Néha a kevesebb több?

Nagyobb lett, de sokkal hígabb is a Pesterzsébeti Jódos-sós Gyógyfürdő jódos-sós medencéje. A covid-19 járvány miatt zárva volt a Pesterzsébeti Jódos-sós Gyógyfürdő, a veszélyhelyzet fokozatos feloldása során szerencsére mára kinyitott a strand.

Egy pesterzsébeti fideszes képviselő szerint, amiben ő megfürdik az a KisDuna (RSD) élővilágát sem zavarja, s nyugodtan ereszthető minden bele, elég a vizsgálathoz neki egy fürdőnadrág. Kiderült, ennél azonban bonyolultabb a helyzet, igazam volt, s nem jó ha tisztítatlanul folyik nagy mennyiségben ez az ásványi anyagokban, sókban gazdag víz az RSD-be. 

termalfurdo_pesterzsebetifurdo_3.jpgA nyitás azonban aktuálissá tette egy január végén felröppent hír valóságtartalmának vizsgálatát. A gyógyfürdő hatalmas örömmel osztott meg velünk egy nagyszerű hírt: megnövelték a sós-jódos medence nagyságát, pontosabban, a régi sós-jódos medence mellett lévő termál medence lett az új sós-jódos medence, amely nagyjából 4x nagyobb, mint a régi. 

A pesterzsébeti, RSD-rt aggódó lokálpatrióták azonban megijedtek, hiszen köztudott volt, hogy az adott medencének a nagyságát az befolyásolta, hogy érdemi tisztítás nélkül a kibocsátott víz sótartalma csak ekkora mennyiségben maradt alatta a határértéknek.

termalfurdo_pesterzsebetifurdo_1_1.jpgA problémát a februári képviselő-testületi ülésen jeleztem polgármester úrnak, s megkértem, hogy kérjen információt a gyógyfürdő üzemeltetőjétől.

A témában egy rövid vita is lezajlott a testületi ülésen, mely igazán amiatt maradt felejthetetlen sokak számára, mert fideszes képviselőtársam szerint a jódos-sós gyógyfürdő vize azért folyhat tisztítatlanul az RSD-be, mert ha neki nem lesz baja tőle fürdés közben, akkor nyilván a KisDuna élővilágának sem, s erre a meglepő felvetésre én is meglepő választ adtam..

104427739_686693608848425_5729232485467047875_n.jpgA lényeg, hogy a BGYH Zrt. válasza szerint a sótartalom a megengedett határérték alatt van a medencecsere ellenére is.

A Budapest Gyógyfürdő és Hévízei Zrt. tájékoztatása szerint a Pesterzsébeti Jódos- Sós- Gyógy- és Strandfürdőben a 2019. július 10-i átadás óta medence bővítés nem történt, csupán egy medencecserét hajtottak végre.

Nyitáskor a T1 jelzésű, mindössze 4 m2 vízfelületű (egyidejű befogadóképessége: 2 fő) volt jódos-sós vizes. Év elején medencecserét hajtottak végre és a nagyobb 14,4 m2 vízfelületű (6 fő) medencét nevezték át jódos-sós medencévé, a valóságban a jódos-sós vízhez termálvizet engednek, s jelentősen hígítják azt. Valójában a korábbi kismedence mennyiségének megfelelő jódos-sós víz kerül a nagyobb medencébe, így az adott, vizsgálandó, az RSD vízminőségét befolyásoló jódos-sós vízfelhasználás nem növekedett.

Az RSD vízminőségének védelme érdekében tehát addig, amíg a fürdő nem építi meg a szükséges tisztítóberendezést bővíteni nem lehet a jódos-sós vizet biztosító medencéket. Emiatt a kibocsátott víz és az RSD vízminőségét is havonta ellenőrizteti a fürdő üzemeltetője.

Véleményem szerint a főváros és a gyógyfürdő üzemeltetője rossz úton jár, ugyanis nem a határértéket kellene fullba kihasználni, hanem biztosítani kell a szükséges forrásokat az adott víztisztítás kiépítéséhez.

Ezért javaslatot teszek a fővárosnak, hogy vizsgálja meg mekkora költséggel jár a tisztítás kiépítése, terveztesse meg, s építse meg.

A Párbeszéd számára ugyanis kiemelt érték az RSD, ezért javaslatomra ezen túl módosító indítvány nyújtottunk be a 2021-es költségvetéshez, hogy már jövőre kezdődjön meg az RSD kotrása és a Dél-pesti Szennyvíztisztító vizének a főágba történő átvezetésének első fázisa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük