GYŐZTÜNK! – Mégis épül zajvédelem a Gubacsi vasúti hídnál

Tavaly nyáron indítottunk mozgalmat, hogy a Gubacsi lakótelepen, a Duna-parton és a Helsinki út túloldalán élőknek élhető maradjon a lakókörnyezetük.

Akkor úgy tűnt, hogy növekvő áruforgalom (kétszeres forgalomnövekedés), a határértéket már most is meghaladó közúti + vasúti zajszennyezés, nulla monitoring, nulla zajvédelem, s persze semmi villamosítás: ezt kapná a pesterzsébeti Gubacsi lakótelep az új vasúti híd dokumentációjának és hatástanulmányának készítői szerint.

Nekünk viszont meggyőződésünk volt, hogy a már most jelentősen megnövekedett közúti és vasúti teherforgalom zajterhelése miatt szükség van zajvédelmi fejlesztésekre.

Ezért:

A képviselőtestület egységes kiállásának köszönhetően győztünk, a beruházó NIF ZRt. elfogadta a feltételeinket és a módosított szerződésbe belekerültek:

A Cél megvalósítójának kötelezettségei:
1. A Cél megvalósítója kötelezettséget vállal arra, hogy a kivitelezés megkezdése előtt a szerződött Vállalkozó által készített organizációs terveket Pesterzsébet Önkormányzatával egyezteti.
2. A Cél megvalósítója kötelezettséget vállal arra, hogy a tervezett vasútnyomvonal korrekció megépítése előtt gondoskodik a környező lakóterületeken a vasúti és közúti együttes zajterhelési szint csökkentésének vizsgálatáról, és a zajterhelés csökkentésének érdekében intézkedéseket tesz zajvédő műtárgy építésére a pálya déli, lakóházakkal érintett oldalán.
3. A cél megvalósítója kötelezettséget vállal arra, hogy az építkezés során 3,5 tonna feletti gépjárművek nem veszik igénybe Pesterzsébet jelenlegi közútjait (kiemelten sem a Csepeli átjáró, sem a Vízisport utcát) és a beruházáshoz szükséges anyagok szállítása a partra a MÁV területén történik.

Hosszadalmas egyeztetések zajlottak az ügyben, s ha képviselőtársaim nem tartanak ki, akkor nem születhetett volna meg az egyezség.  

Nagyon köszönöm a petíciót aláíróknak, a lakossági fórumon résztvevőknek, a képviselőtestületnek és a kompromisszumkész beruházóknak!

Előzmények:

Egy hozzászólás “GYŐZTÜNK! – Mégis épül zajvédelem a Gubacsi vasúti hídnál” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük