Zajossá vált a megújult Pesterzsébeti Jégcsarnok

Zajvédelmet kell kiépíteni a jégcsarnok hűtőventilátorai köré, a képviselőtestület- az adott ingatlan tulajdonosaként – erre „kötelezte” az üzemeltető ESMTK-t.

Lezárult a jégcsarnok felújításának első üteme, ennek köszönhetően jelentősen javult a jégfelület minősége. Öröm az ürömben, hogy az új hűtőberendezések nagyobb teljesítményű ventilátorai hangosabbak az elődeinél, a zajvédelmet viszont elfelejtette biztosítani a beruházó.

Képviselőként a beérkezett panaszok miatt egyeztettem a kerület polgármesterével és az ESMTK elnökével, a helyszínen is megvizsgáltuk a Jégcsarnok ügyvezetőjével a problémát. Át is állították a berendezést egy csendesebb üzemmódba, éjszaka ritkábban kapcsol be, s egy hidegfrontnak köszönhetően úgy is tűnt, hogy sikerült megoldást találni. Majd jött egy melegfront, s vele a hűtőberendezés megnövekedett terhelése, s persze a zaj.

 Felvetésemre jogosnak ítélték a képviselők is a lakossági panaszt, így támogatták, hogy kiépítésre kerüljön a zajvédelem.

A jeges sportok szerelmeseinek pedig jó hírekkel is szolgálhatunk:

Tulajdonosi hozzájárulást adtunk, hogy TAO támogatásból a felújítás második ütemeként megvalósuljon az alábbi projekt:

  • Szociális helyiségek felújítása
  • Nyílászárók cseréje
  • Öltözők felújítása
  • Külső festés
  • Lábazati kövek cseréje
  • Jégolvasztó akna, víz visszaforgató rendszer, fedett rolba kijáró
  • Tetőtéri gerendák karbantartása
  • Szennyvízszivattyú rendszer modernizálása
  • Egyéb helyiségek beázásának elhárítása
  • Esővíz elvezető rendszer
  • Parkolófedés napelemrendszerrel

Most már csak a szövetségen és az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör Sportegyesületen múlik, hogy mekkora forrást sikerült biztosítaniuk hozzá.

Részlet a javaslatot megfogalmazó Környezetvédelmi és Városfejlesztési Biztottság ülésének jegyzőkönyvéből:

7. napirendi pont: Javaslat tulajdonosi hozzájárulás megadására a Pesterzsébeti Jégcsarnokban tervezett felújítások megvalósításához (Testületi ülés 19. napirendi pont)

Előadó: Szabados Ákos polgármester

Mach Péter: Megnyitja a napirendi pontot. Megkérdezi az előterjesztőt, hogy kíván-e hozzászólni.

Kernné dr. Kulcsár Dóra: Nincs kiegészítése.

Mach Péter: Elmondja módosító indítványa van a határozat javaslathoz. A jégcsarnokban a hűtőberendezés hangos és ezért épüljön ott zajvédő fal, melyet nevezne inkább zajvédő kerítésnek, mely 2 – 3 méter magas és zajvédő réteggel van a hátsó része befedve. Kérni szeretné, hogy a határozati javaslathoz igazítsák azt is, hogy az ESMTK oldja meg a zajvédelmet és felkérik az ESMTK-t a zajvédő eszköznek a megépítésére. Egy ilyen új pont legyen benne a határozati javaslatban.

Harót János: Kéri, hogy pályázhasson rá.

Mach Péter: Elmondja, hogy lehet pályázni, de most legyen megépítve, mert most zajos. A pályázatból jövőre építi meg, de a birtokvédelmi eljárást a jegyző asszonynak viszont majd a jövő héten kell megindítani.

dr. Demjanovich Orsolya: Másik jegyző lesz, aki megindítja az eljárást.

Mach Péter: Elmondja, úgy tudja, a lakók a Kalle ügyben indítottak birtokvédelmi eljárást és ez ügyben is fontolgatják. Eddig azért nem indítottak, mert a Jégcsarnok, köszönhetően elnök úrnak pozitívan állt hozzá és minden olyan dolgot megpróbált megtenni, ami ezen segít, csökkenteni próbálta a zajt. Csak a lakossági panaszokat továbbítja most. Ez nem egy jelentős összeg, nem tíz milliókról van szó.

Juhász Lajosné: Véleménye szerint azt a jogos igényt, amit elnök úr mondott, nem tartja ehhez a ponthoz szorosan tartozónak, ezért javasolja, hogy külön szavazzák ezt a pontot. Másról szól ez a napirendi pont, mint hogy ezt is belevegyék. A testületi ülés egyebekben tegye fel elnök úr a javaslatát.

Mach Péter: Elmondja, a javaslatát ennél a napirendnél is fel fogja tenni, de szívesen felteszi az egyebekben is.

Fekete Katalin: Szerinte ennél a napirendnél is lehet erről szavazni. Azt javasolja, hogy legyen egy olyan pont, hogy felkéri az elnök urat, hogy tegyen lépéseket a zajvédelem megoldására.

Mach Péter: Elmondja sok esetben hoztak már olyan határozatot, adtak úgy tulajdonosi hozzájárulást, hogy a határozathoz új határozati pontot tettek hozzá.

dr. Demjanovich Orsolya: Elmondja, amit elnök úr mond, hogy a határozati javaslatba beépülne egy külön pont, ami nem arról szól, hogy a TAO támogatás terhére kellene megoldani a zajvédelmet, hanem attól függetlenül.

Mach Péter: Igen, így van.

Mach Péter: Megállapítja, hogy a bizottságnak kérdése, észrevétele nincs, így szavazásra teszi fel először az előzőekben elhangzott módosító javaslatot, hogy a bizottság javasolja Polgármester úrnak, hogy kérje fel az ESMTK elnökét, hogy biztosítsa a zajvédelmet a kialakított hűtőberendezés mellé.

Megállapítja, hogy a jelenlévő 12 képviselő 12 igen 0 nem 0 tartózkodással egyhangúlag elfogadja azt.

/2020. (X. 20.) KVB. határozat

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága javasolja a Képviselő – testületnek, hogy a Polgármester kérje fel az ESMTK elnökét, hogy biztosítsa a zajvédelmet a kialakított jéghűtőberendezés mellé.

Felelős: Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnöke

Határidő: adott

Mach Péter: Szavazásra teszi fel a „Javaslat tulajdonosi hozzájárulás megadására a Pesterzsébeti Jégcsarnokban tervezett felújítások megvalósításához” című előterjesztés határozati javaslatának elfogadását. Megállapítja, hogy a jelenlévő 12 képviselő 12 igen 0 nem 0 tartózkodással egyhangúlag elfogadja azt.

A napirendet lezárja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük