Százmilliót ránt ki Pesterzsébet zsebéből a kormány gerjesztette hiperinfláció

A tegnapi testületi ülés egyik fontos döntése volt a közétkeztetés nyersanyagnormájának emelése. Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere 15%-os emelést javasolt a szolgáltatóval történő egyeztetés alapján.

A nemrég szerződött szolgáltató az alacsony árajánlatának köszönhetően lett anno kiválasztva, így mindenkit meglepett a javaslat. Az előterjesztésben a szerződés időpontjának közelsége miatt az inflációs számítások is sántítottak, bár azt is tudta mindenki, hogy az hónapról hónapra meredeken emelkedik, tehát egy elhalasztott döntés további követeléseket hozhat.

Az elmúlt hetek azzal teltek, hogy minden egyes egyeztetésen próbáltam érdemi információkhoz jutni, hogy idén nagyjából mekkora teherrel kalkulálnak (ez így év végén már könnyebben kalkulálható), s jövőre mennyire számítanak az emelésnek köszönhetően. Nem könnyű feladat ennek meghatározása, mert számos bevétel érkezik (állami normatíva, térítések…), s számos plusz költségelem is hozzá tartozik (csomagolás…). A hivatal válasza mindig az volt, hogy ennek kalkulációja nem végezhető el, nem tudják kinyerni és elemezni a szükséges adatokat.

A testületi ülésen robbant a bomba, Szőnyi Attila képviselőtársam kérdésére még is megérkezett a válasz: 100 millió Ft többletköltséget jelent az elsősorban alapvető élelmiszereket és zöldséget/gyümölcsöt sújtó hiperinfláció miatti emelés. Bár a kalkuláció azóta is titkos, az összeg meglepte a testületet és elfogyott az eredeti emelés melletti többség, ennek köszönhetően 12%-ra csökkentette azt. Sajnos, ha a bölcsődei közétkeztetés költségeinek emelkedését is hozzáadjuk, akkor így is 100 M Ft többletköltséget jelent majd 2022-ben.

Az ügyben sajnos nem találtuk meg a winwin megoldást, vagy jogos volt a szolgáltató kérése az emeléssel kapcsolatban és akkor félő, hogy gyermekeink és a szépkorúak ellátása romlik, vagy a szolgáltató kérése volt túlzó s akkor a bizalom csökken irányában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük