A klímavédelem összeköt

papok.jpgTegnap a kisebb, széllökésekkel tarkított „téli zápor” után kisütött a nap és zöld képviselőként számos kellemes meglepetés ért.

Délelőtt az ESTV riportereivel jártuk végig az elmúlt hónapok fontosabb közösségi akciónak helyszíneit:
– Lakossági faültetések
– „Vonattal a belvárosba!” projekt
– Plogginggal köszöntsük az új évet!

500 új fa, kutyásokkal örökbefogadott csemeték, komposztprogram, a közösségi közlekedés fejlesztése, energetikai korszerűsítési programok, többek közt erről beszélgettünk, majd a Kerekerdő Oviba mentem ki a bizottság elnökeként, hogy a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság döntésének köszönhetően kihelyezett új komposztálók miként üzemelnek. A tavalyi döntésünknek köszönhetően összesen 34 db, egyenként 650 literes EXTOL komposztáló láda kiadására került sor az óvodák részére az alábbiak szerint:

  • Nyitnikék Óvoda   4 db
  • Nyitnikék Óvoda Boróka Tagóvoda   4 db
  • Nyitnikék Óvoda Zöld ovi Tagóvoda   4 db
  • Nyitnikék Óvoda Békaporonty Tagóvoda   4 db
  • Kerekerdő Óvoda   3 db
  • Kerekerdő Óvoda Bóbita Tagóvoda   1 db
  • Baross Német Nemzetiségi Óvoda   1 db
  • Baross Óvoda Kindergarden Tagóvoda   1 db
  • Gyermekmosoly Óvoda   4 db
  • Gyermekmosoly Óvoda Kékcinke Tagóvoda 1 db
  • Lurkóház Óvoda   3 db
  • Lurkóház Óvoda Gyermekkert Tagóvoda   1 db
  • Gézengúz Óvoda Gyöngyszem Tagóvoda   3 db

Délután pedig a Környezetvédelmi Bizottság ülésén sikerült újra konszenzust találnia az októberben még együtt induló képviselőknek:

A költségvetés vitája során sikerült egy komoly, a klímavédelmet előtérbe helyező módosító csomagot elfogadnunk, melyről csütörtökön szavaz majd a képviselőtestület.
– növeltük a bizottság hatáskörében maradó a Környezetvédelemmel kapcsolatos tartalék sor összegét (ebből finanszírozzuk a komposztáló programot, a „Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód!” projektet, lakossági részvételi projekteket, chipleolvasót, a kertszépítő versenyeket…)
– növeltük a Madarak fák napi verseny keretösszegét (óvoda, iskola, bölcsőde) és szülői közösségek kérésére bevontuk a pályázók körébe a bölcsiket is.
– forrást találtunk a a Gubacsi lakótelep közlekedésfejlesztési, forgalomszabályozási projektjének folytatására az 1. ütem tavaszi zárása után, már a kiviteli terv készítésére
– elindítjuk a Tátra téri piac és a környező utcák, lakótelep esetén egy hasonló projektet, hogy a lakókat, a piaci árusokat, intézményeket bevonva megoldjuk a terület közlekedési problémáit, s hogy rendezhessük zöldfelületeit
– forrást találtunk arra, hogy valóban elkészüljön Pesterzsébet Önkormányzata Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (SECAP)
– s végül arra is forrást találtunk, hogy belevágjunk egy, a kerület térinformatikai rendszerének részét képező fakataszter elkészítésébe, amely a lakosság, tájépítészek, kertészek számára is online elérhetővé válik.

Este pedig a Gazdasági Bizottság elfogadva a javaslatomat, újra gondolta az irodák, üzlethelyiségek bérleti díjainak rendszerét és egy szélesebb körű, nagyobb hatású kedvezményrendszert állított össze. Egy újabb lépést tettünk afelé, hogy a Kosutiban és a kiemelt övezetekben teázók, kávézók, cukrászdák, kiállítótermek, könyvesboltok, kiemelt minőségi vendéglátást nyújtó vendéglátó egységek nyíljanak.

S, hogy lakosság érdekében végzett alapvető szolgáltatást végző vállalkozók, kisiparosok (cipő-, ruhajavítás, órás, kulcsmásolás, köszörűs, szemfelszedés, patentozás, esernyő és zippzárjavítás, háztartási kisgépjavítás, üveges, kosárfonás) kedvezőbb feltételekkel jusson helyiségekhez.

Remélem csütörtökön képviselőtársaim elfogadják a bizottságok javaslatait és hasonló légkörben, konszenzuskereső, a klímavédelmet előtérbe helyező, egy élhetőbb Pesterzsébetért, csapatmunkában együttműködő közegben zajlik a testületi ülés is!

Egy hozzászólás “A klímavédelem összeköt” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük