Faültetések – 2023

A Közösen Pesterzsébetért javaslatára másfélszáz fát ültet idén ősszel is az önkormányzat.

A költségvetésben a javaslatunkra az őszi ültetési időszakban 125 db fa ültetését irányozta elő az önkormányzat, ezt most további 20 fával megnöveltük, így a képviselői keretek felhasználása után kb. 150 elültetésére kerül sor.

Javaslatomra 2 éve indítottuk el a „Fogadj örökbe egy fát!”  programot, nagy öröm, hogy azóta számos önkormányzat is átvette ezt a kezdeményezésünket, s nálunk is jól működik.

Idén a „Fogadj örökbe egy fát!” jelentkezési lapja tartalmazott egy rövid tájékoztatót a facsemete gondozásának alapjairól, valamint egy írásos nyilatkozatot, hogy a jelentkező vállalja a facsemete szakszerű gondozását és a gondozás elmulasztásának következményeit is.

A lakó vállalja, hogy az Önkormányzat költségén elültetett fát 3 évig saját költségére tiszta vízzel locsolja: tavasztól őszig heti 1 alkalommal, nagy szárazság és kánikula idején heti 2 alkalommal.  Ősszel az elhullott lombot összegyűjti, saját költségén az FKF zöldhulladék gyűjtés keretein belül elszállíttatja vagy saját kertjében komposztálja. A fa környezetét rendben, gyommentesen tartja.

A „Fogadj örökbe egy fát!”  pályázat során 7 helyszínen 11 fát fogadtak örökbe idén a lakók. Ezúton is nagyon köszönöm a programban részvevőknek, hogy olyannyira fontos lakókörnyezetük, hogy ilyen módin is tesznek érte!

Sajnos közterületi faállománya folyamatosan öregszik, az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy ezen érdemben változtassunk, ebből adódóan ugyanis a balesetveszélyessé váló, elöregedett, beteg vagy viharban, esetleg balesetben súlyosan megsérült fákat ki kell vágnunk és pótolnunk kell. Az idei évtől végre eljutott oda a kerület, hogy a fakivágások egy része úgy lesz évekre előre tervezve, hogy már előtte felkészünk a lombkoravesztés pótlására és a kivágása előtt ültetünk.

Az invazív, vagy a globális felmelegedést és a városi környezetet kevéssé tűrő fák helyett már a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó típusokat ültetünk.

S akkor következzen a hivatal által készített, talán kicsit száraz, de fontos szakmai anyag a cikk végén pedig a helyszínek is szerepelni fognak.

Idén eddig közel 90 fa ültetésére vonatkozóan érkezett be lakossági igény, sajnos a lakosság által megjelölt helyszínek egy része ültetésre alkalmatlan terület. Az ültetésre alkalmas területeket különböző szakmai feltételek határozzák meg, amelyeket az alábbiakban részletezünk.

Fizikai, szakmai feltételek:

Faültetés során számos jogszabálynak és szakági előírásnak kell megfelelni. Ültetés előtt Önkormányzatunk minden esetben megvizsgálja a helyszínt, ahová a fát igényelték.

A magyar szabvány és a fák védelméről szóló jogszabály szerint az alábbi paraméterek betartására kell törekedni:

  • az ideális fahely alapterülete minimum 1,2 x 1,2 m (burkolatlan terület, ezen keresztül lélegzik a fa, szellőzik a talaja)
  • az ültetőgödör ideális mérete 1,5 x 1,5 x 1,5 m (kis és közepes termetű fák esetében szükséges gyökér védelme és termőtalaj biztosítása érdekében)
  • a földlabdás fa ültetése (a fa gyökerét és megszokott tápközegét tartalmazó, biológiailag lebomló zsák, mely megbontás nélkül elültetendő, ez az egyik legbiztonságosabb ültetési mód)
  • a karózás (a fa növekedését, stabilitását és védelmét szolgálja a külső behatásoktól, pl. szélvihar, parkolás stb.)
  • a sorfa legalább 220 cm törzsmagasságú, többször iskolázott, szabályos növekedésű fa (közút mellé kizárólag sorfa telepíthető a közlekedés akadálymentes biztosítása érdekében, 220 cm alatt nem lehet ága)
  • a parkfa a 220 cm-nél alacsonyabb törzsmagasságú fa (220 cm alatt már elágazik a korona, nem ültethető közút mellé)
  • utógondozás (egy csemetefa életben maradásához szükséges legalább 3 évig tartó folyamatos öntözés, szükség esetén alakító metszés)
  • ültetési időszak (amikor a fák életfolyamatai alkalmasak az ültetésre: kora tavaszi időszak márciustól április végéig, illetve őszi időszak szeptembertől október végéig)

Budapest belső területein és kerületünkben is sok helyen, a nagyobb kiterjedésű zöldfelületek, parkok kivételével kevés helyen biztosítható maradéktalanul a fent említett fahely és ültetőgödör ideális mérete. Az út menti zöldfelületeink számos esetben keskenyebbek az előírt szélességnél, továbbá egyéb tényezők is befolyásolhatják az ültetés lehetőségét (pl. közművek). A lakossági igények esetén számos szempontot meg kell vizsgálni, melyek alapján eldönthető, hogy egyáltalán telepíthető-e a területre fa, illetve amennyiben igen, milyen fajta helyezhető el.

  • rendelkezésre álló fahely méretei (van-e elegendő zöldfelület, amely burkolattól és szegélykövektől mentes, jelenlegi növényzet vagy a korábbi növények maradványai jelen vannak-e),
  • közműellátottság, föld alatt (van-e a közműnyilvántartásban jelölt felszín alatti közművezeték az adott területen),
  • közműellátottság, légkábelek lefedettsége (légkábel esetén nem alkalmazható magasra növő, terjedelmes lombot nevelő fafajta),
  • előre nem látható akadályok is előfordulnak (zöldfelület, talaj szennyezettsége, sokszor az ültetés megkezdésekor derül ki (pl. sitt vagy burkolatmaradvány a felszín alatt)).

Önkormányzatunk gyakorlati tapasztalatai alapján előforduló, kizáró esetek:

Nem helyezhető el fa a föld alatti közművezeték védőövezetén belül (közművek hozzájárulása és védőövezet kivitelezése nélkül), valamint 1,0 m-nél szűkebb zöldfelületen (a burkolatszegélyek nem látható alapozása még tovább szűkíti a felszín alatti termőterületet, mely bizonytalan gyökérnövekedést és instabil fát eredményezhet). Továbbá légvezeték alá kizárólag korlátozott növekedésű, szabályos gömb lombkoronát nevelő fa ültethető.

A fent leírtak értelmében Önkormányzatunk előre meghatározott fafajok és fafajták ültetését vállalja. A fafajok és -fajták kiválasztása során figyelembe vesszük az ütetési terület fizikai adottságait, valamint a fafajok és -fajták biológiai szükségleteit, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a fák kipusztulásának esélyét.

Ebből az okból kifolyólag az igényfelmérés során – a pozitív helyszíni elbírálás után – egy előre elkészített listán szereplő fafajok és -fajták kerülnek kiültetésre.

Faültetés:

A facsemeték (220 cm törzsmagasságú, 12-14 cm törzskerületű, többször iskolázott, földlabdás sorfa csemete) ültetése talajcserével (termőföld pótlással), 3 oldalról körmart karóval történő megtámasztással, gégecsöves öntözéssel történik.

A „Fogadj örökbe egy fát” projekt örökbefogadási helyszínei és az oda ültetendő fák:

 címdb 
1Hunyadi János tér 21.2gömbfa
2Erdő u. 42.3gömbfa
3Rózsás u. 23.2gömbfa
4Erdő u. 41.1gömbfa
5Mártírok útja 280/A/1.1kistermetű fa
6Orsova u. 5.1gömbfa
7Károly u. 63.1kistermetű fa

A fasorreferens által javasolt fapótlások és az évközben beérkező lakossági igények alapján kiválasztott helyszínek:

cím
Ábrahám G. u. 22.
Ábrahám G. u. 18.
Téglagyártó u. 5. előtt és mögött
Téglagyártó u. 2.
Ábrahám G. u. 15.
Átlós u. 87.
Nyáry P. u. 84/B
Topánka u. 8. Baross u. 44 felé eső terület a buszmegálló mögött
Hársfa sétány 15. iskola felőli oldal
Török F. u. 161.
Damjanich u. 75.
Aradi u. 10.
Lajha L. u. háromszög
Alpár u. 49.
Hitel M. u. 29.
Mária u. 9.
Alsóteleki u. 32. mellé
Tompa u. 48.
Dessewffy u. 2. Bártfa u. oldal
Nádor u. 12/A.
Alsóteleki u. eleje a hév megálló felé
Rákóczi u. 102.
József A. u. 9.
Munkácsy M. u. 39-41.
Ábrahám G. u. 85/A.
Jósika u. 9.
Előd u. 135.
Helsinki út 5. János u. menti járda íven
Helsinki út 5. ás Baross u. 36. közötti területre a János utcától indulva
Kakakstó u. 29/B (Temesvár u. felőli oldalon)
Szilágyság u. 23.
Mikes Kelemen u. 20.
Érmindszent u. 5-tel szemben
Szabadság u. 3
Versec u. 14.
Hajós Alfrés Ált. Iskola elé
Tátra u. 6.
Alsóteleki u. 32.  
Mária u. 9-cel szemben
József A. u. 24-26.
Kulcsár u. 8.
Tűzoltóság Vörösmarty u. felőli bejárathoz
Versec u. 12.
Vágóhíd u. 49-57.
Tóthfalusi K. M. stny. 10. szemben 
Jókai M. u. 29.
Nyáry P. u. 24.
Háromszék u. 22.
Török F. u. 10.
Vörösmarty tér
Zodony u. teniszpálya mentén
Topánka utca 2-4
Baross utca 38.

3 hozzászólás “Faültetések – 2023” bejegyzéshez

  1. Szeretném megkérdezni a jövő évi akcióra hol lehet jelentkezni.
    A Szent Imre herceg u. 44. saroképület előtt 2 db nagy fa van. Többször kértük a visszavágásukat. A járdát rendesen felemeli, tönkre teszi a gyökérzet, vezetéket, világítást eltakarja benövi. Ha lehet 3 db gömfát, illetve ami kisebb növésű olyanokat szeretnék kérni.
    Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük