfejlesztő lehetősége ennek az adottságnak a kihasználása.

Az önkormányzat 2020-ban írta ki először a közbeszerzést, amely azonban eredménytelenül zárult, ugyanis a beérkezett árajánlatok túl magasnak bizonyultak. A beruházás területét leszűkítve és a költségvetést megemelve végül sikerült kivitelezőt találni, és így ma végre megindulhatott az építkezés.

Forrás: budapestdialog.hu

Az önkormányzat tartott 2019-ben egy a rossz szervezésnek köszönhetően alacsony részvételű, közösségi tervezésnek csúfolt tervezési találkozót, ahol bemutatta az akkori terveket. Sajnos azonban a tervekhez képest a sétány most megvalósuló első üteme rövidebb lesz, s számos látványos elem kikerült a beruházásból.

Cserébe végre a tervezők a helyszínen is megismerkedtek a parttal, a védett flórával és faunával az itt élők igényeivel, így az eredeti tervekhez képest sikerült megmentenünk a part fáit, s a nádasra is figyeltek, most már ívesebb, természetközelibb formát kapott a sétány.

A Gubacsi-hídtól a játszótérig (pontosabban a közösségi kert vonaláig) egybefüggő sétány jön létre.

Az ennél délebbre fekvő terület bevonására költségcsökkentés s többségi akarat hiányában miatt sajnos nem kerülhetett sor ebben az ütemben. Erről bővebben itt olvashat.

A terület a jelenleginél könnyebben lesz megközelíthető: a Gyógyfürdő és a Duna Garden Hotel között egy új sétánylejárat jön létre, amin keresztül közvetlenül a Duna partjára lehet jutni.

A sétányon összesen 129 fát mértek fel a szakértők, melyekből csupán négyet kell kivágni: egyet a Vakvarjú előtt az egészségi állapota miatt, három kisebbet pedig a Gyógyfürdő előtti részen – utóbbiak tájidegen fajták, melyek az építés szempontjából is rossz helyen vannak.

Természetesen a kivágandó fákat a törzsátmérőjüknek megfelelően pótolni fogják a beruházás során, így a megmaradó 125 fa mellé 38 új, a Duna-parti környezetbe illő fa kerül kiültetésre.

A sétány fő burkolata a Vakvarjú mellett már megismert térkő, a kis közösségi terek, „teresedések” pedig jellemzően faburkolatot kapnak. A kialakításhoz illeszkedik az utcabútorok – padok, asztalok stb. – formaválasztása is. A sétány belépési pontjaira kerékpártárolók kerülnek, de maga a sétány alapvetően a gyalogosokat szolgálja ki.

játszótér kicsit más kialakítást kap, de néhány új eszközt leszámítva főként a meglévő eszközök kerülnek vissza – természetesen a szükséges felújítás után – a területre. Egy másik projekt keretén belül fedett kültéri fitneszpark kerül a játszótér közelébe.

Az egész beruházás egyik leglátványosabb elemei a stégek lesznek – ezek részben cölöpökön álló „víziállások”, részben a Dunán lebegő „úszóművek”, melyeken padok és nyugágyak csábítják majd a látogatókat a vízközeli pihenésre.

A terv itt elérhető.

A leírása pedig itt.

Forrás: budapestdialog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük