Újra járőrök felügyelik Pesterzsébet utcáit – találkozott már velük?

A permanens Orbán-válság nem csak az egészégügyet és az oktatást vágta gajra, hanem a közigazgatást, a katasztrófavédelmet és a rendőrséget is. Miközben diákok elleni erőszakos fellépésre még jut erőforrás, a közbiztonságra nem, így lassan csak filmeken látunk gyalogosjárőröket.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a kerület központjában a köztéri alkohol- és drogfogyasztás és az azt kísérő bűncselekmények, verekedések, inzultusok száma.

Idén megszaporodtak a hasonló esetek a kerületi villamosokon és buszokon is.

A Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság javaslatára az önkormányzat felkérte a BRFK. XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányságot, hogy az önkormányzat pénzügyi támogatását is felhasználva a nyári időszaktól kezdve biztosítsa gyalogos járőrökkel a köztéri alkohol- és drogfogyasztás csökkenését Pesterzsébet városközpontjában és közösségi közlekedési egységein.

A sikeres együttműködés biztosításaként pedig szeptember folyamán tájékoztassa a képviselő-testületet a Pesterzsébeti Járőrszolgálat nyári működésével kapcsolatban.

A közterületek és nyilvános helyek megerősített rendőri ellenőrzését szolgáló közbiztonsági tevékenység túlszolgálatának finanszírozására, a közterületek közbiztonságának erősítésére és állandó gyalogos rendőri jelenlét biztosítására, továbbá a lakosság személy- és vagyonbiztonságát kiemelten veszélyeztető bűncselekmények visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal.

A megállapodás szerint a kerület átvállalta egy gyalogosjárőr páros fizetését és járulékait. A puding próbája az evés, ha csupán forráshiány miatt nem volt elérhető járőr a kerületben, akkor ez egyrészt nyilván csak újabb kormányzati sarc (a hatalmas adóbevételekből akár erre is futhatná), másrészt viszont megoldást nyújthat.

A képviselőtestület a rendőrség beszámolója és a lakossági vélemények alapján ősszel dönt majd az együttműködés folytatásáról, ha beválik akkor (bár költhetnénk utcák aszfaltozására, zöldfelületekre, a háziorvosi ellátásra…) érdemes volt belevágni, ha nem tudja a rendőrség a vállalt feladatait így sem ellátni akkor le kell vonni a tanulságokat.

  • Ön mit tapasztal?
  • Találkozott már a nyáron gyalogos járőrrel a kerületben?
  • Javult a közbiztonság, csökkent az illegális szemét mennyisége?

Írja meg kommentben vagy szavazzon a linken!

https://www.facebook.com/groups/zoldpesterzsebet/permalink/3072741922855809/

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR A CIKK MELLETT A BORÍTÉKRA KATTINTVA KÖVESS BE, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!


A képviselőtestület döntése:

130/2023. (V.04.) Ök. sz. határozat

a Képviselő-testület

1./ felhatalmazza a polgármestert a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal 2023. január 01-től 2023. december 31-ig tartó – jelenleg hatályos – közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetéséről szóló, együttműködési megállapodás módosítására az alábbiak szerint:

„10. megállapodásban vállaltak teljesítésére naponta legfeljebb 4 főt, továbbá a feladatellátással kapcsolatban felmerülő adminisztratív tevékenység elvégzésére, a vezénylési terv-, a megbízási szerződések-, a pénzügyi elszámolások elkészítésére, valamint a térfigyelő adathordozóinak kezelésére 3 főt biztosít.

21. Az önkormányzat a 2023. január 01-től 2023. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan bruttó 40.978.320 Ft, azaz negyvenmillió-kilencszázhetvennyolcezer-háromszázhúsz forint keretösszeget biztosít, amely összeg a közterheket is tartalmazza.”

2./ a közterületek és nyilvános helyek megerősített rendőri ellenőrzését szolgáló közbiztonsági tevékenység túlszolgálatának finanszírozása, a közterületek közbiztonságának erősítése, állandó gyalogos rendőri jelenlét biztosítása, továbbá a lakosság személy- és vagyonbiztonságát kiemelten veszélyeztető bűncselekmények visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást köt a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal.

3./     felhatalmazza a polgármestert, hogy kösse meg a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal 2023. július 1-től 2023. október 15-i tartó helyi közbiztonságot érintő feladatok ellátásáról szóló együttműködési megállapodást. A megállapodás év végéig történő meghosszabbításáról az addigi tapasztalatok alapján a 2023. szeptember 28-ai ülésen dönt.

4./     az együttműködési megállapodásban vállalt kötelezettségek teljesítésére, a rendőrségi túlszolgálat finanszírozására 13.306.880 Ft azaz tizenhárommillió-háromszázhatezer-nyolcszáznyolcvan forint összeget a költségvetésben átcsoportosítással biztosítja.

Az együttműködési megállapodás év végéig történő meghosszabbításához szükséges további 5.000.000,- Ft, azaz ötmillió forint összeget az átadott pénzeszközök között, az egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre, központi költségvetési szervek kisegítő támogatása soron lévő összeg terhére biztosítja.

Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: 2023. július 01.

4 hozzászólás “Újra járőrök felügyelik Pesterzsébet utcáit – találkozott már velük?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük