Megújul a pesterzsébeti Duna-part közlekedése

A ciklus egyik legfontosabb közlekedési fejlesztése Gubacs városrész közösségi tervezéssel történő közlekedésszabályozási felülvizsgálata, egy új komplex forgalmi vizsgálat után egy koncepció elkészítése majd megvalósítása immár a a kivitelezés második ütemébe vágunk bele.

A koncepció 2020-ban elkészült, 2022-ben pedig Gubacs városrész közlekedésfejlesztésének I. ütemeként a városrész egyirányúsítását és a parkolási rend szabályozását terveztettük meg és az engedélyek beszerzését követően a városrész forgalomtechnikai módosítását, az egyirányúsításokat bevezettük.

A 2023. évi elfogadott költségvetésben Gyuricza-Somodi Klára képviselőtársammal közös javaslatunkra 8.000.000, -Ft fedezetet biztosított a Közösen Pesterzsébetért képviselői csoport a Vízisport utca forgalomcsillapítására.

Itt élő közlekedésmérnök barátunk, Serbán Viktor javaslatára fekvőrendőrök helyett a Terézvárosban bevezetett és jól működő virágos- növényládás megoldást választottuk.

A tervezési területen a forgalomcsillapítás érdekében növényládák (planténerek) kerülnek kihelyezésre. A planténerek a járda melletti kiemelt szegélytől 0,50 m-re kapnának helyet, ezzel biztosítva 3,75 – 3,80 m űrszelvényt a járműveknek. A 15 db növényláda az út jobb és bal oldalán kerülne elhelyezésre.

A tervezési szakasz elején és végén kihelyezésre kerül egy „Útszűkület (két oldalról)” tábla, valamint egy 30 km/h korlátozást adó „Sebességkorlátozás” tábla. A növényládák menetirány szerinti oldalára „Négyzet alakú iránytábla” kerül rögzítésre.

A tervezési szakaszon elhelyezésre kerül még 5 db „Megállni tilos” tábla, valamint egy „Parkoló” tábla, „Járdán várakozás teljes felállással (jobb)” kiegészítő táblával. Kihelyezésre kerül még 3 db „Elsőbbség a szembejövő forgalommal szemben”, valamint 3 db „Szembejövő forgalom elsőbbsége” tábla.

A planténerek helyének kiválasztásakor figyelembe vettünk két kiemelten fontos kapubejárót, az ESMTK kajak-kenu szakosztály kapubejáróját, valamint az MTK evezős telep kapubejáróját. Az említett két kapubejárót hajószállítók is használják melyeken a leghosszabb szállított hajó akár 18 m hosszú is lehet. A növényládák helyét ennek függvényében jelölték ki, hogy még abban az esetben is gond nélkül be tudjon kanyarodni a hajószállító, hogyha a leghosszabb hajót szállítja.

A most bemutatott terveket még a Budapest Közút Zrt-nek engedélyezni kell, akik a cikk második felében bemutatott közlekedési csomópontjuk alapján szakmailag kihívásokkal küzdenek, de reméljük botrányos módosításokat nem kérnek majd.

S akkor jön a kevésbé jó hír: harmadik nekifutásra sem sikerült tökéletesen kezelni a VEKOP keretében a fővárosnak a Vizisport utca kereszteződés problémáját, bár valóban sokat dolgoztak rajta, s a legfontosabb problémánkra választ nyújt. Az, hogy kinek mikor van elsőbbsége bizonyos irányokból az ötágú csomópontban azonban ezentúl is nehezen lesz eldönthető.

Ami miatt fontos volt beavatkozni és évek óta kérjük:

A Vizisport u. és Csepeli átjáró út jelenlegi 5 ágú csomópontja forgalmi és forgalombiztonsági szempontból kedvezőtlen. A Gubacsi híd felől indokolatlan átmenő forgalom érkezik a területre és a csomópontba, aminek megszüntetése a cél.

S ami történni fog:

Az elsőbbségi viszonyok változnak, a Csepeli átjáró alsó szakasza lesz a főirány, a hídról érkezőknek elsőbbséget kell adniuk.

4 hozzászólás “Megújul a pesterzsébeti Duna-part közlekedése” bejegyzéshez

  1. Kedves Péter! Köszönjük a tájékoztatást! Mint a Vízisport u. lakója, az elképzelést mindenképp jónak tartom, néhány fennttartàssal: 1. Megoldott lesz-e a növények időben történő locsolása, gondozása, a faládák karbantartása. 2. A várakozni tilos táblák már közel egy hete kinn vannak, de sokan parkolnak végig a tilosban, mint előtte. Senkit nem érdekel. Ráadásul egy működésképtelen autó ott rohad teljesen lapos kerekekkel egy éve. 3. A most épülő csónakház udvara a kerítés mellett tele van száraz fákkal, melyek hatalmas ágai folyamatosan törnek le, s zuhannak az útra és a járdára. Ezeket ki kellene vágni, amíg nem történik valami komoly baleset, ne adj Isten, haláleset!!! S egy utolsó-ide kapcsolható- kérdés: mikor folytatódik a sétány meghosszabbítása?

    1. 1: Igen, bár a növények kiválasztásakor ilyen szempontból a kevésbé gondozásigényesség is szempont.
      2: Tegnap beszéltem a rendvédelmi osztály vezetőjével, az adott roncsautón aki közel megy látja, hogy kint van az elszállításra figyelmeztető papír. a határidő után elszállításra kerül. Már tegnap is büntettek, ígéret szerint fokozott ellenőrzés lesz a következő időszakban.
      3: A csónakházak udvarán megtörtént a fák állapotfelmérése és az önkormányzat ütemezett fakarbantartásra, metszésre, kivágásre és pótlásra kötelezte az evezősszövetséget. A határozat megerősítése céljából Pesterzsébet Önkormányzata várhatóan csütörtökön úgy dönt, hogy ennek elvégzése és a kerítés rendbetétele, illetve az adott járda biztonságos használatának biztosítása feltétele minden további fejlesztésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük