Miért nincs nyáron légkondi a 23-ason?

  • Miért nem képes működtetni közösségi közlekedését a főváros?
  • Miért vannak dugók hétvégén is?
  • Miért nincs nyáron légkondi a 23-asokon?

Erre kerestük a választ Pesterzsébeten.

vanhool_23_bkk.jpgNyilván talán a legfontosabb szempont a forráshiány és az, hogy a Tarlós „tegnap nem is azt mondtam, mint amit mondtam” István vezetésű Fővárosi Önkormányzat legszívesebben megszüntetné a kötöttpályás közlekedést, hogy ne lassítsa a BMW-k forgalmát a belvárosban.

De ez nem elég magyarázat arra, hogy az egymás mellett működő fővárosi közlekedési cégek sok mindennel foglalkoznak, de azzal. hogy az utasok komfortosabban tudjanak közlekedni, – vagy hogy reagáljanak a kialakult közlekedési problémákra – nos azzal bizony semmit. A panaszokra, kérésekre, javaslatokra pedig bicskanyitogató módon reagálnak ahelyett, hogy a problémákat kezelnék.

Két ügy, két képviselői kérés, két érthetetlenül ostoba és pökhendi válasz:

1)

screenshot_2017-09-20_11_02_19.pngAz első csak a közvetlen lakókörnyezetemet érintő ügy, történt ugyanis, hogy a nyáron Gubacsi hídon a vízvezeték felújítása és a HÉV átjáró felújítása is szinte egyidőben zajlott. A Gubacsi lakótelep és a Mediterrán lakópark is – a kerülettől elzárt, kis természetközeli, Duna-parti lakóövezetek – két útvonalon megközelíthető csupán, a nyár végi felújításoknak köszönhetően ez egyre korlátozódott, ekkor a buszjárat útvonalát is megváltoztatták így ezen az egy kijáraton próbáltak kijutni a városba az itt lakók autón és tömegközlekedéssel egyaránt, a helyzetet súlyosbította, hogy ezt a kijáratot használták a Dél-pesti Szennyvíztisztítóba tartó és onnan távozó szippantós kocsik, illetve  a biogázüzem teherautói is. A kijutás így 15-30 percbe is beletelt, megoldást egy jelzőlámpa ideiglenes átállítása jelenthette volna. Mivel a legnagyobb lezárások a péntektől hétfőig terjedő időszakokra korlátozódtak a Soroksári út forgalmát sem befolyásolta volna nagyobb mértékben az átállítás.

Nyaralásra indulva már az autóból telefonon írtam meg a kérést, hogy segítsenek kezelni a problémát, mert egy gyors intézkedéssel jelentős segítséget nyújthatnának az itt lakóknak. 

  • Vajon kimentek a területre megnézni a problémát?
  • Kerestek alternatív megoldásokat?
  • Sikerült csökkenteniük a torlódást?

Nem, dehogy, a nyár közepén küldött levélre szeptember 19-én válaszoltak és abban ügyesen megdicsérték magukat, hogy kivételesen tartották a határidőt, a lakók pedig nyaljanak sót.

Tisztelt Mach Úr!

A BKK Zrt-nek írt levelét, melyben a Helsinki út és Meddőhányó u-i csomóponton az augusztus hónapban kialakult torlódást kifogásolja, illetékességből szíves válaszadásra Társaságunknak – mint a főváros területén a forgalmi rend kialakításáért felelős szervezetnek – továbbították.

Társaságunk célja, hogy a jelentősebb forgalomkorlátozással járó munkálatok kivitelezésére lehetőség szerint a legkisebb forgalmú időszakokban kerüljön sor. Emiatt számos munkavégzés kapcsán hétvégi, vagy hosszabb kiviteli munkák esetén nyári munkavégzést írunk elő.

Augusztus hónapban, mivel a szabadságok miatt ez az év legkisebb forgalmú időszaka a környéken több felújítási munka is zajlott. Ekkor történt a HÉV átjáró felújítása és a Gubacsi híd vízvezeték felújítása is.  Emiatt ugyan valóban torlódások alakulhattak ki, azonban azok sokkal kisebb mértékűek, mintha bármelyik munka is átcsúszott volna a lényegesen nagyobb forgalmú őszi hónapokra.

A munkálatok a szeptemberi csúcsidőszak előtt befejeződtek.

Köszönjük türelmüket. 

Tisztelettel:

BUDAPEST KÖZÚT Zrt. Forgalomtechnikai Igazgatóság

 

Tisztelt BKK!

A pesterzsébeti HÉV felújítás miatt egyetlen útvonalon juthatnak ki Pest felé a Gubacsi lakótelepről és a Mediterrán lakóparkból az autóval közlekedők, a helyzetet rontja, hogy számos üzem, Dél-Pest legnagyobb kertészete és a Dél-pesti szennyvíztisztító is innen megközelíthető.

A feltorlódott autósor csak a 5-7. zöldlámpára jut át, annyira rövid a Soroksári útra kimenő Meddőhányó utcai felüljáró zöldlámpa idősávja. Kérem, hogy az itt lakók és a 119-es busz menetidejének biztosítása érdekében állítsák hosszabbra a zöldsávot!

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Köszönettel:

Mach Péter

Pesterzsébet önkormányzati képviselője

 A 2. ügy:

Most, hogy 20 fok alá csökkent a hőmérséklet és újra működnek a szellőztetők és a légkondi a 23-as buszokon talán történelem: Völgyesi Krisztián képviselőtársam kérésére Polgármesteri Hivatal levelet küldött az ügyben. Ezen a nyáron nekem sem sikerült napközben olyan fekete 23-asra szállnom Pesterzsébeten, ahol működött volna a légkondi, a gyorsjáratokon néha igen.

Úgyhogy megörültem amikor Krisztián jelezte, jobb későn mint soha: megérkezett a válasz a panaszára. A buszok klímával felszereltek voltak, működött mindenhol a klíma, ahol mégsem, ott az utasoknak kellett volna jelezni a buszvezetőnek, úgyhogy magukra vessenek ha melegük volt:

 Tájékoztatjuk, hogy a BKK Zrt. operatív ügyfélszolgálati feladatait 2017. május 1-jétől kezdődően a BKK Zrt. nevében és megbízásából, közreműködőként a BKK Zrt. kizárólagos tulajdonában álló, Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: BKÜ) végzi a közöttük létrejött Közszolgáltatási Keretszerződés alapján. 

 A BKK Zrt.-hez 2017. július 13-án érkezett „23 és 23E buszokon klíma hiánya” tárgyú bejelentését a közlekedési szolgáltató, a BKV Zrt. kivizsgálta, állásfoglalása alapján az alábbiakról tájékoztatjuk.

 A BKV Zrt. részére a klíma használatát a fődiszpécser rendeli el és szünteti meg a hőmérsékleti adatok és a meteorológiai előrejelzések ismeretében. A járművezetőnek a FUTÁR készülékén érkező utasítást végre kell hajtania, mérlegelési lehetősége nincs. Az utastéri klíma működésének a hatékonyságát a járművezető nem minden esetben érzékeli, így amennyiben az utasok egy alkalmas megállóhelyen szólnak a járművezetőnek, akkor ő a BKV Zrt. felé is jelezni fogja a problémát, és az esetleg hibás klímaberendezést legkésőbb a jármű beállásakor szakszerűen javítják, vagy a járművet lehetőség szerint lecserélik, mivel a berendezés az utcán legtöbb esetben nem javítható.

 A jelenleg érvényes menetrendek szerint a hétköznapokon és a hétvégi, ünnepnapokon is csak klímával felszerelt járművek közlekednek a 23-as és a 23E jelzésű járatok vonalán.

 Kérjük, hogy ha érdemi vizsgálat lefolytatására alkalmas adatokat (dátum, időpont, vonal, megállóhely, haladási irány, esetleg rendszám) kapnak a bejelentésekben, azt szíveskedjenek továbbítani felénk is, hogy az esetlegesen hibás készüléket a BKV Zrt. kiszűrhesse és megjavíthassa, vagy a mulasztást elkövető járművezetővel szemben az előírások szerinti eljárást megindíthassa.

 A munkáltató a terület és a járművezetők közvetlen irányítóját fokozott ellenőrzésre kérte a klímaberendezések és a szellőztetés szabályszerű üzemeltetésének érdekében.

 Jelzését köszönjük, a kellemetlenségért szíves elnézését kérjük.

2 hozzászólás “Miért nincs nyáron légkondi a 23-ason?” bejegyzéshez

  1. Én még a nyár elején találkoztam olyan 23-assal amin működött a klíma. A MÜPA-nál szálltam fel és eléggé megdöbbentem, hogy kellemes hűvös van. Nagyjából a fegyvergyárnál jártunk, amikor a klíma egyre melegebbet kezdett fújni, ezzel párhuzamosan a motornak percről percre rondább hangja lett. Végül amikor a soroksáriról fordultunk központ fele, a felhajtón mozgásképtelen lett a busz. Innentől kezdve világos lett számomra, hogy azért nem megy soha a klíma, mert ezek a szerencsétlen, ki tudja mennyit futott buszok már nem bírják a plusz terhelést. Persze ezt a BKV soha nem ismerné be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük