Szabados Ákos polgármester dönthet arról, megkezdődhet-e a Mediterrán lakópark útjainak rendezése

Megijedtek a pertársaságtól a Mediterrán lakópark beruházói?

A felszámoló mégis „visszavonta, előző ajánlatának visszavonását” és mégis hajlandó átadni az utakat Pesterzsébet Önkormányzatának, rendet ugyan nem tesz és felelősséget sem vállal az elmúlt évtizedben történtekért, s most már nem is ingyen adja, de végre egyrészt befejeződhet a felszámolás, másrészt megindulhat az utak jogi helyzetének rendezése.

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselőtestülete 148/2020 (X. 22.) ök. sz határozatában döntött a Mediterrán lakópark útjainak átvételéről, annak feltételrendszeréről, illetve az egyeztetések, szükséges feltételek biztosítások menetéről.

A képviselőtestület egy út esetében annak átvételéről döntött, a Polgármesteri Hivatalnak a határozatban foglaltaknak szerint meg is kellett keresni a közvilágításért felelős BDK Kft-t és a térvilágítást működtető társasház közös képviselőjét is, a felek a kapcsolatfelvétel meg is történt, így a határozatban foglaltak feltételek biztosítása teljesülhet.

Az adott útszakasz önkormányzati tulajdonba vétele a kerület közlekedési koncepciója – ezúton is köszönöm a közösségi tervezési folyamatban aktívan résztvevő közel ezer Gubacsi lakótelepen és a Mediterrán lakóparkban élőn aktív részvételét – szerint kiemelten fontos közérdek, ennél kedvezőbb áron előre láthatólag megszerezni nem lehet. Az önkormányzati törvényben foglaltak szerint a felelős vagyongazdálkodás alapján ennek az útszakasznak az átvételét elutasítania a kerületnek nem lehet.

A többi útszakasz esetében azonban a képviselőtestület érvényes határozata alapján az utak átvétele előtt meg kell ismerni annak valós értékét, s az alatta fekvő közművek állapotát, így annak átvételéről annak ismerete nélkül polgármester és a képviselő-testület sajnos nem dönthet, a közművek feltérképezése azonban nem halasztható tovább.

A felszámoló ajánlatát elolvasva az alábbi javaslatot fogalmaztam meg, a covid 19 miatti veszélyhelyzet időszakában döntést egyszemélyben meghozó Szabados Ákos polgármesternek:

HATÁROZATI JAVASLAT:

1.       Vagyonfelosztási javaslat részleges elfogadásáról szóló döntés

A Képviselő-testület úgy dönt, hogy

I.                az ECO-LINE Kft. „fa” képviseletében eljáró AGREEMENT Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Kft. 2021. február 1. napján kelt megkereséséhez csatolt vagyonfelosztási javaslat szerinti, „a” kategóriába eső Bp. XX. 170187/27 Bp. hrsz alatt nyilvántartott „kivett saját használatú út” megjelölésű ingatlanok átvételét a felszámolás alatt álló társasággal szemben fennálló „a” kategóriába sorolt hitelezői igénye ellentételezéseként elfogadja, az utakat   térítésmentesen, per-teher- és igénymentesen, az illetékes bíróság felszámolási zárómérleget és vagyonfelosztási javaslatot jóváhagyó döntése esetén tulajdonába veszi, majd tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követően azokat forgalomképtelen törzsvagyonaként vagyonkataszterébe felveszi.

II. az ECO-LINE Kft. „fa” képviseletében eljáró AGREEMENT Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Kft. 2021. február 1. napján kelt megkereséséhez csatolt vagyonfelosztási javaslat szerinti, a 170187/15, 170187/19, 170187/21, 170187/34, 170187/52 és 170187/57 hrsz alatt nyilvántartott „kivett saját használatú út” megjelölésű ingatlanok átvételét a felszámolás alatt álló társasággal szemben fennálló „a” és „e” kategóriába sorolt hitelezői igénye ellentételezéseként ebben a formában nem fogadja el, s kéri a felszámolót, hogy a 148/2020 (X2 22.) ök. sz határozatában foglaltak szerinti feltételeket biztosítsa.

III. Felkéri a polgármestert, hogy az ellentételezesként átvett ingatlan piaci-forgalmi értékének meghatározása érdekében készíttessen piaci-forgalmi értékbecslést.

IV. Nem fogadja el az AGREEMENT Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Kft. tájékoztatását, mely szerint a hitelezői igény kielégítéseként felajánlott vagyonelemek visszautasítása esetén a nyilvántartott hitelezői igény összege a visszautasított ingatlanok értékével csökkentésre kerül.

V.  Felkéri a polgármestert, hogy a döntésről az ECO-LINE Kft. „fa” felszámolóját tájékoztassa.

Felelős: Szabados Ákos polgármester
Határidő: 2021. február 18.

Remélem polgármester a határozati javaslatomat elfogadva a kerület végre aktívan is részt vehet az utak rendezésében.

2 hozzászólás “Szabados Ákos polgármester dönthet arról, megkezdődhet-e a Mediterrán lakópark útjainak rendezése” bejegyzéshez

  1. Tisztelt Péter Mach képviselő Úr!

    Örömmel olvasom szavait, remélem pont és járhat út kerül a hosszú huza-vona végére. Ez az igényesen megépített lakópark és az itt lakók megérdemelnek egy huszonegyedik századi közlekedési adottságokat.

    További sikereket kívánok!
    Kelár György és családja

  2. Tisztelt Polgármester Úr!
    Nem kell félni a Mediterrán lakópark útjainak rendbetételétől.
    Itt is szavazó polgárok és sok fiatal lakik. Elég kár, hogy az ECO-LINE kft. csődbe került, s nem lehetett szépen befejezni ezt a parkot. Pesterzsébetnek igy is egy gyöngyszeme lett.
    Végre, talán pontot lehet tenni a beruházással kapcsolatos huza-vonának. A lakóparkban lévő utak, közművek üzemeltetése legyen önkormányzati feladat, mint másutt is.
    A kis-Duna partot is szépen rendbe kellene hozni, akár csak annyira is, mint a szemben lévő oldalon (Csepeli sétány) van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük