Csendes „zajvédelem” – növekvő zajszennyezés

“Csak csendben, csak halkan,
Hogy senki meg ne hallja!
Csak csendben, csak halkan,
Ne hallja senki sem!”

csendess_g.jpgSajnos Pesterzsébet Önkormányzata a lakossági vélemények becsatornázását néha lakosságmentesített, “kamu” lakossági fórumokkal, a honlap eldugott szegletében elhelyezett hirdetményekkel szereti letudni.

Nem történt ez másként a nagyforgalmú vasutak (30 000 szerelvény/évnél nagyobb forgalmú vasútvonalak) és a nagyforgalmú közutak (3 millió jármű/évnél nagyobb forgalmú országos közúti szakaszok) stratégiai zajtérképeinek és intézkedési terveinek felülvizsgálata esetében sem.

A csendes, a lakosság bevonása nélküli véleményezést a polgármesteri hivatal számos baklövése (Gubacsi vasúti híd, kínai vasút…) után kiemelten kockázatosnak tartom.

Utoljára szeptemberben készítettem egy szubjektív beszámolót egy lakosságmentesített pesterzsébeti lakossági fórumról. Akkor kiderült, hogy Pesterzsébet Önkormányzatának csendes hallgatása mellett növekvő áruforgalom (kétszeres forgalomnövekedés), a határértéket már most is meghaladó közúti + vasúti zajszennyezés, nulla monitoring, nulla zajvédelem, s persze semmi villamosítást kap majd a pesterzsébeti Gubacsi lakótelep az új vasúti híd dokumentációjának és hatástanulmányának készítői szerint. 

Előtte a Belgrád-Budapest vasútvonalról derült ki, hogy a polgármester kihagyta a képviselő-testületet és a lakosságot is annak véleményezéséről.

Pesterzsébetnek, több mint 62 ezer lakosa van, jogunk van beleszólni a körülöttünk zajló fejlesztésekbe, jogunk van megvédeni településünket a zajszennyezéstől, ezért én most közzéteszem az anyagot és a linkeket.

A nagyforgalmú közutakra és a nagyforgalmú vasutakra vonatkozó intézkedési tervek tervezete (intézkedési tervjavaslat), innen letölthető:

Az intézkedési tervjavaslatokat az alábbi dokumentumok tartalmazzák:

  1. Általános leírás – Intézkedési terv – Stratégiai zajtérképezés III. ciklus 01_Strategiai_zajterkepezes_III_ciklus__Intezkedesi_tervek_Altalanos_leiras 01_Strategiai_zajterkepezes_III_ciklus_Altalanos_leiras
  2. Műszaki dokumentáció – Intézkedési terv – Stratégiai zajtérképezés III. ciklus 02_Fo_kozlekedesi_letesitmenyek_III_ciklus_intezkedesi_terv_kozut 02_Fo_kozlekedesi_letesitmenyek_III_ciklus_intezkedesi_terv_vasut 02_Fo_kozlekedesi_letesitmenyek_III_ciklus_telepulesi_erintettseg_adatok_kozut 02_Fo_kozlekedesi_letesitmenyek_III_ciklus_telepulesi_erintettseg_adatok_vasut
  3. Budapest – Budapest XX. kerület – Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése III. ciklus – intézkedési terv – Közúti/Vasúti 03_Strategiai_zajterkepezes_III_ciklus_Muszaki_dokumentacio 03_Strategiai_zajterkepezes_III_ciklusIntezkedesi_tervek_Muszaki_dokumentacio

Az intézkedési tervjavaslatokhoz kapcsolódó, a KTI által 2018-ban készített stratégiai zajtérképek a http://ugyelza.kti.hu/map/ linken keresztül bárki számára bejelentkezés nélkül is elérhetőek.

A tervjavaslattal kapcsolatos véleményeket, észrevételeket legkésőbb 2020. január 15. napjáig írásban, a ktivelemeny@pesterzsebet.hu e-mail címre írt levél formájában.

miert-van-mindig-zaj.jpeg

3 hozzászólás “Csendes „zajvédelem” – növekvő zajszennyezés” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük