Képviselői beszámoló – 2020

Eltelt egy újabb év, ilyenkor év elején illik beszámolni a tavalyi munkánkról, számvetést készíteni, bemutatni idei terveinket.  Tíz éve vállaltam, hogy tiszta kézzel, fejjel és nem utolsósorban tiszta szívvel állok ki a kerületben élők ügyeiért.

2013 tavaszán javasoltam, hogy Pesterzsébet képviselői évente számoljanak be tevékenységükről, körzetükben végzett munkájukról, megvalósuló kezdeményezéseikről, programjaikról s ehhez biztosítson felületet Pesterzsébet Önkormányzata központi honlapján. A jogi és az oktatási bizottság 2015 őszi döntéseinek, munkájának köszönhetően ez végre megvalósult. Így letölthetőek a pesterzsebet.hu oldalról a beszámolóim.

Mach Péter
önkormányzati képviselő, a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke
a Gazdasági Bizottság, az Egészségügyi illetve a Jogi és Közbiztonsági bizottság tagja
2. egyéni választókerület (Mediterrán lakópark- Pesterzsébeti lakótelep- Gubacsi lakótelep) képviselője
e-mail: mach.peter@parbeszed.org
Facebook: https://www.facebook.com/machpeter.oldala/
Vagyonnyilatkozataim és képviselői beszámolóim innen letölthetőek.  

Sajnos a covid-19 miatti járványvédekezés, a veszélyhelyzet kihirdetése (aminek köszönhetően az év jelentős részében a polgármester saját hatáskörben döntött számos kérdésben), s a kialakult súlyos gazdasági válság miatt a fejlesztések jelentős része leállt, s számos esetben 2021-re kellett csúsztatni az érdemi munkát (állatvédelmi koncepció, Kiserdő védetté nyilvánítása…) így talán minden idők legrövidebb beszámolója következik. A beszámolót idén is két részre tagoltam:

I. Néhány területet külön kiemeltem:

  1. Közlekedés

A COVID-19 elleni küzdelem mindent felülírt és emiatt a közösségi közlekedéssel utazók száma drasztikusan csökken(t). Ennek ellenére egy lassan 4 éve várt, fontos levelet kapott a „Vonattal a belvárosba!” mozgalom.

A MÁV START Zrt. Szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese levelében rögzítette: a vasúttársaságot meggyőzte az utasforgalom növekedése, s a járatok biztonságosabb üzemeltetése.

Így a MÁV-START Zrt. stratégiai célja, hogy az S25 Budapest — Kunszentmiklós-Tass között közlekedő elővárosi járat Budapest-Keleti kiindulási, illetve végállomással történő közlekedését megtartsa, ennek köszönhetően immár állandó jelleggel, menetrendben rögzítve biztosítja azt.

Újabb jó hír a közösségi közlekedés világából: befejeződött az utasvárók cseréje, és 20 új helyszínre is telepítettünk.

Nyáron, amikor hirtelen eltűntek az utasvárók a kerületben, írtam róla, hogy nem kell megijedni hiszen csak megújulnak, megszépülnek és infovitrinek kerülnek bele.

Sőt arról is írtam, hogy nemcsak a régi utasvárok cseréje történik meg, hanem egy éven belül 20 új helyszínre is kihelyezésre kerülnek, két helyszínen pedig próbaképpen zöld utasváró is kialakításra kerül, mely nemcsak szép, de segít nyáron elviselhetőbbé tenni a hőséget.

A veszélyhelyzetben forgalomszámlálással is segítettük, hogy könnyebben és gyorsabban lehessen közösségi közlekedési eszközzel bejutni a belvárosba,

  1. Duna-part
  1. Természetvédelem

A gubacsi gesztenyefasor egyik oldalát teljesen kiirtó Téglaégető utcai beruházás bebizonyította, hogy néhány ponton elégtelen a fáink, cserjéink védelmét biztosító rendeletünk, ezért szeptemberben több ponton is módosítottuk azt.  

  • Ezentúl közigazgatás bírsággal is sújtjuk az engedély nélküli fakivágást.
  • Megemeltük a fapótlási kötelezettség pénzbeli megváltásának összegét.
  • Rendeletben szabályoztuk a közterületen található fás szárú növény, fasor kerületi értékké nyilvánítására vonatkozó eljárást.
  1. Klímavédelem

Vészhelyzet van. Klíma- és ökológiai vészhelyzet. Ahogy a Greenpeace fogalmaz: a tét az emberi civilizáció, és benne Magyarország fennmaradása.

Mindezt felismerve javasoltuk 12-en azt a Képviselő-testületnek, hogy Budapest és több fővárosi kerület példáját követve állapítsa meg, hogy klímavészhelyzet áll fenn, illetve kötelezze el magát a döntéshozatali eljárásban az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjainak elsőbbsége mellett. Javaslatunknak köszönhetően megkezdődött a fakataszter kialakítása, jelentősen megnöveltük a faültetéseket a kerületben, s számos fontos stratégia döntés hoztunk.

  1. Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód, parkod!

Amikor jó a Duna-parton élni: idén is örökbe fogadtak három parkot a kerületben, s mindhárom Gubacson, illetve a Mediterrán lakópark szélén található.

Joggal lehetünk büszkék: négy éve Pesterzsébeten vezettük be először a “Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód!” részvételi alapon működő projektet. A részvételi alapon működő közösségépítő verseny keretein belül a pályázó lakóközösségek vállalják, hogy ápolják, fejlesztik az általuk kiválasztott zöldterületet, játszóteret, kutyafuttatót, az önkormányzat e törekvéseiket pedig szakmai és anyagi hozzájárulással honorálja.

  1. Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért!
  1. Szemétszedési, faültető akciók

2020-ban is több szemétszedési akciót szerveztünk a Duna-parton, sikerült elérnünk, hogy Soroksár is rendezze a saját partszakaszát, sőt együttműködési megállapodást kötött Pesterzsébettel, hogy szakmai segítséget nyújthassunk.

A Föld élete drámai módon változik, nekünk embereknek is változnunk kell. Fokozódik a klíma és biodiverzitáskrízis és azonnal “lépni, tenni, ültetni kell”. Javaslatomra 1,5 M Ft-tal növeltük a fapótlásokra, faültetésekre fordítható összeget, ezzel a bizottságunk teljes megmaradt keretét erre fordítottuk.

  • Védekezés, képviselői munka a covid-19 miatti veszélyhelyzetben:

A márciusi első hullám időszakában maszkokkal segítettem a körzetemben részorultaknak, időseknek és kismamáknak.

Kiemelten fontosnak tartottam, hogy a zöldfelületeink, kutyafuttatóink szabadon használhatóak és tiszták, gondozottak maradjanak, s biztosítsuk a sportolási a lehetőségeket.

Emiatt közbenjártam a kutyafuttatók nyitvatartásának szabályozásában, javaslatomra a Duna-part kiemelt zöldövezetben maszkmentesen lehet sétálni, kutyát sétáltatni, futni, kerékpározni.

Kérésemre tovább tart nyitva a posta is.

II. Körzetem fejlesztései, ügyei.

A Zodony és a Meddőhányó utca sarkán közel két évig állt egy hatalmas betonkocka, az ott lakók csak a hivatali ügyintézés szobrának hívták.

Kétéves küzdelem után sikerült elvitetnünk a közlekedési problémákat is okozó Zodony utcai betontömböt, az év végén pedig új fasort ültettek és öntöző berendezés kiépítésével rendezték a járda mentén a zöldfelületeket is.

Több térfigyelőkamera is kihelyezésre került a körzetemben:

Új napelemes mobil térfigyelőkamerával bővült a kerületi térfigyelőkamerarendszer a Topánka utca 5 mellett, s a főváros betartva ígéretét kamerákat helyezett ki a vasútállomáshoz vezető aluljáróban.

Online lakossági fórumot tartottunk a Bíró Mihály utcai forgalmi rend változásáról, ennek köszönhetően könnyebbé, gördülékenyebbé válik az adott területen az áthaladás.

A felmérés alapján a lakók támogatták

  • a Bp. XX. Bíró Mihály utca Penny Market üzlet parkolója és a Baross utca közötti szakaszának Baross utca irányába történő egyirányúsítását és
  • Bp. XX. Petőfi utca Bíró Mihály utca és Topánka utca közötti szakaszának Topánka utca irányába történő egyirányúsítását.

A körzet képviselőjeként remélem, most már csak a kivitelezés gyors lebonyolítása van hátra, s hamarosan számottevően javul a lakótelep ezen részének közlekedése!

Zajvédelmet kellett kiépíteni a jégcsarnok hűtőventilátorai köré, javaslatomra képviselőtestület- az adott ingatlan tulajdonosaként – erre „kötelezte” az üzemeltető ESMTK-t.

Lezárult a jégcsarnok felújításának első üteme, ennek köszönhetően jelentősen javult a jégfelület minősége. Öröm az ürömben, hogy az új hűtőberendezések nagyobb teljesítményű ventilátorai hangosabbak az elődeinél, a zajvédelmet viszont elfelejtette biztosítani a beruházó.

Képviselőként a beérkezett panaszok miatt egyeztettem a kerület polgármesterével és az ESMTK elnökével, a helyszínen is megvizsgáltuk a Jégcsarnok ügyvezetőjével a problémát. Át is állították a berendezést egy csendesebb üzemmódba, éjszaka ritkábban kapcsol be, s egy hidegfrontnak köszönhetően úgy is tűnt, hogy sikerült megoldást találni. Majd jött egy melegfront, s vele a hűtőberendezés megnövekedett terhelése, s persze a zaj. Felvetésemre jogosnak ítélték a képviselők is a lakossági panaszt, így támogatták, hogy kiépítésre kerüljön a zajvédelem.

Egyeztettem a soroksári Piknik Park tulajdonosával az őszi zajszennyezés miatt, idén a Duna irányában biztosítják zajvédelmet és szigorúbb feltételeket szabnak meg a rendezvényekre hangerő és létszám tekintetében is.

Tisztázódott kiket terhel a felelősség a Mediterrán lakópark útjainak és közműveinek állapotáért.

Sajnos nem sikerült 15 éves adósságát rendeznie Pesterzsébet Önkormányzatának: javaslatomra ugyan hosszú érdemi viták után a testület többsége lehetőséget biztosított a Mediterrán lakópark útjainak jogi rendezéséhez, de az utak gondatlan gazdájaként tevékenykedő felszámoló visszavonta az ajánlatát.

15 éve kenik egymásra a felelősséget a felszámolás alatt álló beruházó cég tulajdonosai (METALLOGLOBUS Fémipari és Kereskedelmi Rt., a “SZAKÁCS” Ipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, és a “TARNA INVEST” Építőipari Szervező és Kivitelező Korlátolt Felelősségű Társaság), a felszámoló, a közműszolgáltatók és az önkormányzat.

Most végre tiszta vizet öntött a pohárba az Önkormányzat és azzal, hogy a felszámoló végre bejelentette, hogy hosszú évek időhúzása után vissza akarja adni a beruházóknak az utat, így hamarosan megnyílik a lehetőség, hogy a társasházak összefogjanak és pert indítsanak a METALLOGLOBUS Fémipari és Kereskedelmi Rt., a “SZAKÁCS” Ipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, és a “TARNA INVEST” Építőipari Szervező és Kivitelező Korlátolt Felelősségű Társaság ellen.

3 éve végre Pesterzsébeten is megjelentek az első elektromos gépjárműtöltő-állomások közintézményeink, bevásárlóközpontjaink közelében. Idén a piaci alapon működtetett töltők esetében érdemes volt újra megvizsgálni, betöltötték-e szerepüket a töltőberendezések, okozott-e jelentős parkolási gondokat a jelenlétük, s érdemes-e az adott területen megtartani, vagy esetleg más helyszínt kell keresnie az üzemeltetőnek. A felmérésem alapján maradtak a helyükön.

Megakadályoztuk, hogy a Pesterzsébeti Jódos-sós Fürdő új vezetése egy átgondolatlan medencecsere miatt szennyezze a Dunát. Megnövelték a sós-jódos medence nagyságát, pontosabban, a régi sós-jódos medence mellett lévő termál medence lett az új sós-jódos medence, amely nagyjából 4x nagyobb, mint a régi, utánajárásunknak köszönhetően azonban hígítják a vizet a medencékben, és csak a határértékek betartásával kerül fürdő vize a Dunába.

Ha eddig eljutott, akkor meghatottan köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük