Ők beszélnek, mi dolgozunk

Mi betartjuk, amit ígértünk: már idén nő a közterület-felügyelők létszáma, 16 új kamerával bővül a térfigyelő kamerarendszer és a Környezetvédelmi Bizottság megkezdte a kerület összes szelektív szigetének bejárását.

Augusztusban készítettünk egy felmérést a Megújuló Pesterzsébet frakció tagjaival, hogy megismerjük az Önök véleményét, javaslatait, s hogy azok figyelembe vételével alakíthassuk át Pesterzsébet hulladékgazdálkodását, az illegális szemét elleni harcot, parkjaink, zöld felületeink védelmét.

A Megújuló Pesterzsébet képviselői duma helyett, inkább dolgoznak

Aktualitását az adta, hogy akkor kezdődött az éves lomtalanítás a kerületben, alighogy csökkenni kezdtek a tavaszi lakásfelújítások miatti illegális hulladékhegyek, ismét komoly problémát jelentett az idő előtt kipakolt, felhalmozott lom lakókörnyezetünkben. Akkor Gémesi Emesével és Völgyesi Krisztiánnal a Pesterzsébeti Polgárőrség és a Rendvédelmi Osztály segítségének köszönhetően egy éjszakát a lomisok világában tölthettünk. A járőrözés legfontosabb tapasztalata az volt, hogy a lakók odafigyelésének köszönhetően, ahol szervezetten, pontosan határidőre és az utcában egyetlen helyre pakoltak ki, ott élhető maradt a városrész. Ahol persze nem, ott viszont egész utcákat temetett el a lom. Ahol a lakókat nem zavarta, hogy a házuk elé pakolják a szemetet, ott az életterük részévé vált és volt, ahol a parkoló autót is ellepte a szemét.

Érdekes tapasztalat volt az is, hogy a jó és eredményes járőrnek csak sokadik és nem is a leghasznosabb eszköze a büntetés, az időben érkezés, a kellő hangsúly, a problémák kezelése több eredménnyel jár, amihez azonban a járőrszolgálat létszámának növelése elengedhetetlen.

A kérdőív kiértékelése szeptemberben értékes tapasztalatokat hozott:

A pesterzsébetiek átalakítanák az évenkénti lomtalanítás rendszerét, de nem szüntetnék meg. Több kamerát, közterület-felügyelőt és szemetes edényt szeretnének az utcákon. Hatékonyabb szankciókat akarnak a szemetelőkkel szemben, komolyabb ellenőrzéseket, hogy ki fizet a helyi vállalkozások, kifőzdék, boltok, éttermek és itt lakók közül szemétszállítási díjat. Megtartanák a szelektív szigeteket, de körbekeríttetnék, kamerával védenék és gyakrabban takaríttatnák a környezetüket – így foglalható össze a kerületben élők véleménye.  

A hatékonyabb ellenőrzések, büntetések, adott helyi viszonyokon alapuló javaslatok mellett a leggyakrabban említett javaslat egy komplex újrahasznosító központ, hulladékudvar létesítése volt a kerületben. 

Akkor azt ígértük, hogy a beérkezett vélemények alapján megkezdjük az illegális szemét elleni harcot, megújítjuk Pesterzsébet hulladékgazdálkodását, biztosítjuk parkjaink, zöld felületeink védelmét.

maxresdefault_2_1.jpgVölgyesi Krisztián képviselőtársam javaslatára már szeptemberben úgy döntött a képviselő-testület, hogy megvizsgáltatja a Rendvédelmi Osztály létszámbővítésének és a térfigyelő kamerarendszer bővítésének lehetőségeit, hogy arról novemberben határozhasson.

204/2017. (IX. 14.) Ök. sz. határozat

a Képviselő-testület

I./ felkéri a polgármestert, hogy vizsgáltassa meg a Hivatallal a Rendvédelmi Osztály létszámbővítésének lehetőségeit, és ezzel kapcsolatosan készítsen javaslatot a képviselő-testület 2017. novemberi ülésére.

II./ felkéri a polgármestert, hogy vizsgáltassa meg a Hivatallal a térfigyelő kamerarendszer bővítésével kapcsolatos lehetőségeket (különös tekintettel a játszóterek környezetére), és ezzel kapcsolatosan készítsen javaslatot a képviselő-testület 2017. novemberi ülésére

III./ felkéri a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére.

A novemberi testületi ülésen pedig a javaslatnak köszönhetően:

  • 2 fővel megemelték a közterület-felügyelők létszámát,
  • A BRFK XX.-XXIII. Kerületi Rendőrkapitányságon üzemeltetett térfigyelő kamerarendszert 8 kamerával bővítik, valamint elvégzik további 29 kamera korszerűsítését.
  • A Rendvédelmi Osztály technikai fejlesztésének keretén belül, a meglévő 4 mobil térfigyelő kamerát további 8 db napelemes mobil térfigyelő kamerával bővítik.

Ráadásul frakciónk módosító indítványának köszönhetően jövő májusban áttekintjük a változtatások hatásait és annak figyelembe vételével dönthetünk a további fejlesztésekről.

A mostani döntésnél a játszótereink védelméről is gondoskodtunk, a kamerák egy részét játszótereink környezetében helyezzük ki és folyamatosan vizsgáljuk majd a mobilkamerák hatékonyságát. Mindamellett fontosnak tartom, hogy kerüljük a kamerafetisizmust, csupán egyik eszköze a bűnmegelőzésnek, ráadásul nem is a leghatékonyabb. Ilyen eszköznek minősül a jó közvilágítás is, amely a kamerarendszereknél is nagyobb biztonságot nyújt, ráadásul segíti azok működését is. A testületi ülésen több képviselő által is említett Tátra téri problémára pedig a KEF a jelenleginél aktívabb működése nyújthat valós megoldást. Véleményem szerint ez elsősorban nem bűnügyi kérdés, hanem pontosan az, hogy a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak teljesítenie az elvárásokat, és megelőző feladatokat kell ellátnia annak érdekében, hogy kezeljék a Pesterzsébeten is a drogproblémát. A képviselő-testület csütörtökön ismételten támogatásáról biztosította a fórum munkáját, nagyon várom, hogy érdemi előrelépésről, munkáról és sikerekről számoljanak be.

Novemberben pedig a szelektív szigetek problémáinak kezelését is megkezdték a képviselők. Kérdőívünk kitöltői szerint Pesterzsébeten a többség szelektíven gyűjti a szemetet, környezetének állapotával azonban senki sem elégedett.  A többség ugyan megtartaná őket, de körbekeríttetné, bekamerázná, gyakrabban takaríttatná a környezetét, néhányan a Nyugat-Európában divatos műszaki cikkes, elemes konténerrel is kiegészítenék.

Szeptemberben a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság elnökeként megígértem, a beérkezett véleményeket javaslatokat fokozatosan beépítjük az elkövetkező hónapokban a munkánkba, így végigjárjuk az összes problémás szigetet, s mindegyik esetben külön keresünk megoldást a problémára (áthelyezés, körbekerítés vagy egyéb védelem, zöldfelület rendezése vagy végső esetben a megszüntetés).

Az ígéret szép szó: október közepén bizottságunk 6 szelektív szigetet járt be és mérte fel az állapotokat, kérte be az FKF Zrt. véleményét, illetve kérte meg a körzetek képviselőit, hogy mérjék fel a lakossági igényeket. A Mediterrán lakóparkban és a Gubacsi lakótelep Zodony utcához közeli részén végzett felmérés eredményei itt olvashatóak.

Novemberi ülésünkön pedig döntöttünk is a felmért szelektív szigetek esetén arról, miként teljesíthetők a lakossági kérések. Négy helyen az áthelyezést, esetleg ideiglenes megszüntetést fogadta el a bizottság, két helyen pedig a megtartását a terület védettségének növelésével.

  • Az Orsolya utca – Károly utca sarkán található szelektív hulladékgyűjtő szigetet ideiglenesen megszünteti, továbbá felkéri a Hivatalt, hogy a Bizottság 2018. januári ülésére az FKF Zrt-vel egyeztetett új, Vécsey lakótelepi helyszínre tegyen javaslatot.
  • A Helsinki út – Alsóteleki utca sarkán található szelektív hulladékgyűjtő szigetet áthelyezi a lakóházaktól kissé távolabb, de az eddiginél a lakótelep közepéről könnyebben megközelíthető helyre.
  • A Vizisport utca 28. előtt található szelektív hulladékgyűjtő szigetet ideiglenesen megszünteti, majd a két épülő társasház átadása után 2018-ban az ott lakókkal és az FKF Zrt-vel egyeztetve új helyszínt keres a házak környezetében a Vízisport utcában.
  • A János utca – Baross utca sarkán található szelektív hulladékgyűjtő sziget üveggyűjtő konténereit megtartja, a papír- és műanyaggyűjtő edényeket pedig a Baross utcai kis SPAR üzlet melletti szigethez helyezteti át.
  • A Zodony utca – Közműhelytelep utca sarkán található szelektív hulladékgyűjtő szigetet megtartja a konténerek körbekerítésével úgy, hogy ne zavarja a sarkon a kilátást és javasolja a sziget közelébe mobil kamera kihelyezését.
  • A Köteles utca 65. előtt található üveggyűjtő konténereket megtartja.

A bejárásokat pedig a beérkező lakossági panaszok alapján folytatja a bizottság, eddig két új helyszínről kaptunk bejelentést:

  • Nyáry Pál – Balassa sarok
  • Alsóhatár út – Török Flóris sarok

Ha Ön szerint a bizottság a lakókörnyezetében található sziget problémáit is körbe kell járja, jelezze panaszát ide kattintva, az Önkormányzat hivatalos hibabejelentőjén!

Folytatjuk!!!

A héten jelentkezünk újabb kezdeményezéseinkkel hulladékügyben:

Gémesi Emese
Mach Péter
Somodi Klarissza
Völgyesi Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük