Vadvirágos rét, bogárhotel, közösségi komposztálás

Amikor jó a Duna-parton élni: idén is örökbe fogadtak három parkot a kerületben, s mindhárom Gubacson, illetve a Mediterrán lakópark szélén található.

Joggal lehetünk büszkék: négy éve Pesterzsébeten vezettük be először a “Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód!” részvételi alapon működő projektet. A részvételi alapon működő közösségépítő verseny keretein belül a pályázó lakóközösségek vállalják, hogy ápolják, fejlesztik az általuk kiválasztott zöldterületet, játszóteret, kutyafuttatót, az önkormányzat e törekvéseiket pedig szakmai és anyagi hozzájárulással honorálja.

Júliusban – az előző évekhez hasonlóan – közösségépítő pályázatot hirdettünk kutyásoknak, a környezetükért tenni akaró fiataloknak és szépkorúaknak, szülőknek, nagyszülőknek Idén újdonságként jelent meg, hogy a kiírásban immár kifejezetten parkok gondozására is lehetett kérni önkormányzati támogatást.

Az ötlet bevált ugyanis mindhárom nyertes közösség egy-egy park gondozását vállalta el.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága úgy döntött, hogy a pályázatok elbírálását végző bírálóbizottság javaslata alapján a „Fogadd örökbe a játszótered, parkod, kutyafuttatód!” című pályázati felhívásra benyújtott mindhárom pályázatot eredményesnek nyilvánította és a díjakat a pályázók között egyenlő arányban osztotta ki.

Talán a legimpulzívabb pályázatot a Vadvirág csapata adta be: vadvirágos rétté alakítaná a most illegális parkolóként működő, Vasútállomás melletti zöldfelületet. A Duna-parti Közösségi Kertben május óta működő közösségi komposztáló után itt is kialakítanának egyet, sőt egy rovarhotel építésébe is belevágnak. Céljuk a nem csak a zöldfelület megőrzése, megszépítése de a biodiverzitás növelése és lakossági szemléletformálás is.

A Téglagyár térért Közösség nagy fába vágta a fejszéjét: a teret ugyanis jelenleg a kisgyermekes családokon kívül leginkább alkoholisták használják szabadtéri kocsmaként és nyilvános illemhelyként. A tér teljes körű rehabilitációra szorul, melynek első lépésében egy erős helyi közösség kialakítása szükséges, hogy megerősödjenek a pozitív közösségi normák.

A pályázók problématérképet készítenek, házirendet alkotnak közösségi részvételi eszközökkel, cserjéket ültetnek, zöldítik a teret. S aktívan részt vesznek a tér jövőbeli fejlesztési irányainak meghatározásában.

A Gubacsi Kert(sz)építők egy növekvő forgalommal, parkolókkal terhelt zöldfelületet szeretnének újra közösségi térré alakítani, virágokkal, fákkal, cserjékkel, megfelelő helyre áthelyezett padokkal.

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük, hogy munkájukkal hozzájárulnak egy zöldebb Pesterzsébethez!

Itt mazsolázhatnak a régebbi győztesek eredményeiből

Egy hozzászólás “Vadvirágos rét, bogárhotel, közösségi komposztálás” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük