Nyílt levél a dél-pesti kerékpárosoknak, horgászoknak és a Duna-partot megőrzendő értéknek tartóknak

Pesterzsébeti városvezetés: nem lehet fizikai akadályokkal megoldani, hogy megakadályozzuk azt, hogy teherautókkal szállítsák a szemetet a Duna-partra. Ferencváros: „Fogd meg a söröm!”

Pesterzsébet és Ferencváros határán egy piros sorompó fogadja a Duna-parton a futókat, kerékpárosokat, kutyát sétáltatókat, s ami ennél is fontosabb: a partot illegális hulladéklerakónak tekintőket.

Kerékpárosként és futóként kifejezetten zavar, hogy a sorompó rossz kivitelezése miatt nehéz áthaladni, s ez tavasszal – várhatóan a cserjék növekedése miatt – csak romlik, de a szándékot értem, s fontos iránymutatásnak tartom.

A horgászoknak, kerékpárosoknak, futóknak, kutyásoknak, önkormányzatoknak, telektulajdonosoknak ugyanaz az az érdeke: tiszta, biztonságos, rendezett és zöld Duna-part.

Több éves vitám volt Pesterzsébet jegyzőjével és az azóta leköszönt rendvédelmi osztály vezetőjével, hogy mit tehet és mit nem a kerület az illegális szemét ellen (szerintük leginkább semmit, jogászok, közlekedési szakértők viszont ennek ellenkezőjét állították).

A környezetvédelem iránt kevéssé fogékony városvezetésnek ugyanis nagyon kényelmes volt, hogy a civilek évente többször kitakarítanak, ők pedig fürödhetnek a semmittevés langymeleg posványában. Évekig vitáztunk arról, hogy miért nem érdemes kamerát kihelyezni, miért nem lehet megtiltani az engedélynélküli behajtást, miért nem lehet sorompóval vagy más módon szabályozni az autóforgalmat.

Tavaly megtört a jég és Somodi Klára képviselőtársammal végre elértük, hogy érdemi előrelépés történjen: „Behajtani tilos, kivéve célforgalom” tábla került ki (bár természetesen rossz helyre), az idei költségvetésbe pedig bekerültek az ellenőrzéshez szükséges kamerák is.

Ma már semmi akadálya, hogy egyszer s mindenkorra rendezzük az illegális szemétlerakás ügyét.

Erre Ferencváros sorompója az ékes bizonyíték.

Ezért egyeztetésre hívom a Duna-part telektulajdonosait, a Dél-pesti Horgász Egyesületet, Ráckevei Dunaági Horgász Szövetséget, a Magyar Kerékpárosklub Dél-pesti Területi Szervezetét, hogy közösen kitaláljuk

  • miként tehetjük tisztábbá, szebbé tenni a Duna-partunkat,
  • miként tudjuk biztosítani, hogy a kerékpárutat akadálymentesen, zavartalanul tudják használni a kerékpárosok, futók, kutyások úgy, hogy az autóforgalom csökkenjen az adott szakaszon,
  • és miként tudunk segíteni a horgászoknak a kényelmes lejutásban a parthoz!

Egy hozzászólás “Nyílt levél a dél-pesti kerékpárosoknak, horgászoknak és a Duna-partot megőrzendő értéknek tartóknak” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük