Július óta újra járőrök felügyelik Pesterzsébet utcáit – Ön mit tapasztal?

A válságkormány miatti infláció, elszegényedés, gazdasági és erkölcsi válságnak köszönhetően jelentősen nő a bűncselekmények, szabálysértések, drogfogyasztók, dílerek száma.

A legfrissebb hír, hogy az állandó létszámhiánnyal küzdő lokálpatrióta polgárőr egyesületeket azzal riogatják, hogy a határon kell szolgálatot teljesíteniük, cserében egyre több településen jelenik meg az önbíráskodás, illegális erőszakszervezetek szerveződnek.

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR A CIKK MELLETT IDE VAGY A BORÍTÉKRA KATTINTVA KÖVESS BE, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!

Mit tehet akkor egy önkormányzat ha a kormány az összeomló közigazgatási, központi rendvédelmi rendszereket képtelen helyreállítani, nem rak rendet két hét alatt, sőt 13 év alatt képtelen megoldást találni a közbiztonság problémáira?

A Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Közbiztonsági Bizottság komplex javaslatcsomagja alapján a Képviselő-testület 2023. május 04-i ülésén döntöttünk úgy, hogy átvállaljuk egy gyalogosjárőrpáros bérköltségét. Az önkormányzat felkérte a BRFK. XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányságot, hogy az önkormányzat pénzügyi támogatását is felhasználva a nyári időszaktól kezdve biztosítsa gyalogos járőrökkel a köztéri alkohol- és drogfogyasztás csökkenését Pesterzsébet városközpontjában és közösségi közlekedési egységein.

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR A CIKK MELLETT IDE VAGY A BORÍTÉKRA KATTINTVA KÖVESS BE, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!

A közterületek és nyilvános helyek megerősített rendőri ellenőrzését szolgáló közbiztonsági tevékenység finanszírozása, a közterületek közbiztonságának erősítése, állandó gyalogos rendőri jelenlét biztosítása, továbbá a lakosság személy- és vagyonbiztonságát kiemelten veszélyeztető bűncselekmények visszaszorítása nem a kerületi önkormányzat feladat, ennek ellenére együttműködési megállapodást kötöttünk a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal.

Pintér Sándor miniszterrel ellentétben nem vállaltuk, hogy 2 hét alatt rendet teszünk, sőt a megállapodást azzal a kitétellel fogadtuk el, hogy a megállapodás év végéig történő meghosszabbításáról a nyári tapasztalatok alapján szeptemberben döntünk.

Részletek a BRFK XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Dávid László r. alezredes megkötött megállapodásban vállalt feladatok végrehajtásáról, és elért eredményekről szóló részletes tájékoztatójából:

A döntésünknek köszönhetően nyáron (július-augusztus) az önkormányzat által finanszírozott járőrpáros összesen 46 napot „dolgozott”.

A legfontosabb változás, hogy a szintén javaslatunkra aktívabbá vált kamerarendszerfigyelés és a csak a kerületben tevékenykedő, küldhető járőröknek köszönhetően nőtt a sikeres megelőzések, intézkedések száma. Az adott időszakban gyorsabban és hatékonyabban tudtak intézkedni a nagyobb helyismerettel rendelkező járőrök.

Kérésünknek megfelelően a Kosuti sétálójában és a kerület parkjainál, közösségi tereinél idén nyáron a tavalyinál többször lehetett találkozni járőrökkel (mondjuk tavaly egyáltalán nem lehetett). Az „általunk finanszírozott” szolgálatellátást ehhez igazítva 14 és 22 óra között látták el, ekkor járőröztek a városközpontban, illetve néhány problémás közösségi téren (Téglagyár tér).

A SZÁRAZ STATISZTIKA

A megállapodásnak köszönhetően:

  • 12 személy kerület elfogásra bűncselekmény elkövetése, vagy személykörözés miatt
  • 6 személy került előállításra bűncselekmény gyanúja miatt, vagy egyéb törvényi okból
  • 3 személy vonatkozásában került sor biztonsági intézkedésre
  • 41 fővel szemben került sor szabálysértési feljelentés megtételére, ebből 23 volt közterületi alkoholfogyasztás
  • 36 fő kapott helyszíni bírságot
  • 9 esetben történt közigazgatási eljárás kezdeményezése
  • összesen 424 személyt ellenőriztek

S mit érzünk belőle mi? Javult-e a szubjektív biztonságérzetünk?

  • Tavaly nyáron egyetlen alkalommal sem, idén bár nem túl gyakran, de én is, és a családtagjaim is találkoztak járőrrel a Pesterzsébeti lakótelepen, Gubacson.
  • Az elmúlt hetek Facebookon és egyéb internetes közösségi felületeken ismerttá vált betörés-, autófeltöréssorozatok, autórongálások meglepően gyorsan felgöngyölítésre kerültek.
  • Ön mit tapasztal?
  • Találkozott már a nyáron gyalogos járőrrel a kerületben?
  • Javult a közbiztonság, csökkent az illegális szemét mennyisége?

A képviselőtestület a rendőrség beszámolója és a lakossági vélemények alapján holnap dönt az együttműködés folytatásáról.

Nyáron azt írtam: ha beválik, akkor (bár költhetnénk utcák aszfaltozására, zöldfelületekre, a háziorvosi ellátásra…) érdemes volt belevágni, ha nem tudja a rendőrség a vállalt feladatait így sem ellátni, akkor le kell vonni a tanulságokat.

4 hozzászólás “Július óta újra járőrök felügyelik Pesterzsébet utcáit – Ön mit tapasztal?” bejegyzéshez

  1. Üdvözlöm

    Pacsirta lakótelep továbbra is tele van kellemetlen alakokkal. Napi szinten van ott egy részegen fetrengő férfi. Rendelő mellé, az árkád alá is folyamatosan költözik hajléktalan. Televan hugyozva, tele szeméttel.

  2. A bűnözés sajnos megnőtt a kerületben, a biztonságosabb környékeken (Mártírok útja, Köteles utca Nagykőrösi út övezete) kimondottan gyakori a besurranásos lopás, autók rongálása, feltörése. Lehet köze van a hírhedt Hős utca végleges felszámolásához. Ugyanis az nem világos, hogy hová került onnan a lakosság. A jelenlegi helyzetet komolyabban kellene venni, mert a lopás, betörés csak a kezdet. Ajánlom a pesterzsébeti betörések, lopások csoportot! Heti szinten több esetről számolnak be!

    1. Hát igen. Ez a baj nem is fog megszűnni. Bár a statisztikai adatok folyamatosan javuló helyzetről jelentenek, de a helyzet sajnos nem azt mutatja….. Sőt…..

      A valóság ott van az emberek hiányzó biztonságérzetében, melyet nap mint nap tapasztalnak Pesterzsébeten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük