Örökbe fogadták Pesterzsébet játszótereit és kutyafuttatóit

Amikor jó Pesterzsébetinek lenni: örökbe fogadtak egy játszóteret és két kutyafuttatót a szülők és kutyások a kerületben. Eredményt hirdetett a bizottságunk és három nyertes pályázót díjazott a „Fogadd örökbe a játszótered, kutyafuttatód” közösségépítő versenyen.

jatszo_1.jpegPesterzsébet Önkormányzatának Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága még a nyáron indított el egy közösségépítő versenyt kutyásoknak, szülőknek, nagyszülőknek. A szülői, vagy kutyatulajdonos közösségek „örökbe fogadhattak” egy-egy kerületi játszóteret, kutyafuttatót.

Most szeptemberben pedig a bizottság három pályázót díjazott:

  • a Mátyás király téri nagy csapat
  • a FÁNIKA
  • és a Vasútállomási kutyafuttató

közösségeit.

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnökeként gratulálok minden győztes pályázónak! A színvonalas pályázatok bizonyítják: közösen meg tudjuk őrizni a kerületben a zöldet és a tisztaságot, hogy közösen képesek vagyunk parkjainkat, zöldfelületeinket, játszótereinket, közvetlen természeti környezetünket óvni és gondozni.  

A nyertes pályázók az általuk (az önkormányzattal szakmailag egyeztetett) tervezett felújításhoz, területrendezéshez, javításokhoz kapnak szakmai segítséget, valamint a munkák elvégzéséhez szükséges anyagokat, eszközöket, míg ők végzik el magát a felújítást, tereprendezést.

spring-cleaning-tips-for-dog-owners.jpgAz eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy ahol erősebb szülői vagy kutyás közösségek alakulnak ki ott a játszóterek, kutyafuttatók állapota jobb, ritkább a szándékos rongálás és kevesebb a szemét. Pesterzsébeten egy egyházi közösség és az Átalakuló Duna-part is működtet magánjátszóteret, ahol az adott közösségek újítják fel a játszóeszközöket, ültetik körbe virággal, cserélik a homokot és festik át a festéket. Több Duna-parti játszótéren közösségi tervezés folyamatával határozták meg a házirendet, nyitvatartási időt, ezek a játszóterek azóta rendezettebbek. Gémesi Emese képviselőtársammal közösen elkészített javaslatunk pont erre épített. Az örökbefogadásnak köszönhetően a játszótéri baráti társaságoknak, szülői közösségeknek, kutyás közösségeknek módjuk van tenni a környezetükért, s ha kicsit a „sajátjuknak” érzik, úgy jobban odafigyelnek az állapotára, s az esetleges rongálókra.

jatszoterek.jpgAz adott közösség egy évig táblával is jelezheti, hogy a kutyafuttató, játszótér az adott kutyás vagy szülői csoport, közösség gondozásában áll, sőt pályázók közül többen házirendjüket is elkészítik.  A közös munkának köszönhetően, a tábla kikerülésével magukénak érzik az adott teret, az összetartozás érzése közösségformáló, továbbá sokkal aktívabb lehet a napi szintű „figyelőszolgálat” is, a szülők, kutyások figyelmeztetik egymást vagy a területet gondozó Önkormányzatot. Az örökbefogadóktól külön anyagi ráfordítás nem várható el, de ha a táblával jelezve van, hogy „sajátjuk”, nagyobb kedvvel fogják eltávolítani az ott hagyott idegen tárgyakat, s figyelnek a rongálókra

A nyertes pályázók az adott játszóteret egy éves időtartamra fogadhatták örökbe, de a most örökbefogadó csapatok a következő évben ismételt indulással meghosszabbíthatják az együttműködést.

„A jól végzett munka jutalma, hogy elvégezted.” Jó csapatépítést és kellemesen fárasztó, de eredményes munkát kívánok minden nyertes közösségnek!

uwjy1bo.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük