Miért áll a Mediterrán-Kör beruházása és mi épülhet a területre?

  • Azt ígértem, hogy időről időre beszámolok a MEDITERRÁN-KÖR történéseiről, arról mi történt eddig és mi várható a közeljövőben?
  • Változtatási tilalom él mindaddig (nem épülhet ingatlan a területen), amíg az itt élők igényeit is figyelembe vevő új építési szabályozás nem készül. A Kerületi Építési Szabályzat készítése folyik, a módosítási eljárásában az első partnerségi egyeztetés lezárult, a beérkezett lakossági és képviselői véleményekkel véleményekkel kiegészítették tervezési programot, s hamarosan kezdődhet településrendezési program megalkotása.
  • A soron következő testületi ülésen javaslom, hogy az elkészült programról lakossági fórumot tartson Pesterzsébet Önkormányzata, hogy mindenki megismerje pontosan mi kerül be az új szabályozásba a kéréseinkből, javaslatainkból.

Előzmények:

/Itt bővebben is olvashat róla/

2022 márciusában kezdtünk aláírásgyűjtésbe, mert tiltakoztunk, hogy anélkül épül újabb három épület a Mediterrán lakóparkban a Téglagyártó utca 23 szám alatti ingatlanon (KÖR), hogy nem rendezik a terület útjainak jogi helyzetét, nem biztosítják a lakópark egységes arculatának védelmét, szennyvízcsatornáját nem alakítják át szabványossá, s nem oldják meg a rosszul tervezett vízelvezetés, a gyalogos és személyautós közlekedés és parkolás problémáit.

A lakossági összefogásnak köszönhetően jogi, építésügyi és petíciós munkacsoport alakult. Egy hét alatt több mint 1.200 aláírást gyűjtöttek (az itt élők 90%-a csatlakozott), a petíciót eljuttatták Pesterzsébet Önkormányzatához és a kormányhivatalhoz is.

A kerület komoly munkába vágott, mind a településképi rendeletet, mind a KÉSZ-t a kerületben élők érdekeihez igazítja. Rendeletben szabályozza lakóövezetek arculati előírásait, bizonyos övezetekben kötelezően előírja a mélygarázst új építkezéseknél és kiveszi a településképi vélemény elfogadását a polgármester kezéből, ahol a környezettől eltérően 2 szinttel magasabb épületet terveznek. A munka megkezdődött, s amíg ennek munkálatai folynak változtatási tilalmat rendelt el, hogy ne sérülhessenek a kerület érdekei. A testületi ülésen sikerült minősített többséget szereznie a lakossági érdekekért küzdőknek, ennek köszönhetően az elmúlt évtizedekben mindent a beruházói érdekek mögé helyező parlagfűkoalíció kisebbségben maradt.

Egyre több befektető próbálja maximálisan kihasználni a szabályozásban biztosított, intenzív beépítési lehetőségeket, néha kiskapukat is kihasználva, ezért sok helyen a kisvárosi nyugalom fokozatosan háttérbe szorult, az itt élők egyre inkább egy zsúfolt nagyvárosnak érzik lakóhelyüket.

A változtatási tilalom így lehetővé lehetővé teszi, hogy a kerület időt nyerjen arra, hogy az építési jogszabályokban biztosított településrendezési eszközök használatával felülvizsgálja a vonatkozó építési szabályzatokat, fokozott figyelemmel a beépíthetőség mértékére, a zöldterületek arányára, a parkolási problémák kezelésére.

A most elkészült anyag:

Mediterrán lakóterület szabályozásának felülvizsgálata

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete 212/2022.(IX.22.) számú határozatában felkérte a Polgármestert, hogy a Kerületi Építési Szabályzat módosítását indítsa meg.   

212/2022. (IX. 22.) Ök. sz. határozat szerint a tervezési feladat: A II.1.1. és II.1.2. alapján a Mediterrán lakóterületen belül vizsgálni kell a KÉSZ előírásainak módosítását.

A Mediterrán lakóterület beépítése fokozatosan, telekről telekre bővült az elmúlt években. Mai állapot szerint már csak a középső, kör alakú telek beépítetlen (170187/55 hrsz.), az ÉTDR nyilvános tájékoztatási felülete alapján ide is folyamatban van az építési engedélyezés. A megvalósult épületegyüttes viszonylag egységes kubusokkal, egységes megjelenéssel rendelkezik. Az épületmagasságok minden esetben azonosak.

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testülete a 25/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletével változtatási tilalmat rendelt el a teljes építési övezetre vonatkozóan.

A területen a kialakult állapothoz illeszkedve javasolt rögzíteni, hogy az épület legmagasabb pontja milyen mértékben térhet el az épületmagassságtól az egységes építészeti koncepció megőrzése érdekében.

Az épületek nagyrésze terepszint alatti mélygarázzsal épült meg. Néhány épülethez létesítettek felszíni parkolókat. Az út menti, illetve az eddig beépítetlen területeken jellemző a felszíni parkolás. Szükséges megvizsgálni a terület parkolásirendszerét és a KÉSZ építésjogi felhatalmazásának keretei között javaslat kidolgozását igényli a területen belüli parkolóhely biztosítási kötelezettség.

Az új beépítéshez kapcsolódóan javasolt szabályozni az ingatlanra való ki- és behajtás lehetőségét, annak érdekében, hogy a telken belüli parkolók megközelítése saját telken belüli útról, és ne a közforgalom számára megnyitott magánútról történjen.

Összegzés: Az Ln-3/SZ1 jelű építési övezet előírásai felülvizsgálatot igényelnek, a rendelkezéseket javasolt kiegészíteni a magassági szabályozás finomításával és a parkolóhely biztosítási kötelezettség módjával.

2 hozzászólás “Miért áll a Mediterrán-Kör beruházása és mi épülhet a területre?” bejegyzéshez

  1. Bízunk az élhetőség jobbításában. Nem jó irányba indult a lakópark fejlődése, evolúciója, viszont még nem késő megfelelő irányba terelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük