Zöldebb pavilonok – élhetőbb Pesterzsébet!

Ilyenkor évvégén összesíjük az elmúlt év teljesítményét, eredményeit. A képviselői beszámolóm itt olvasható:

Van azonban néhány apró eredmény, amely, ha ki is maradt a beszámolóból, a kerület arculatát hosszú távon határozhatja meg. Ilyen a kerületben található pavilonok újragondolása is: fontos ugyanis, hogy a pavilonok illeszkedjenek az adott városrész hangulatához, a környező házakhoz s a környezetük is legyen zöldebb, rendezettebb.

Ennek első lépése a Topánka és a Baross sarkától nem messze álló régi Pagoda áttervezése és újragondolása volt. A tető átépítése és a pavilon átszínezése után a pavilon környezetét is újraterveztük. A lakótelep közepén található városközpontunkban a globális felmelegedés miatt is kiemelten fontos zöldfelületeink gondozása, fák ültetése és gondozása.

Nagyon köszönöm a pavilon bérlőjének és üzemeltetőjének, hogy elfogadta az érveinket, részt vett a közös tervezésben és teljesítette a kéréseinket!
S külön köszön a kerület fasorfenntartási referensének a szakmai segítségért!

S ami történt és folytatódik majd tavasszal:

  • Borostyán zöldfalak kerültek ki a Baross u. és a Kossuth L. u. felőli falak mellé.
  • Az épület mögötti közterületre 2 db nagytermetű facsemetét ültetnek.
  • Az épület melletti sövénysor kipusztult részét eltávolították és a sövénysort kipótolják.
  • A sövénysort visszavágják 0,5 méter magasságúra.
  • A Baross u. felőli frontra a sövénysor és a tuja közötti területre virágláda került, amelybe szezonális növényeket ültetnek.

Meggyőződésem, hogy ez a jó irány, s emiatt 2022-ben folytatjuk a pavilonok környezetének átgondolását, újratervezését, hogy úgy váljon egyszerre szebbé, élhetőbbé lakókörnyezetünk, hogy a pavilonok funkciójukhoz is jobban illeszkedjenek.

Az előzményekről:

Tíz éve konfliktus Szabados Ákos polgármester és a baloldali képviselők között a kerületben található pavilonok helyzete. A polgármester lebontatná az összeset, szerinte ugyanis a kerület csúnyább, rendezetlenebb miattuk. A képviselők egy része – köztük én is – azt szorgalmazza, hogy tervezzük újra azokat, vizsgáljuk meg mennyire töltik be a kívánt funkciót, s ahol szükséges ott változtassunk.

https://mach.hu/2011/02/21/hordot_a_szonoknak_943/

Első ütemben lebontatta a Baross-Topánka sarkán a közösségi közlekedési csomópontunkon álló pavilonsort, majd megakadályozta, hogy ott közösségi tervezés alapján új szolgáltatóházak épüljenek.

A következő lépcső a Kosuti és Ady csomópontjában található egyik pavilon lebontása volt, majd a Baross – Topánka mások sarkán lévő Pagoda lebontatása került napirendre.

Ez ügyben azonban már a képviselők megálljt parancsoltak!

Az üres, váró nélkül maradt Baross-Topánka sarok kálváriája ugyanis megmutatta, hogy koncepció nélkül semmi értelme a bontásoknak, s eddig sajnos érdemi elképzeléssel nem rendelkezett a hivatal, hogy mi legyen a bontás után az adott területekkel. A Baross utca – Topánka utca sarkán található pavilonsor bontásáról ugyanis úgy döntött az akkori fideszes többség, hogy sem, szabályozási, sem rendezési terv nem készült, sem hatástanulmány a változásokról.

Ráadásul bizonyos funkciók, szolgáltatások megtartása önkormányzati érdek is. Közösségi közlekedési csomópontokban, vagy családiházas részek mellett szükség van pékségekre, zöldségesekre, újságos pavilonokra…

Ezért döntött kérésemre úgy a bizottságunk, hogy a bontás helyett vizsgáljuk meg a Polgármesteri Hivatal koncepcióját és bekérte az adott terület átalakítási tervének vázlatait parkolásról, zöldfelületekről. Ezek után pedig további használati engedélyt adott a pavilonnak úgy, hogy az adott pavilon illeszkedjen a városközpont hangulatához, a környező házakhoz s a környezete is legyen zöldebb, rendezettebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük