Pesterzsébet megvédi a gyermekeit!

Pesterzsébet ismét példát mutat a többieknek: képviselői úgy döntöttek nemet mondanak arra, hogy biodíszletként gyermekeket használjanak fel politikai álláspontjuk vagy tevékenységük népszerűsítésére és erre szólítják fel politikustársaikat is. Nem kívánják az oktatási és nevelési intézményeket eszközként felhasználni nézeteik terjesztésére, népszerűségük növelésére.
_ncs_modified_20150419154116_maxw_640_imageversion_default_ar-150418911.jpgAz elmúlt hónapokban számos olyan eseményről számolt be a média, amelyek során politikusok gyerekeket használtak biodíszletként ahhoz, hogy politikai álláspontjukat vagy tevékenységüket népszerűsítsék. A rendszerváltás egyik fontos alaptétele volt, hogy az oktatási és nevelési intézményekben nincs helye a pártpolitikának. Teljesen mindegy, hogy kormányablak átadásáról, politikusok által óvodában felolvasott meséről, pártok gyermekelőadással fűszerezett ajándékozási akciójáról, képviselők születésnapjára szervezett óvodai műsorról van szó, a jelenleg is hatályos köznevelési törvény egyértelműen fogalmaz: tilos a pártpolitizálás közoktatási intézményben.

A múlt héten vetettem fel a blogomon a problémát és megkérdeztem a kerületben élőket róla:

Ön helyesli, ha pártpolitikusok járnak óvodákba kampányolni?

A válaszadók 89%-a ellenezte, s csupán 11% gondolta úgy, hogy ez belefér.

Akkor azt ígértem a soron következő testületi ülésre napirendre vetetem a kérdést. Kezdeményezésemre kilenc képviselőtársammal közösen határozati javaslatot nyújtottunk be.

A köznevelési törvény betartatása és a diákok, szülők jogainak védelme mindenekelőtt az intézményvezetők, a pedagógusok és nevelők felelőssége. A politikusoknak ugyanakkor kötelezettsége, hogy ne idézzenek elő olyan helyzetet, amelyben a pedagógusoknak, nevelőknek, akik sok tekintetben kiszolgáltatottak, a „politikai pedofíliától” kelljen megvédeniük a gyerekeket. 1392315363_6566.jpg

Kilencünk beadványa alapján az Eötvös Károly Intézet ajánlását is figyelembe véve, Pesterzsébet Képviselő-testületete, az alábbi határozati javaslatot fogadta el.

Határozat

A közoktatás és köznevelés fontos eleme a közös európai és alkotmányos értékeink közvetítése mellett a demokráciára nevelés is. Demokráciára azonban csak akkor képes nevelni, ha a pártpolitika a törvényi tiltásoknak megfelelően nem jut be az iskolákba és óvodákba.

Pesterzsébet képviselő-testületének tagjai nem kívánják az oktatási és nevelési intézményeket eszközként felhasználni nézeteik terjesztésére, népszerűségük növelésére, ezért vállalják – és erre felszólítják politikustársaikat is – , hogy:

 

  1. Nem küldik és nem viszik politikai pártok adományait a kerület iskoláiba és óvodáiba.
  2. Nem küldenek és nem visznek pártpolitikai tevékenységüket népszerűsítő szövegeket az adott intézményekbe sem a gyerekeknek, sem pedig a pedagógusoknak.
  3. Pesterzsébeti iskolában és óvodában pártjuk politikai akciójáról, ajándékozásáról nem készítenek a nyilvánosság számára sem beszámolót, sem felvételt.
  4. Iskolai, óvodai látogatást, részvételt óvodai, iskolai ünnepségen nem használnak fel pártjuk népszerűségének növelésére.

Köszönöm

  • Csaszny Márton,
  • Fekete Katalin,
  • Komoróczy László,
  • Kovács Eszter,
  • Nagy Lászlóné,
  • Nemes László,
  • Nemesné Németh Judit,
  • Somodi Klára képviselőtársaimnak az együttműködést és közös munkát.

S köszönöm Gémesi Emesének és Völgyesi Krisztiánnak hogy szintén támogatták a javaslatot.

Hiszem, hogy bölcs döntést hozott a képviselő-testület józan többsége: a pártpolitikának nincs helye az óvodáinkban és iskoláinkban!

11 hozzászólás “Pesterzsébet megvédi a gyermekeit!” bejegyzéshez

  1. Kiveve ha kormanyPÁRTI, gondolom igy gondoljak a T. szerzok.
    A kormanyparti iskolavezeto kinevezese a tanari kar es a szuloi kozosseg altal tamogatott jelolttel szemben minek szamit, szakmai vagy politikai dontesnek? Kubatov kozepiskolai kortesbeszelgetesei, diakok demagog agymosasa minek szamit? Egy ropke pillanatra huzzon mar el ez az elszant “gyerekvedo” tisztalelku kozosseg a banatosba.

  2. @medium size devil:

    Még kormánypártisággal nem vádolt senki, de legalább ezen is túl vagyok. 😉

    A kérdéseire visszatérve:

    A kormanyparti iskolavezeto kinevezese a tanari kar es a szuloi kozosseg altal tamogatott jelolttel szemben minek szamit, szakmai vagy politikai dontesnek?

    Rossz, gyermek- és oktatásellenes döntésnek tartom.

  3. Nem vadnak szantam, csak ravilagitottam a nyilvanvalo motivaciora: miert is eppen MOST kellett ezt a nyilatkozatot tenni? Politikusok kezdtek el jarni ovodaba, iskolaba? Hol, ki, stb.??

  4. Es akkor is megnyilvanult ilyen modon a politikai befolyas ellen amikor ilyen “rossz, gyermek- es oktatasellenes intezkedesek” tortentek?

  5. Amíg a pártpolitika (konkrétabban: a Fidesz) határozza meg a teljes oktatást (gondoljunk a párt megrendelésére készült kötelező tankönyvekre, a tanárok rövid pórázon tartására, a pártpolitikai jelképek kötelező kifüggesztésére, stb.), addíg ezt az akciót sem lehet másként értelmezni, mint hogy ez egy “A Fidesz megvédi a gyermekeinket a pártpolitikától” szimpla politikai húzás, amivel a pedagógusok (és szülők, és a többi szimpatizáns) tiltakozásait próbálják ellehetetleníteni.
    Ha a tisztelt képviselők tényleg komolyan gondolnák a gyerekek védelmét, akkor a módszeres indoktrináció ellen tüntetnének a tanárokkal együtt.

  6. “Nem küldik és nem viszik politikai pártok adományait a kerület iskoláiba és óvodáiba…ajándékozásáról nem készítenek a nyilvánosság számára sem beszámolót, sem felvételt.” – Ez a felszólítás köteg (e két pontja)önmagát teszi komolytalanná. Amúgy is érthetetlen kívánság az, hogy ne ajándékozzanak az iskolának (netán olyan gazdag mecénásai vannak, hogy mindene megvan annak az iskolának)

  7. @Fairy4: A FIDESZ nem szavazta meg, de a kérdésben kisebbségben maradt, s így majd betartja ő is. De ez az ügy szempontjából lényegtelen.

  8. “Pesterzsébet ismét példát mutat a többieknek: képviselői úgy döntöttek nemet mondanak arra, hogy biodíszletként gyermekeket használjanak fel politikai álláspontjuk “

    Es azutan, hogy ebben igy jol megallapodtak, a balodal napokig a gyerekekkel akart beremelest kizsarolni a tanaroknak. Es gyakorlatilag, megtiltotak az iskolaba jarast.
    Rettento hiteles a baloldal. :))))))))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük