Szívvel – lélekkel az ősi gubacsi testvérfákért!

21743475_1608178759233414_44221608366666339_o.jpgNaponta jelennek meg hírek fakivágásról, erdősávok átsorolásáról, mobilgátakról, veszélyben a Határ úti Kiserdő, a Városliget, a Római és most Budaörsön is elpusztítanak egy véderdőt. Amikor megjelennek a buldózerek, láncfűrészek akkor vesszük észre mi is vesz minket körül, s próbáljuk menteni értékeinket. Ferencvárosi környezetvédő barátaim is immár második takarítási akciójukat szervezik a Határ úti Kiserdőben, miközben évekig a kerület egyik illegális szemétdombjaként funkcionált és kispesti és erzsébeti aktivisták próbálták minden tavasszal kitakarítani.

Ezért is tartom nagyon fontos kezdeményezésnek a Pesterzsébet! Itt lakunk Facebook csoport kezdeményezését, akik fél éve elhatározták, hogy az ősi gubacsi testvérfákkal, – a két hatalmas platánunkkal, amelyek a Dobos utca és a Szent Imre herceg utca találkozásánál állnak – pályáznak az Év Fája versenyen.

A kerület számos professzionális és amatőr fotósa, festők, városvédők, tanárok és történészek féléves munkájának köszönhetően mára megismerhetjük a fák teljes történetét, láthatjuk miként pompázik tavasszal és milyen lombhullatás után télen. Mára egy élő közösség épült a fák megmentéséért, akik nyomon követik sorsát.

Méltán büszkék lehetünk e két védett pesterzsébeti fára, – túléltek kiegyezést, két világháborút, forradalmakat és néhány rendszerváltást – nemcsak mi pesterzsébetiek, de a főváros lokálpatrióta polgárai is. Még az egykori Erzsébetfalva elődjén, Gubacs pusztán telepítették őket az 1860-as években. A pesterzsébeti két platánt az egykori Magyarszéki Rédeky Redl Alajos garibaldista főhadnagy birtokán-birtokának bejáratánál ültették, ott nevelkedett évek során a két platánfácska. Szívből örülök, hogy nem a láncfűrész hangjára ébredtünk rá természeti értékeinkre, hanem már most. A kezdeményezők a ma még csupán kerületi védettségű fák fővárosi védettségét javasolják, amit én messzemenőkig támogatok, ezért is kérem olvasóimat, hogy támogassák (h)ős fáinkat a versenyen.

„Szívvel, lélekkel, szavazattal az ősi gubacsi testvérfákért!” – ahogy a mozgalom kezdeményezője fogalmazott.  Aki támogatni szeretné szavazatával a fánkat, vagy csak érdekli a többi induló, az ezen a linken megteheti:

AZ ÉV FÁJA

„Ősi Gubacsi Testvérfák”

Két gyönyörű platánfa található Pesterzsébeten, melyet még az egykori Erzsébetfalva elődjén, Gubacs pusztán telepítettek kb. 1860-ban. A pesterzsébeti két platánt az egykori Magyarszéki Rédeky Redl Alajos garibaldista főhadnagy birtokán-birtokának bejáratánál ültették, ott nevelkedett évek során a két platánfácska.

A mai Szent Imre herceg útja és Dobos utca sarkán áll a két csodás faóriás, melyben az erzsébetiek és környékbeliek kb. 157 éve gyönyörködhetnek.

Erzsébetfalván 1868-70-ben jelentős birtokparcellázások történtek. Ekkor vettek a környéken 5-10 holdas birtokokat Jókai Mór, kölcsei Kende Kánut, sáfordi és jobbaházi Török Flóris és itt kapott ajándékba kossuthfalvi földterületet Kossuth Lajos is, aki a telket nem vette igénybe, hanem egy 1848-as honvédárvának ajándékozta. Nagyságos Rédeky úr a villája mellett, a birtokán családjával csodás növényzetet alakított ki platánokkal, fenyőfákkal, rózsaligettel, szőlőstelepítvényekkel, virágos kertekkel. Gyönyörködtek a fákban és ebben a két platánban is. .

Ha a környéken sétálunk, gondoljunk arra, hogy valamikor milyen gyönyörű csendes, erdős birtok volt itt. Itt élt tehát 44 évig magyarszéki Rédeky Alajos ill. családja, akik a híres Kossuth Lajos, kölcsei Kende Kánut, Jókai Mór, Garibaldi tábornok, Türr István tábornok és a többi híres ember jó ismerősei-kortársaik voltak.

Természetesen a ma Rédeky birtoka nagyon megváltozott, sok utca, kisebb telkek, épületek, házak találhatók rajta. Az utókor azonban megőrizte ezt a két fát és igyekszik gondját viselni. Különlegesnek mondható, hogy nem parkban és erdőben, hanem lakott területen, ahol állandó autóközlekedés és forgalom van, ilyen sokáig hatalmas fák megmaradjanak. Ez a két gyönyörű platánfa rendíthetetlenül őrzi az egykori Gubacs-puszta, Erzsébetfalva, Kossuthfalva hagyatékát és emlékét.
Szájhagyomány útján ismert, hogy a II. világháborúban a repülőgépek tájolásra is használták a két faóriást.

Becsléseink alapján a pesterzsébeti városi utcai platán ikerpár viszonylag jó állapotú utcai fapáros. A két fa telepítése idején nagyobb birtokhatár választóvonalán volt, mindig építési területhatárt jelentett és ma is utcaválasztó faegyüttes.

A két gyönyörű platánfánk bizonyos értelemben veszélyeztetett helyen van. Néhány fotón “kiphotoshopolták” a vezetékeket, de igazoltan látszik, hogy számos elektromos és távközlési vezeték van a területen. Továbbá utcai közműhálózat és állandó városi közúti közlekedés nehezíti a fák dolgát. A két fa a sokévi megváltozott utcai, népesedési, közlekedési, építkezési követelményekhez hősiesen és kiválóan alkalmazkodott Ennek alapján javasoljuk, hogy az “Év fája” versenynél a “Hős fa” címre is nevezzük be platánjainkat.

Véleményünk szerint Pesterzsébet ősi platán testvérpárja teljes fővárosi védettséget érdemelne. Javasoljuk, hogy a fák „Ősi Gubacsi Testvérfák” nevet kapjanak, továbbá a fatestvérek komolyabb állapotfelmérő szakmai vizsgálatban és fakezelésben is részesüljenek.

Pesterzsébet lakóinak sok szép emléke fűződik a két platánfához. Van, aki itt ennél a két fánál randevúzott, itt csókolták meg egymást először a későbbi férjével. Van, akinek a mindennapi munkába vezetett erre az útja és van, aki gyermekkorára emlékszik. A fák melletti téren játszottak és emlékei szerint a fák törzse már akkor is hatalmas volt, csak hárman tudták körbe fogni.

Pesterzsébet lakói hosszú évek óta óvja, védi és szeretettel figyeli, gondozza a hős Ősi Gubacsi Testvérfákat.

A fák 2003 óta a Pesterzsébeti Önkormányzat védettségét élvezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük