Építsünk hulladékudvart, újrahasználati központot Pesterzsébet és Soroksár határán!

A pesterzsébetiek átalakítanák az évenkénti lomtalanítás rendszerét, de nem szüntetnék meg. Több kamerát, közterületfelügyelőt (erre Völgyesi Krisztián képviselőtársam javaslatára már a szeptemberi ülésen reagált a képviselő-testület és a bővítésről döntött) és szemetes edényt szeretnének az utcákon. Hatékonyabb szankciókat akarnak a szemetelőkkel szemben, komolyabb ellenőrzéseket, hogy ki fizet a helyi vállalkozások, kifőzdék, boltok, éttermek és itt lakók közül szemétszállítási díjat. Megtartanák a szelektív szigeteket, de körbekeríttetnék, kamerával védenék és gyakrabban takaríttatnák a környezetüket. S zöld politikusként ami a legjobban esik: 🙂 növelni kívánják a környezetvédelemre fordítható forrásokat. – így foglalható össze a kerületben élők véleménye egy nemrég feldolgozott kérdőíves felmérés alapján.

 

S ami számomra a legfontosabb tapasztalat volt, hogy egy hulladékudvar (a területén egy személetformáló és újrahasználati központot is kialakítva, ahová a lakosság azokat a régi tárgyakat, használati eszközöket vihetné, amelyek számukra már nem kellenek, ugyanakkor mások azt még használni tudják) létesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkenthető legyen az illegális szemét a Pesterzsébeten és élhető maradhasson a kerület lomtalanításkor is. Régi mániája Csaszny Márton képviselőtársamnak, hogy Soroksárral közösen sikerüljön találnunk egy helyszínt hozzá, a most beérkező vélemények is megerősítettek abban, hogy igaza van, egy szükséges és fontos beruházása lenne a két kerületnek. Ezért is lenne fontos, hogy felhívjuk az illetékes városvezetők és az FKF ZRt. figyelmét arra, hogy még ebben a ciklusban tervezzük és valósítsuk meg ezt a fejlesztést Dél-pesten.

A nyár végi éves lomtalanításkor készítettünk ugyanis egy kérdőívet Gémesi Emese és Völgyesi Krisztián képviselőtársaimmal, hogy megismerjük az Önök véleményét, javaslatait, s hogy azok figyelembe vételével alakíthassuk át Pesterzsébet hulladékgazdálkodását, az illegális szemét elleni harcot, parkjaink, zöld felületeink védelmét.

A kérdőív itt megtekinthető.

lom_7.jpg206-an töltötték ki a kérdőívet, ennyien válaszoltak kérdéseinkre, osztották meg véleményük az évenkénti lomtalanításról, a szelektív hulladékgyűjtés rendszeréről. A kérdőív fontos visszajelzés volt arról is, hogy milyennek látják a pesterzsébetiek a lakókörnyezetükben a játszóterek, kutyafuttatók állapotát. S arra is választ kaptunk szükség van-e a kerületben is komplex újrahasznosító központra, hulladékudvarra.

Külön köszönöm azok kimerítő válaszait és javaslatokkal, akik ötletekkel szolgáltak arra miként csökkenthető az illegális hulladékmennyisége, hogyan védhetőek meg zöld felületeink.

18194138_623495134512712_6813688785623693543_n.jpgHa a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések, változtatások indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak és nem válik természetessé, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges. Ezért is tartom fontosnak, hogy a beérkezett válaszok feldolgozását megosszam Önökkel is, ne csak a képviselő-testület tagjaival. Az első olyan részletes közösségi kérdőívezése volt a kerületnek, ahol a kérdések jelentős része a kitöltők közvetlen lakókörnyezetét érintette, kíváncsiak voltunk a szomszédos kutyafuttató, játszótér park, szelektív sziget állapotára is, az ezekre adott szöveges válaszok kiértékelése a körzet képviselőit  és a hivatal munkatársait segítik a munkában, az általános kérdésekre adott válaszok feldolgozását pedig most megosztom mindenkivel.

A kitöltők 96%-a itt is él, néhányan itt dolgozóként. átutazóként is kitöltötték. Az elektronikus kitöltési lehetőségnek hála a teljes kerületről is sikerült képet kapnunk, hiszen a kerület minden részéről részt vettek a felmérésben és kitöltötték a kérdőíveket.screenshot_2017-09-25_20_29_39.png

A kérdőív kitöltői szerint Pesterzsébet szemetes és ezen nehéz lenne vitatkozni.

kerdo_1.png

Legfontosabb problémája a kerületnek a közbiztonság, rögtön másodikként azonban a szemetet, a 3-4 helyen az oktatást és az egészségügyet említik a kitöltők. Sorban követi ezeket a munkanélküliség, a közlekedés és a szegregáció.

A lomtalanítás mai rendszerével senki nem elégedett, de a többség érdekes módon megtartaná az alábbi feltételekkel:

  • ha több rendőr és rendész lenne a helyszíneken,
  • a lakók a megadott időpontban raknák ki a lomot,
  • az FKF még jobban megszervezné.

screenshot_2017-09-25_20_30_21.pngA kerületben élők többsége szerint a lakóhelyéhez közel is van illegális szemét lerakó. A legkoszosabbnak a szelektív szigetek környezetét tartják, ezt követi a Kiserdő, majd a családi házas részek, a buszmegállók és a Duna-part.

screenshot_2017-09-25_20_30_39.png

screenshot_2017-09-25_20_30_51.png

A kérdőív azt is megmutatta, hogy miért kisebbek egyelőre a civil takarítási akciók, játszótér, kutyafuttató és fa örökbefogadások a kerületben, mint a szomszédos Wekerlén: a lakosság fele ugyanis úgy gondolja nem feladata mások után takarítani, ennyire ugyanis nem érzi magáénak a környező zöldterületeinket.  A megkérdezettek negyede részt venne ilyen közösségi akciókban, negyed pedig inkább a tettenérést preferálná és a polgárőrök munkájában venne részt

screenshot_2017-09-25_20_31_37.png

Kutyafuttatóink, játszótereink gondozottságáról megoszlanak a vélemények, amit igazán az befolyásol, hogy a választ adó hol lakik. A nemrég felújított, vagy a szülői közösségek által óvott, őrzött játszóterek közelében lakók elégedettek, a lepusztult, a sorozatos rongálások és italozások miatt szemetes és használhatatlan játszóterek mellett lakók nem. Ezért is tartom fontosnak, hogy a lezárult „Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód! „pályázaton három nyertes csapat is akadt.

 

A szelektív szigetek kérdése osztotta meg talán a legjobban a választ adókat, a választ adók 95%-a szelektíven gyűjti a szemetet (talán ez az egyetlen adata a statisztikának ami kevéssé hihető).screenshot_2017-09-25_20_32_44.png

Ráadásul, ha nem is rendszeresen, de a többség a szelektív szigeteket is használja (56%), ezért nem is szeretnék megszüntetni, bár nagyon szemetesnek tartják a környezetüket, tarthatatlannak a mai állapotokat.

screenshot_2017-09-25_20_33_10.png

screenshot_2017-09-25_20_33_34.pngscreenshot_2017-09-25_20_33_52.pngCsak a megkérdezettek 16%-a szüntetné meg a szigeteket, 17%-a pedig csak az üvegkonténereket tartaná meg. A többség azonban megtartaná őket, de körbekeríttetné, bekamerázná, gyakrabban takaríttatná a környezetét, néhányan a Nyugat-Európában divatos műszaki cikkes, elemes konténerrel is kiegészítenék. S már itt is többen említették a hulladékudvar szükségességét. A Környezetvédelmi Városfejlesztési Bizottság elnökeként megígérhetem, a most beérkezett véleményeket javaslatokat fokozatosan beépítjük az elkövetkező hónapokban a munkánkba, így végigjárjuk az összes problémás szigetet, s mindegyik esetben külön keresünk megoldást a problémára (áthelyezés, körbekerítés vagy egyéb védelem, zöldfelület rendezése vagy végső esetben a megszüntetés).

Kerek százan osztották meg a kérdőív végén velünk ötleteiket, véleményüket Pesterzsébet zöldfelület-kezelésével, a szemétszállítással kapcsolatban. A hatékonyabb ellenőrzések, büntetések, adott helyi viszonyokon alapuló javaslatok mellett a leggyakrabban említett javaslat egy komplex újrahasznosító központ, hulladékudvar létesítése volt a kerületben.

A kérdőívek kiértékelését az arra adott válaszokat, megküldjük a Pesterzsébet Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságának tagjainak, a Jegyző asszonynak, a Polgármester Úrnak és a kerület környezetvédelmi referensének is.

Még egyszer köszönjük a segítséget és a részvételt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük