Mi legyen a Topánka utcai elektromos töltő sorsa?

3 éve végre Pesterzsébeten is megjelentek az első elektromos gépjárműtöltő-állomások közintézményeink, bevásárlóközpontjaink közelében.

Annak idején a javaslatomra a töltők telepítésénél a műszaki feltételek biztosítása mellett a kerület 3 szempontot vett figyelembe:

  • Könnyen megközelíthető és megtalálható legyen, hiszen nem csak az ott lakók használják.
  • A kerület szempontjából hasznos, ha közintézményeink, nagyobb szolgáltató egységeink (piac, sportcentrum, Polgármesteri Hivatal…) mellett helyezkednek el, növelve azok népszerűségét, ismertségét, forgalmát.  Ráadásul ez winwin szituáció, hiszen a gyorstöltők szerepe is ezt indokolja (bemegyek ügyet intézni, vásárolni és közben töltöm az autóm).
  • Ne okozzon parkolási gondokat az adott közösségben.

Emiatt eddig összesen 6 helyszínen támogatta és járult hozzá telepítésükhöz a képviselő-testület:

  • Bp. XX. Topánka utca (hrsz: 170204/27)
  • Bp. XX. Orsolya utca (hrsz: 180519/3)
  • Bp. XX. Bíró Mihály utca (hrsz: 170204/44)
  • Bp. XX. Vörösmarty utca (hrsz: 171181)
  • Bp. XX. Vágóhíd utca – Wesselényi utca környéke
  • Bp. XX. Mátyás király tér környéke

A fenti felsorolásban szereplő első négy helyszínen a töltőberendezések létesítését az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. (a továbbiakban: e-Mobi Kft.) valósította meg.

Idén májustól az e-Mobi Kft. tulajdonában lévő kerületi töltőberendezéseken a „Mobiliti” országos hálózatában is alkalmazott töltési díj kerül bevezetésre, s a berendezéseket az NKM Mobilitás Kft. fogja üzemeltetni. Fontos változás, hogy a töltőberendezések előtt kialakított parkolóhelyek használata szabadon nyitva áll bármely várakozni kívánó gépjármű számára, azokat nem kizárólag a szolgáltatást igénybe vevő gépjárművek használhatják ezentúl.

A cég egyelőre rövidtávon nem látja biztosítottnak a töltőberendezések nyereséges működtetését, s nem is számol jelentős fellendülésre.

A fentiek miatt a piaci alapon működtetett töltők esetében érdemes újra megvizsgálni, betöltötték-e szerepüket a töltőberendezések, okozott-e jelentős parkolási gondokat a jelenlétük, s érdemes-e az adott területen megtartani, vagy esetleg más helyszínt kell keresnie az üzemeltetőnek.

Használja-e vagy később használná-e a Topánka utcai e-Mobi elektromos töltőt?
Okoz-e parkolási gondokat a jelenléte?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük