Pesterzsébet sem akar méreglerakatot a szomszédba! -napirendre vesszük a kérdést

  • Tudta, hogy ha igazak a sajtóhírek akkor Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit?
  • Tudta, hogy a kínai vegyianyag elosztó központot, Budapesten belül a soroksári BILK területére tervezik?
  • Tudta, hogy a Belgrád-Budapest kínai vasút terveinek pont a Soroksár-Pesterzsébet szakaszát tartják titokban?
  • Tudta. hogy kiemelt fejlesztési területté minősítette át a kormány Pesterzsébet Gubacsi-hídtól északra eső részét, hogy oda egy új Manhattan projektként 30-50 emeletes tömbházakat építhessen?
  • Tudta, hogy Karácsony Gergely javaslatára Budapest közgyűlése úgy döntött, hogy véderdővel kívánja megakadályozni a Soroksárra tervezett kínai méreglerakatot?

Szabados Ákos Pesterzsébet polgármestere egyéb elfoglaltsága miatt ma nem tudott kiállni a pesterzsébetiekért, nem vett részt a fővárosi közgyűlésen, s nem szavazott arról, hogy megakadályozzuk a soroksári vegyianyagelosztó felépítését.

Négy képviselőtársammal azonban határozati javaslatot nyújtottunk be, melyhez a Közösen Pesterzsébet képviselői csoport tagjai is csatlakoztak.

Így július 13-án tárgyalni fogja a képviselőtestület a kérdést, a javaslatunk itt olvasható:

Tárgy: Önálló képviselői indítvány a kínai vasút pesterzsébeti szakaszának nyilvánosságáról és a Soroksárra tervezett vegyianyag elosztóközpontról

Tisztelt Képviselő-testület!

Június 28-án Budapest Főváros közgyűlése úgy döntött, véderdővel próbálja megakadályozni a kormány azon szándékát, hogy vegyianyag elosztóközpontot hozzon létre Soroksáron a lakott területek közvetlen környezetében.

Ha igazak a sajtóhírek akkor Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyagtermelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit.

A sajtóhírek szerint a kínai vegyianyag elosztó központot, Budapesten belül a soroksári BILK területére vagy annak közvetlen környezetébe tervezik. Pesterzsébet pontosan ismeri mivel jár egy vegyiüzem, telep Budapesten: az Illatos úti vegyiművek szennyezése ugyanis mind a mai napig veszélyezteti a pesterzsébeti családok egészségét, talaj- és rétegvizét.

A Kinából érkező áru jelentős része az elosztón keresztül várhatóan a köznyelvben kínai vasútnak hívott150-es vasútvonalon halad majd át Pesterzsébeten is, – pár méterre a német nemzetiségi gimnáziumtól és közel óvodáinkhoz, lakóházainkhoz -, úgy, hogy a vasútvonal fejlesztésének pesterzsébeti szakaszát érintő tervei mind a mai napig titkosak.

Bár a helyi önkormányzatokat az állam folyamatosan fosztja meg a cselekvés lehetőségétől, lakosaink érdekeinek védelmében kötelességünk megszólalni ebben az ügyben.

A fent felsorolt érvekre támaszkodva az alább határozati javaslattal élünk:

Határozati javaslat:

Pesterzsébet Önkormányzatának képviselőtestülete felkéri a polgármestert,

  1. hogy továbbítsa a képviselőtestület azon nyilatkozatát, hogy támogatja a Budapest Főváros közgyűlésnek a „Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár egyes területeit érintő településrendezési eszközök módosításának megindításával” kapcsolatos döntését.
  2. Kezdeményezzen tárgyalásokat az Illatos úti Vegyiművek szennyezésével kapcsolatban a Pest Megyei Kormányhivatallal, a katasztrófavédelemmel és az illetékes minisztériummal, a talaj- és rétegvízszennyezés felméréséről és felszámolásáról.
  3. Szerezze be a szükséges terveket, iratanyagokat, előterjesztéseket és szervezzen lakossági fórumot a Belgrád-Budapest vasút pesterzsébeti szakaszának és a Duna-part Gubacsi hídtól északra eső területének fejlesztési terveiről, a beruházások ütemezéséről.

Határidő: 2023. szeptember 30

Felelős: Szabados Ákos polgármester


3 hozzászólás “Pesterzsébet sem akar méreglerakatot a szomszédba! -napirendre vesszük a kérdést” bejegyzéshez

  1. Azt olvastam, hogy Soroksár, és Csepel polgármestere összefogott ez ügyben. Ha a képviselő csoport csatlakozna hozzájuk, akkor több embernek nagyobb lenne a hangja.

  2. Nem most kezdték ezt el sunyin! Állítólag már a vasút építése miatt útban lévő ingatlanokból az idős soroksári tulajdonosokat kilakoltatták! Hiába akarták beperelni őket, azt mondták nekik a bíróságon, hogy nem fogják megnyerni, kár az energiáért, még a cserébe felkínált feleannyit érő ingatlant is elbukhatják 🤬 !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük