2019 faültetéseiről röviden

1-0.jpgÖt éve javasoltam, és azóta a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság munkaterve szerint Pesterzsébet Önkormányzata el is készíti az előző éves beszámolóját a kerületi faültetésekről, gallyazásokról.

Míg 2018 a facsonkítások, fakivágások szankcionálást biztosító rendelet megalkotásáról, 2019 a faültetésekről és az eddigieknél szigorúbban ellenőrzött gallyazásokról szólt.

Az előző ciklusban a legfontosabb célként azt fogalmaztam meg magamnak, hogy megállítsam a kerületben az esztelen facsonkításokat. Tavaly, hogy ne csak megállítsuk a fakivágásokat, de újakat is ültessünk!

Az elkészült beszámoló komoly visszaigazolás a kerület zöldfelületi referensének és a Szociális Foglalkoztatónak, hogy ezen a téren jó irányba halad a kerület, ezer köszönet érte mindenkinek, aki 2019 faültetési, zöldfelület fejlesztési projektjeiben részt vett.

A beszámoló a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság január 14-i napirendi anyagai között ezen a linken lesz elérhető.

A bizottsági ülés nyilvános és január 14-én kedden, 15.00 órakor kezdődik a Polgármesteri Hivatal, Nagytermében (1201 Bp. Kossuth Lajos tér 1.).

67238959_2901295869899531_4702928849124458496_o.jpg

De addig is közzéteszem itt is Pesterzsébet zöldfelületi referensének beszámolóját:

Pesterzsébet utcai fasoraiban, illetve parkjaiban található fák száma körülbelül 26 ezer. Fasorainkban még mindig a fehér akác dominál, de előkelő helyen áll a japánakác és a juharok, főként az invazív zöldjuhar. A kerület külső utcáiban a szabótelepi és gubacspusztai területeken pedig a gyümölcsfák -főként a dió és a meggy – a meghatározó.

Gallyazás:

A kerületi fasorfenntartást közbeszerzési pályázaton elnyert vállalkozás végzi. A legfőbb szempont természetesen az ár volt. A vállalkozó munkáját a rendszeresen ellenőrizzük, segítjük. Tapasztalataink pozitívak, néhány esettől eltekintve a lakossággal való kommunikáció is sikeres. Jelenleg a fasorfenntartásra szánt éves keret az Elmű vezetékek védőtávolságának, az űrszelvények szabaddá tételének gallyazási munkálataira és a balesetveszélyelhárításra volt elég, valamint a zöldfelületfelújításban érintett fák szakszerű ápolására. Ahhoz, hogy a természetes ágelhalás következtében, nagy szélben leeső száraz gallyak nemkívánatos helyekre való hullását is megakadályozzuk 3-5 évente a kerület összes közterületen lévő fáját legalább egyszer meg kellene metszeni. A téli hónapokban tervezzük, hogy az úttest és járdaburkolatfelújítás során sérült lomb és elkerülhetetlen gyökérsérülést szenvedett fák regenerációját is metszéssel segítsük. Az idei évben sajnos még nem valósulhatott meg – néhány kivételtől eltekintve –, hogy utcáról utcára haladjunk szisztematikusan, de fővárosi segítséggel, a Főkert Zrt. munkájával közelebb jutottunk célunkhoz.

A tavalyi év végén kezdődött és idei évben befejeződött a Főkert Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzata „10 000 új fát Budapestre” akciója, melynek során hozzávetőlegesen 350 fa került elültetésre kerületünk közterületeire. A megállapodás részeként az öntözés terheit mi viseljük, a fenntartás többi részét (metszés, növényvédelem) pedig a Főkert Zrt. vállalta és cserében a főutak gallyazási munkáiban is tevékenyen részt vesznek. 

2019. április 1. és november 30. között mintegy 2500 közterületi fán végeztünk el valamilyen fasori munkálatot. Ezen kívül két bölcsődében, egy óvodában és egy idősek napköziotthonában végeztünk teljeskörű ápolást, valamint másik 11 intézményben történt egyéb, balesetveszélyelhárító metszési munkálat.

Ültetés:

Az idei évben – leginkább a lakossági igényeknek eleget téve – az őszi időszakban mintegy 200 fát ültetett el az Önkormányzat főleg a kerület mellékutcáiban, illetve parkjaiban. Ennek körülbelül a fele gömbfa volt, a többi pedig kisnövésű díszalma, illetve ahol a zöldfelület adottságai és a közművek lehetővé tették, nagy lombfelületű hársakat és juharokat telepítettünk. A mellékutcákban elültetett fák öntözését a lakók vállalták, így itt csak az ellenőrzés a feladatunk. Kapott facsemetét ezen kívül 3 óvoda, két bölcsőde és három kutyafuttató is. Ezeken a helyszíneken szintén vállalta az intézmény, illetve a közösség a fák öntözését.

A kerületi beruházások és zöldfelület-felújítások során kivágott fák pótlásaként további közel 300 facsemete került telepítésre a beruházók, illetve a kivitelezési munkát végző vállalkozások által. Sikerült ily módon a Jókai Mór és a Virág Benedek utca csaknem teljes hosszában a fapótlásokat elvégezni. Ide gömbjuhart, a Jókai Mór utcába pedig díszalmát ültettünk. Több nagylombú fát kapott ezen kívül a Magyarok Nagyasszonya tér és a Tátra tér – többek között korai juhart, hársat, ostorfát – a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. beruházásában, a fürdő területén kivágott fák pótlásaként, akik ezzel teljesítették is pótlási kötelezettségüket. A Vasútsoron magaskőris és platán egyedek lettek elültetve, részben a Mátyás téri templomépítés miatt kivágott fák-, részben pedig a Zrt. fapótlása okán. A zöldfelületfelújítások során kivágott fákat igyekeztünk helyben, azonos helyrajzi számon pótolni.

 Az ültetéseket – mivel ez az időszak élettanilag kedvezőbb a facsemetékre nézve, ezért annak valószínűsége, hogy a facsemete megered a tavasszal ültetett fákhoz képest jóval magasabb – célszerű az őszi időszakban elvégezni. Amennyiben a fák ültetésére tavasszal kerül sor, úgy kiemelt figyelemmel kell gondoskodni azok folyamatos öntözéséről, elkerülendő a kis fák kiszáradását. Az ősszel (időjárás függvényében, október-november hónapokban) ültetett fák esetében az öntözésről az ültetést követő év áprilisától kell folyamatosan gondoskodni, mely szintén jelentős összegű előirányzatot igényel, mivel az elültetett facsemetéket az ültetést követően 3 évig szükséges külön öntözni.

 Tájékoztatom a Tisztelt Bizottságot, hogy 2019. október 1-től hatályos két új, a közterületi fákkal kapcsolatos szabvány, melyek közül az egyik, az MSZ 12172 Díszfák és díszcserjék ültetése közterületen című, melynek iránymutatásait betartva és betartatva zajlottak az őszi ültetések a kerületben.

 Terveink szerint – a 2020. évi költségvetési előirányzat függvényében – az idei évben ültetett fák darabszámával legalább megegyező – de reményeink szerint ezt meghaladó – mértékű ültetésre kerül sor a 2020. évben is. 2020. évre a 3 éven belül elültetett facsemeték öntözésére legalább 8 millió forint összegű előirányzatot tervezünk, majd az ezt követő években az ültetetésre kerülő fák számának ismeretében lesz szükséges az előirányzatot meghatározni.

 

Tájékoztatót készítette: Cserna Hajnalka zöldfelületi referens

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük