PESTERZSÉBET UTAT MUTAT! – A főváros is kiírta a társasházak részére a „Fogadd örökbe!” pályázatát

Amikor egy álom megvalósul: 9 éve indítottuk el a javaslatomra Pesterzsébeten az „Élhetőbb, tisztább, zöldebb Pesterzsébetért” és a „Fogadd örökbe!” projektjeinket. Számos kerület vette át a kezdeményezésünket és hozott létre hasonló pályázatokat, támogatási rendszereket, idén a főváros is elindítja hasonló tematikájú pályázatát.

A fővárosi pályázat a pesterzsébeti pályázatokhoz hasonló, azokat ötvözi:

A pályázat célja, hogy a helyi lakóközösségekkel együttműködve a lakótelepi zöldfelületek minősége javuljon. Emellett erősíteni szeretnék a helyi közösségek összetartozását a városi kertészkedés népszerűsítésével.

A pályázatra olyan lakótelepi társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, melyek szomszédságában kerületi vagy fővárosi tulajdonú közterületi zöldterület van.

A nyertes pályázók gondozásba vehetnek közterületi zöldfelületeket és azt közösségi kertgondozás keretében egy évig fenntarthatják. Ehhez a fővárosi önkormányzat ad támogatást.

A tartalom a hirdetés után folytatódik

IA pályázatot 2024. április 1-jén éjfélig lehet benyújtani ide kattintva. 

A pályázati támogatás keretösszege: 22 millió forint. A támogatás az érvényes pályázatok között a beérkezett pályázatok által összesen gondozásba vett terület arányába kerül felosztásra. Minimális támogatási összeg 50.000, a maximális 380.000 forintA pályázat utófinanszírozott. Önrészre nincs szükség.

Csak a pályázat leadása után megkezdett alábbi tevékenységek számolhatók el:

  • növény és vetőmag beszerzés
  • a kertgondozáshoz szükséges eszközök, anyagok beszerzése (kerti szerszámok, termőföld, talajjavító anyagok, a kert kialakításához, fenntartásához szükséges anyagok és berendezések, stb.)
  • a fentiek szállítási díja
  • a kertgondozás vízdíja
  • közösségformáló esemény költsége (legfeljebb a támogatás 20 százalékáig)

A díjazottoknak a gondozásba vett zöldfelületeket 2024. november 30-ig kell gondozniuk, ezt követően 30 napon belül kell beszámolójukat benyújtani a költségeiket igazoló számlákkal. A költségek megtérítése a beszámoló jóváhagyását követően történik.

A tervek szerint a legszínvonalasabban fenntartott zöldfelületek gondozóit 2025 folyamán külön elismerésben részesíti a Főváros.

A két kerületi pályázatunk itt is elérhető:

Jó szívvel ajánlom mind a három pályázatot, pályázzanak és tegyük szebbé, zöldebbé, élhetőbbé Pesterzsébetet!

Sok sikert kívánok mindazoknak, akik egyetértenek a pesterzsébeti és a fővárosi közösségépítő pályázatok szellemiségével, és hajlandók aktív, tevőleges szerepet vállalni benne!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük