Pesterzsébet idén is kiírja óvodák és bölcsődék részére környezet- és természetvédelmi pályázatát

A kormány – az önkormányzatok ellehetetlenítését szolgáló – megszorító csomagja és a covid-19 járvány miatt idén tavasszal sajnos polgármester úr úgy döntött, hogy nem lát fedezetet arra, hogy Pesterzsébet Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága kiírja a Madarak és Fák napi környezetszépítő pályázatot.

Immár hagyománynak tekinthetjük, hogy a kerületi iskolák és óvodák évente beszámolnak környezetvédő, parképítő tevékenységükről és május elején egy ünnepség keretében osztjuk ki a díjakat.

Júliusban azonban úgy döntött a képviselőtestület ellenzéki többsége, hogy módosítja a költségvetést és a bizottságok kiírhatják közösségfejlesztő, közösségépítő pályázataikat.

Ennek köszönhetően ugyan késve, de törve nem idén is kiírtunk egy pályázatot a kerületi óvodák és bölcsődék környezetvédelmi programjainak támogatására, s hogy a kezdeményezésnek köszönhetően az erzsébeti óvodák és bölcsődék zöld felületei gondozottak legyenek, megművelésük az óvodai nevelési és pedagógiai programok részét képezzék.

A járvány leküzdése után ugyanis folytatni kell a munkát, hogy az erzsébeti gyermekek megtanulják mit jelent vigyázni természeti értékeinkre, szeretni és gondozni a körülöttünk élő növényeket és állatokat.

Vissza nem térítendő pénzbeli támogatásban kívánjuk részesíteni azokat a pályázókat, akik vállalják területeik (udvar, közterületi zöldsáv) rendben tartását (tisztántartás, zöld felületek kaszálása, virágágyak telepítése, kezelése, fák tányérozása stb.), ezekbe a munkákba korosztályuknak megfelelő szinten bevonják a gyermekeket – bölcsődés gyermek esetén a szülőket – is, így segítve elő a környezeti nevelést, valamint vállalják környezeti nevelési célzatú előadások vagy tanulmányutak szervezését.

Idén a kései kiírás miatt lehetőség van komplex környezetvédelmi programok támogatására is (pl. tanulmányi utak, célzott környezeti nevelési foglalkozások támogatása stb.), de természetesen a zöld felületekkel összefüggő fejlesztéseket is meg lehet jelölni (pl. új sövény ültetés, virágágyások létrehozása stb.).

A pályázat benyújtásának határideje 2021. szeptember 3., hogy még szeptemberben oda is ítélhessük és ki is oszthassuk a támogatásokat.

Egy hozzászólás “Pesterzsébet idén is kiírja óvodák és bölcsődék részére környezet- és természetvédelmi pályázatát” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük