Mi változott a a Vízisport – Csepeli átjáró kereszteződésben?

Az ismétlés a tudás anyja. Egy hónapja írtam a Vízisport utca-Gubacsi átjáró-Gubacsi híd ötirányú kereszteződés átalakításáról. Sikeresnek volt mondható a tájékoztatás, rengetegen olvasták, az érintett lakók többsége rákattintott, mivel már készültek a betonterelők mindenki örült is annak, hogy tudja mi fog történni. Kicsit (OK, nagyon) meglepett, hogy érdemi kérdés alig érkezett a csomópont új forgalmi rendjéről, de betudtam annak, hogy nálam mindenki jobb KRESZ-ből.

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR KATTINTS, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!

Pedig már akkor jeleztem, hogy harmadik nekifutásra sem sikerült tökéletesen kezelni a VEKOP keretében a fővárosnak a Vizisport utca kereszteződés problémáját, bár valóban sokat dolgoztak rajta, s a legfontosabb problémánkra választ nyújt. Az, hogy kinek mikor van elsőbbsége bizonyos irányokból az ötágú csomópontban azonban ezentúl is nehezen lesz eldönthető.

Ami miatt fontos volt beavatkozni és évek óta kérjük: A Vizisport u. és Csepeli átjáró út jelenlegi 5 ágú csomópontja forgalmi és forgalombiztonsági szempontból kedvezőtlen. A Gubacsi híd felől indokolatlan átmenő forgalom érkezik a területre és a csomópontba, aminek megszüntetése a cél. S ami most történt: Az elsőbbségi viszonyok változtak, a Csepeli átjáró alsó szakasza lett a főirány, a hídról érkezőknek elsőbbséget kell adniuk.

Majd megérkezett a feketeleves, kikerültek a táblák és mindenki meglepődött. Ez egyrészt nagyon fontos tanulság számomra is, hogy egy-egy fontos fejlesztésről, forgalomváltozásról nem elég egyszer beszámolni, másrészt akkor most írok külön is a csomópontról.

A kereszteződés ábrája ide kattintva nagyban is elérhető.

A Vizisport u. és Csepeli átjáró út jelenlegi 5 ágú csomópontja forgalmi és forgalombiztonsági szempontból kedvezőtlen volt. A Gubacsi híd felől indokolatlan átmenő forgalom érkezik a területre és a csomópontba, aminek megszüntetése volt a cél.

Most az elsőbbségi viszonyok változtak, a Csepeli átjáró alsó szakasza lesz a főirány, a hídról érkezőknek elsőbbséget kell adniuk.

Serbán Viktor közlekedés szakértő barátom pedig az alábbi kisokost készítette a csomóponthoz:

A Csepeli átjáró és a Vízisport utca kereszteződése a forgalomtechnikai átalakításokat követően egy 5 ágú csomópontrendszerként működik tovább. Tehát ez egy ötágú csomópont, a kiegészítő tábla is jelzi (széktábla)m ne kezelje senki két különálló csomópontnak!

Az elsőbbségi viszonyok alapján a Csepeli átjáró (Helsinki út és a Duna-part, Jódos-Sós-Gyógyfürdő parkolója közötti szakasz) minden csatlakozó úttal szemben elsőbbséget élvez, azaz ez a főirány. A Gubacsi híd felől, Csepeli irányából a rámpán érkező forgalom pedig minden csatlakozó iránnyal szemben alárendelt szerepet kap a csomópontban, ezért a csomópont behajtó ágán “ÁLLJ! Elsőbbség-adás kötelező” tábla került kihelyezésre és az útgeometria is módosításra került. Az alsó és felső Vízisport utcák esetében pedig elsőbbségadás kötelező tábla került kihelyezésre.

A behaladó irányok szempontjából a következőképpen alakulnak az elsőbbségi viszonyok:

1.A Duna-part felől érkező járműveknek mindenkivel szemben elsőbbsége van (ez mondjuk a legrosszabb burkolattal rendelkezik mind közül), egyenesen haladva és az alsó és a felső Vízisport utcára kanyarodva is.
2. A Csepeli átjárón a Helsinki út felől érkezőknek csak az alsó és felső Vízisport utcára balrakanyarodás esetén kell a dunapart felől szembejövő forgalom részére elsőbbséget adni.
3. Csepel felől minden más iránynak elsőbbséget kell adni.
4. Az alsó Vízisport utcán érkezve elsőbbséget kell adni annak, aki a Duna-part felől érkezőknek. Továbbá szintén elsőbbséget kell adni a felső Vízisport utca felől érkezőknek, függetlenül attól, hogy a Helsinki út felé jobbra vagy a Dunapart felé balra kanyarodik.
5. A felső Vízisport utcán érkezve elsőbbséget kell adni annak, aki a főirányból érkeznek. Viszont az alsó Vízisport utca felől érkezőkkel szemben elsőbbsége van.

A csomópont jelenlegi forgalmi viszonyait a XX. kerületi Önkormányzattól kapott felmérés alapján csúcsforgalomban a következő ábrák mutatják be:

A változásnak köszönhetően remélhetőleg gyorsabb és biztonságosabb lesz a ki- és bejutás és kiszorulnak az átjárót egérútként használó csepeliek.

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR KATTINTS, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!

2 hozzászólás “Mi változott a a Vízisport – Csepeli átjáró kereszteződésben?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük