Megújuló szemlélet az ebtartásban?

Vigyázat, vendégszerző! – Völgyesi Krisztián írása

Amikor az ember a belváros betontengeréből egy olyan zöld kerületbe érkezik, mint Pesterzsébet, úgy érzi, hogy közelebb került a természethez. A sok hatalmas fa, a nagy zöldterületek, a Duna-part közelsége mind-mind azt az érzetet erősítik, hogy itt egy kicsit visszatalálhat az ember abba a világba, amit a modernizáció elvett tőle. Ez fokozottan érvényes azokra, akik kutyát tartanak, hiszen a belső kerületekben egy-egy park felújítása azzal jár, hogy kitiltják kedvencüket az adott területről. Pedig a kutya nem betonra teremtett lény, jobban érzi magát egy füves-fás környezetben, mint az aszfalton.

ebekkelpesten.jpgSzóval, amikor ideérkezik egy kutyatartó, úgy érzi, jó helyen jár. Egészen addig, amíg nem szembesül a valósággal: nincs hol szabadon engedni a kutyáját! A nagy lakótelepi füves placcok pedig hívogatják őt és kedvencét egy jó kis labdázásra, szaglászásra, játszadozásra. De sajnos ezt nem lehet. Egy kormányrendelet értelmében

„Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kutyafuttatókat kivéve mindenhol kötelező a póráz használata. Pedig a „hanyatló nyugaton” létezik olyan megoldás, hogy aki levizsgázik kutyájával, mentesülhet a pórázkötelezettség alól, hiszen, mint köztudott, az ebek tanítható, okos állatok.

Viszont egy Önkormányzatnak nincs lehetősége más úton járni, mint amit a kormány kijelölt számára, szabályait a „magasabb rendű jogszabályokhoz” kell igazítania. Így tehát egy lehetősége marad: kutyafuttatókat kijelölni erre a célra.

Sajnos Pesterzsébet Önkormányzata ebben is, mint sok más kérdésben, maradi. Van egy kialakult rendszer pár körbekerített, piszkos kutyafuttatóval, amin eddig senki sem akart változtatni. Pedig a lakosok nagy része igényelné! Ezt az igényt szeretnénk pontosan felmérni, ezért Gémesi Emese, Somodi Klára és Mach Péter képviselőtársammal közösen készítettünk egy kérdőívet, amit szeretnénk, ha minél több kerületi lakos kitöltene.

Mert úgy érezzük, hogy az állattartás területén is eljött az ideje a megújulásnak!

Egy olyan javaslattal készülünk, ami sokak számára meglehetősen újszerűnek hangzik, de mégsem az. Sőt, már más – Pesterzsébethez hasonló adottságokkal bíró – budapesti kerületben létezik.

Mivel nem szeretném befolyásolni Önöket a kérdőív kitöltése előtt, erről a javaslatról később írok. Most, első lépésként segítsen nekünk és töltse ki a kérdőívünket, hogy megtudjuk, mi a véleménye a kutyafuttatók állapotáról, a meglévő esetleges feszültségekről, problémákról, hogy milyen irányba látja célszerűnek a további fejlődést, s legfőképp, hogy mi az, amiben leginkább tudnánk segíteni.

Kitöltheti a blogon, vagy erre a linkre kattintva.

Segítségét előre is köszönjük!

Gémesi Emese
Mach Péter
Somodi Klarissza
Völgyesi Krisztiánmaxresdefault_3.jpg

 

 

11 hozzászólás “Megújuló szemlélet az ebtartásban?” bejegyzéshez

  1. Azzal kellene kezdeni, hogy minden Budapesti kutya után havi 5000 forint adó, amiből össze lehetne szedetni a kutyák által hátrahagyott kutyagumit.

  2. @midnight coder: Ja, csak az így befolyó pénz pont oda kerülne, ahová az autók tartása után az önkormányzatok által kivetett sarcok (teljesítményadó, parkolási díj), vagyis a haverok zsebébe 🙁

  3. disznót vagy tehenet nem akarsz tartani a paneltenger közepén – miért csak a kutya?

  4. @Pierr Kardán: A párhuzam akkor lenne megfelelő, ha a parkolási díjat minden autósnak fizetnie kellene, még annak is, aki sohasem parkol közterületen. A kollektív bűnösségre alapozott adóztatással csak azt érnék el, hogy onnantól az sem foglalkozna a kutyaszar összeszedésével, aki most megteszi. Hiszen fizet azért, hogy más megcsinálja.

  5. “Van egy kialakult rendszer pár körbekerített, piszkos kutyafuttatóval”…hmmm, szóval összeszarattátok a kutyafuttatókat, oszt most mennétek összeszaratni a pázsitot is. Jó ötlet. Utána mi lesz? Teliszaratjátok a buszmegállókat és panaszkodtok hogy már nincs mit összeszarni?

  6. @midnight coder: Van kutyám és az ebadót sem utasítanám el, ha tudnám, hogy azt tényleg kutyatartással kapcsolatos dolgokra költik. Nem várom el, hogy felszedjék utánam a kutyaszart, erre ott van a két kezem (igaz, az egyikben kötelezően a póráz van), még zacskót is hordok magamnál a terméknek (tudom, a műanyag környezetszennyező), de a környékünkön (Bp., külső kerület) szinte csak a buszmegállókban van szemetes, ha nem gyújtja fel valaki és fér még bele szemét. Belvárosi ismerősöm sokszor morgott a kutyapiszok miatt (sajnos van alapja), egyszer eljött velem kutyát sétáltatni és rá kellett jönnie, hogy kb. 3/4 óra alatt egy kuka sem volt, ahova kidobhattam volna a csomagot. Vagy viszem hazáig a zacskót vagy a buszvonal mentén sétáltatok.

  7. @midnight coder: a dohánytermékekre meg + 100% adó, hogy a bkk megállók elején-végén, aluljárók előtt, és máshol eldobált csikkeket is össze lehessen szedni…… 😀 szoktam figyelni, 10-ből kilenc paraszt eldobja a csikket, pedig 2 lépésre van a kuka…

  8. @kacsa.: Hát igen, nagyvárosban nem egyszerű a kutya tartás, de pl a földművelés is nehézkes. Szerencsére nem kötelező.

  9. @erol: OFF: kicsiben nem sokkal nehezebb a városban a föld művelése, mint bárhol máshol. Ha van föld és nem árnyékolja be a szomszéd ház, már mehet is a veteményes. Tudod, nálunk “mucsán” sok háznál van gyümölcsfa, veteményes, de még baromfi is akad. Falun is vannak nehézségei a kutyatartásnak. De az már nem járja, mint régen, hogy ha az állat az árokpartra piszkít, akkor az ott helyben majd elbomlik, most már elvárás a gazdától (legalábbis a kutyástól, mert a macska más történet), hogy szedje fel és dobja ki. Az elvárás jogos, csak épp kidobni nincs hova. Feljebb írták a cigicsikket: tömegében is jóval több csikket szedek fel a házunk elől, mint kutyagumit, pedig nagyságrendileg hasonló mennyiségű dohányos és kutya lehet az országban és egy nap egy kutya szerintem nagyobb tömegű végterméket produkál, mint egy dohányos. Ráadásul a dohányos ember, aki elvileg képes elsajátítani a szemetes használatát, sok cigiző ismerősöm ezt már a gyakorlatban is bizonyította. Szóval suttyók minden csoportban vannak, de legalább a rajtuk kívül eső rétegnek könnyítsék meg a dolgát, ha nem akar úgy viselkedni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük