A pesterzsébeti eresz nyomában

Hamisnak bizonyultak a pletykák: mégsem a pesterzsébeti FIDESZ állított Szájer József emlékművet a Ferenc utca 1 elé.

A busszal Pesterzsébet városközpontjába érkezőket egy furcsa, légkivezetéses ereszcsatorna fogadja.  Bár a megoldás nem pesterzsébeti találmány, csupán a soroksári receptet másolták, az eresz szürreális látványa miatt gyorsan helyi nevezetességgé vált, így egyre többen állnak meg fényképezni, többen az ereszcsatornával szelfiznek.

A helyi csoportokban egyszerre terjedt a Szájer József emlékhely hoax és az is, hogy a kerületi önkormányzat a ludas az ügyben. Így ma én is kimentem megnézni kerületi nevezetességünket, és utánajártam a Polgármesteri Hivatalban a kérdésnek:

  • Az adott ingatlanban a rosszul kiépített vízelvezetés miatt az épület olyan mértékben ázott be, hogy lassan balesetveszélyessé vált, így gyorsan kellett intézkedni.
  • Az építményt az adott közösképviselője készíttette ideiglenes jelleggel, engedéllyel nem rendelkezik.
  • Rövid időn belül: még a nyáron járdafelújítás lesz a Ferenc utcában és akkor az adott ingatlan vízelvezetését is megoldják.

Sajnos szinte az összes önkormányzat, így Pesterzsébet is késleltetve vezeti be a telken belül szikkasztási kötelezettséget, de addig is szabályosan az épületekről vagy a telkekről a csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árkokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Mivel a vízelvető árok a közút tartozéka, a csapadékvizet csak az út kezelőjének hozzájárulásával vezethetnék bele. Az tehát könnyen megállapítható, hogy kivezetés sem nem szabályos, sem nem a környezetébe illő, a házról érkező csapadékvizet ugyanis nemes egyszerűséggel az úttestre engedi.

Ettől függetlenül az interneten terjedő hírek tévesnek bizonyultak, úgyhogy aki szelfizni szeretne a pesterzsébeti eresszel, az siessen, mert heteken belül elbontásra kerül!

Egy hozzászólás “A pesterzsébeti eresz nyomában” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük