A józan ész legyőzte a beruházói extraprofitérdekeket a Mediterrán lakóparkban

Pesterzsébet Önkormányzata 16/2022.(VII.15.) rendeletében változtatási tilalmat rendelt el, mely érinti a Mediterrán lakópark utolsó beépítetlen telkének terveit is.

A kerület komoly munkába vágott februárban, mind a településképi rendeletet, mind a KÉSZ-t a kerületben élők érdekeihez igazítja. Rendeletben szabályozza lakóövezetek arculati előírásait, bizonyos övezetekben kötelezően előírja a mélygarázst új építkezéseknél és kiveszi a településképi vélemény elfogadását a polgármester kezéből, ahol a környezettől eltérően 2 szinttel magasabb épületet terveznek. A munka megkezdődött, s amíg ennek munkálatai folynak változtatási tilalmat rendelt el, hogy ne sérülhessenek a kerület érdekei. A testületi ülésen sikerült minősített többséget szereznie a lakossági érdekekért küzdőknek, ennek köszönhetően az elmúlt évtizedekben mindent a beruházói érdekek mögé helyező parlagfűkoalíció kisebbségben maradt.

2022 márciusában kezdtek aláírásgyűjtésbe a lakók, mert tiltakoztak, hogy anélkül épül újabb három épület a Mediterrán lakóparkban a Téglagyártó utca 23 szám alatti ingatlanon (KÖR), hogy nem rendezik a terület útjainak jogi helyzetét, nem biztosítják a lakópark egységes arculatának védelmét, szennyvízcsatornáját nem alakítják át szabványossá, s nem oldják meg a rosszul tervezett vízelvezetés, a gyalogos és személyautós közlekedés és parkolás problémáit.

Ahogy ők fogalmaztak, tiltakoznak, mert:

  • Itt élőként ugyanis a fenti gondok megoldása nélkül nem tudjuk elfogadni egy újabb épülettömb építését.
  • Itt élőként nem tudjuk elfogadni, hogy mélygarázsok építése nélkül, zöldfelületek csökkentésével érjék el az amúgy is alultervezett parkolószámok biztosítását.
  • Itt élőként nem tudjuk elfogadni, hogy az eddigi szabályozástól eltérően 7 szintes épületek épüljenek a területen.

A lakossági összefogásnak köszönhetően jogi, építésügyi és petíciós munkacsoport alakult. Egy hét alatt több mint 1.200 aláírást gyűjtöttek (az itt élők 90%-a csatlakozott), a petíciót eljuttatták Pesterzsébet Önkormányzatához és a kormányhivatalhoz is.

Azt kérték, tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy a fenti problémákat kezeljék az illetékes hatóságok, közműcégek és önkormányzatok, hogy a Mediterrán-lakóparkban és Gubacsi lakótelepen rendeződjenek a közlekedési, szennyvíz- és csapadékvízelvezetési problémák, s ne csökkenjen tovább a zöldfelületek aránya.

A kormányhivatal kiemelt ügyként kezeli a kérdést, az önkormányzat képviselő-testülete pedig háromszor is külön foglalkozott a kérdéssel. Évtizedes adósságát rendezi most a kerület, a fenti problémákra ugyanis képtelen volt eddig érdemi válaszokat adni.

A parlagon maradt KÖR lassan egy évtizede foglalkoztatja az itt élőket. Sokan focipályát, mások közösségi kertet, biopiacot álmodtak ide.

10 éve a lakóparkban működő Átalakuló Duna-part inspirálta Engloner Gyöngyvér terveit is, melyben „valós közösségi kezdeményezés, valós építészeti igény találkozott egy végzős BME-s hallgató saját városi útkeresésével”. A tervek itt elérhetőek.

Ahogy ő fogalmazott: a pesterzsébeti Mediterrán Lakóparkban a KÖR jó kísérleti terep: lehetőséget ad a szakma és a laikusok közti szakadék csökkentésére. Az épített környezet és a rajzasztalon tervezett, parlagon maradt, kör alakú központi telek adott. A szituáció nem ideális, de valós építészeti probléma, amellyel foglalkozni kell.

Egyelőre a lakópark közösségének vágyai és a beruházói profitérdek divergál, de talán most közelebb lehet a megoldás, mint eddig.

Meggyőződésem, hogy nem zsarolni kell a lakókat, nem erőből megoldani a problémákat, hanem winwin szituációt találni, hogy úgy maradhasson élhető a lakópark, hogy a beruházó is jól járjon.

A csapadékelvezetésről, csatornázásról és az utak jogi helyzetének rendezéséről a következő blogposztomban írok.

Addig is köszönöm a közösségünknek, hogy belevágott és együtt küzdünk egy élhetőbb Duna-partért!

Köszönjük:

  • a grafikusoknak,
  • a plakátozóknak és szórólapozóknak,
  • az aláírásgyűjtőknek,
  • a testületi ülésen felszólalóknak,
  • az ügyfélként bejelentkezőknek,
  • a 10 igaz képviselőnek a támogató szavazatokat,
  • a jogi munkacsoportban résztvevőknek az áldozatos munkát,
  • az adományozóknak a támogatást,
  • s kiemelten annak, aki összefogta a jogi munkát és még rendeletet is alkotott nekünk!

3 hozzászólás “A józan ész legyőzte a beruházói extraprofitérdekeket a Mediterrán lakóparkban” bejegyzéshez

  1. Köszönjük szépen az érdekképviseletet, s gratulálok az ügy eredménye alapjan. Mikor mi a terv-asztalo lévő lakásra szerződést kötöttünk, akkor ezen a körön tervezve, egy egyszintes szolgáltató egység ( bolt, orvosi rendelő, stb.) volt tervezve. Nem egy többemeletes háztömb!!!
    Köszönettel: Csáki Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük