Karácsonyra megérkezhetnek az elektromos gépjárműtöltők Pesterzsébetre is

Végre Pesterzsébeten is megjelennek az első elektromos gépjárműtöltő-állomások közintézményeink, bevásárlóközpontjaink közelében.

elektromos_2.jpgA légszennyezés, különösen a szállópor-szennyezés évente ezrek halálát és tízezrek megbetegedését okozza, a folyamatos határérték-túllépés miatt évek óta kötelezettségszegési eljárás zajlik Magyarország ellen. “Jövőnk a környezettudatos közlekedési módokban is rejlik, elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztése, továbbá a fosszilis alapú egyéni közlekedés (benzines autók) visszaszorulása mellett az elektromos autók terjedése a jó irány.”- ahogy V. Naszályi Márta képviselőtársam fogalmazott két hete.

A hatályos jogszabályok szerint a szállópor-szennyezés egy-egy esztendőben maximum 35 napon haladhatja meg az egészségügyi határértéket (ami jelenleg 50 µg/m3), ám Budapesten általában már februárban túllépünk a 35. szmogos napon. Meggyőződésem, hogy a P+R parkolók és a közösségi közlekedés fejlesztése utáni dugódíj bevezetése mellett ki kell majd dolgozni a dízel autók kiszorítását is a belvárosból, lakóövezeteinkből. Ehhez nyújt hosszú távon komoly segítséget, ha az elektromos és hibrid autók átveszik a hatalmat a közútjainkon.

2015-ben jelentette be a kormány, hogy a Jedlik Ányos Terv részeként 7 millárd forintot különítettek el 150 db villámtöltő berendezésre, amelyeket elsősorban az autópályák mentén valamint a megyei jogú városokban kívánt elhelyezni a kormány, hogy az ország minél előbb beautózhatóvá váljon az ilyen típusú járművekkel is. Persze nem teljesen önszántából, hiszen az Euróapai Parlament és Tanács 2014/94EU irányelveit alkalmazták csupán. Lassú munkához idő kell és Magyarországon csak a stadionok épülnek gyorsan, határidőre, de végre – két év teszetoszaság után – tényleg előrelépés történik az ügyben.

elektromos-auto-e1448021960330.jpgPesterzsébet képviselő-testülete tegnap tárgyalta a kérdést.

Javaslatomra a töltők telepítésénél a műszaki feltételek biztosítása mellett a kerület 3 szempontot vett figyelembe:

  • Könnyen megközelíthető és megtalálható legyen, hiszen nem csak az ott lakók használják.
  • A kerület szempontjából hasznos, ha közintézményeink, nagyobb szolgáltató egységeink (piac, sportcentrum, Polgármesteri Hivatal…) mellett helyezkednek el, növelve azok népszerűségét, ismertségét, forgalmát.  Ráadásul ez winwin szituáció, hiszen a gyorstöltők szerepe is ezt indokolja (bemegyek ügyet intézni, vásárolni és közben töltöm az autóm).
  • Ne okozzon parkolási gondokat az adott közösségben.

Emiatt idén 4 helyszínen támogatta és járult hozzá telepítésükhöz a képviselő-testület:

  • Topánka utca
  • Orsolya utca
  • Bíró Mihály utca
  • Vörösmarty utca

A testületi vita során javaslatomnak köszönhetően újragondolásra, új helyszín kijelölésére visszatartotta és nem adott rá engedélyt azoknak a helyszíneknek, ahol komoly parkolási gondot jelentett volna telepítésük (Gubacsi lakótelep…).

Ezeken a helyszíneken lakossági felmérés és gondos tervezés, esetleg parkolóbővítés előzi meg majd az esetleges telepítést.

Az elektromos töltőoszlopok telepítését és üzemeltetését az e:Mobi Elektromobolitás Nonprofit Kft. végzi, az összes költséget (beleértve a töltőpontokon vételezett villamos energia költségét is) ő állja, így a szolgáltatás a felhasználók és a kerületi önkormányzat számára is ingyenes.

A beruházó ígérete szerint már idén telepítik a töltőket és legkésőbb a karácsonyi bevásárlásokkor használni tudjuk azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük