Kuka manó történetei II.

A főváros módszeresen leépíti a hulladékkezelést és szállítást, a kerületi önkormányzatok pedig tehetetlenek. Újra jönnek a lomisok, a szelektív szigetek megszűnőben, a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése pedig akadozik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. pedig elefántként közlekedik egy porcelánboltban, arrogáns, bumfordi és mindent elront ami eddig működött.

kuka 3.jpgA jogszabály időbeli hatályának két ikergyermeke van: a visszamenőleges jogalkotás tilalma és a kellő felkészülési idő követelménye. Ezt a kettőt szokták unortodox módon értelmezni a demokratikus normákban kihívásokkal küzdő országokban, például nálunk.

Az FKF azonban új fogalmat honosít meg Budapesten: a visszamenőleges hatályú értesítést.

Július 21. és 23. között megszüntette a kerület 7 pontján a szelektív szigeteket és további 6 pontján csupán az üveggyűjtő konténereket hagyja meg.

Megszűntek a szigetek:

Székelyhíd utca 4-gyel szemben
Szilágyság utca – Sajó utca sarok
Tátra tér – Kende utca 100
Téglagyártó út 8-cal szemben
Nagysándor József utca 40/c
Pöltenberg utca 10-12
Vágóhíd utca 59.

Csak az üveggyűjtők maradtak:

Nagykőrösi út – Nagysándor utca 227.
Tátra tér – Sas utca
Török Flóris 33.
Baross utca 25.
Baross utca 47.
Nagysándor József utca 18.

kuka 1.jpgA kerületi lakók keresik a szigeteket, értetlenkednek, majd kezdenek dühössé is válni a felhalmozódó illegális hulladék miatt. Többen próbáljuk jelezni a problémát a hivatalnak. Se kép, se hang.

Pénteken (július 25-én) a szabadságán elérem a hivatal osztályvezetőjét, akit nem tájékoztattak problémáról, de megígéri hétfőn egyeztet a hivatal az FKF-fel.

Hétfőn az egyeztetés hatására, utólag írásban értesíti az FKF a kerületi önkormányzatot, hogy a múlt héten hány helyen fogja megszüntetni a szelektív szigeteket. De a hülyeségnek nincs határa: a visszamenőleges értesítés intézményének nagyobb dicsőségére az FKF pimaszul kéri a hivatalt, hogy a lakosságot időben tájékoztassa majd a változásokról.

Ez utóbbi azonban, nem csak az FKF vezetésnek alkalmatlanságát, a szervezetlenséget és a koncepciótlanságot mutatja, hanem a fővárosi cég mérhetetlen cinizmusát és pimaszságát.

Nem elég, hogy hónapokkal a házi gyűjtést biztosító kukák kiszállítása és a bevezetés tapasztalatainak leszűrése előtt egy évvel megszüntetik a szigeteket, erről sem a lakosságot, sem a kerületi önkormányzatot nem értesítik, de elvárják a maximális közreműködést.

A hivatal pedig szintén felkészületlen, bár tudta, hogy idén megszüntetésre kerülnek a szigetek, azok rendberakására, a terület rendezésére egyáltalán nem biztosítottak keretet a költségvetésben. Így a parkosítás, vagy egyéb közösségi tér kialakítása csak szeptember közepén kezdődhetne meg.

Hab a tortán, hogy az FKF csupán harminc napig oldja meg a területek takarítását, így augusztus 21. és szeptember közepe között per pillanat a jóég tudja mi fog történni a felhalmozódó illegális hulladékkal. Ráadásul a kerületben augusztus 25-én kezdődik az össznépi lomizás, várhatóan a régi szigetek helyét is erre fogják használni a lakók, márpedig ha szeptember közepéig nem rendezi a területeket az önkormányzat, utána ezerszer nehezebb lesz az illegális szemétlerakók megszüntetése.

Fentiek miatt levelet írtam Szabados Ákosnak, hogy ne várjon a szeptember 18-i testületi ülésig, hanem biztosítson keretet a felszámolásra került szigetek rendbehozatalára, a szükséges átalakításokra és a helyszínek gondozására.

Csak Pesterzsébet!

kep.jpg

4 hozzászólás “Kuka manó történetei II.” bejegyzéshez

  1. Amit írsz, az nem igazán helytálló!
    A hulladékszigetek semmire sem voltak jók, csak arra, hogy a kukabúvároknak legyen hol turkálni.
    Ugyanmár kinek jó, hogy ha a világ végéig cipekedhetsz a szeméttel. A közelben lakók meg szagolhatták.
    A házhoz menő szelektív gyüjtés meg működik, ha a közösképviselő el nem cseszi a szerződéskötést.

    Mondjuk szerintem az egész szelektív gyüjtés egy mókusvakítás, de ez egy másik történet.

  2. Talán annyiban nem mókusvakítás hogy amit a szelektívben visznek el az ingyen van a lakóknak. ezért érdekük teleszórni a szelektíves kukákat mert így megvan a lehetősége hogy csökkenhet a háztartási szemét mennyisége és ezzel együtt csökkenhet a szemétszállítás.

    A környezetvédelem sok embernek mókusvakítás , de ez a másik szempont zsebre megy.

  3. @zsoci:

    A házhoz menő nem tudom mennyire működik, mert nálunk majd novemberben vezetik be, a szigetet viszont elvitték júliusban, amiről utólag értesítették az önkormányzatot. Azok pedig még később minket.

    A megszüntetett szigetek környezetét pedig nem akarja rendbe rakni a hivatal, mert nincs benne a költségvetésben az ára. Emiatt félő, hogy illegális lerakók alakulnak ki a helyükön, amit utána lehetetken megszüntetni ha nem lép időben az Önkormányzat, ráadásul jönnek a lomisok a jövő héten, akik nyilván oda pakolnak majd, hely van…

    Ha utána nincs rendezve a terep: faültetés, parkoló kialakítás… Akkor sohasem lesz.

  4. ez gyönyörű. remélem mellékeltek egy fluxuskondenzátor tervrajzot is, hogy “időben” értesüljenek a lakók,
    Furcsa módon a szelektív gyűjtésre, és úgy általában a környezetvédelemre a felvilágosultabb, nálunk jóval sikeresebb országok nem mondják, hogy parasztvakítás. Németországban (ami ugye nem türkmenisztán, vagy azerbajdzsán) csillió energiát termelnek napkollektorokkal. szelektíven gyűjtenek, és valahogy picit ott több a boldogság, jobban megy a szekér mint nálunk. miért nem tanulunk attól aki jobb nálunk? miért akarnak a magyar politikusok (nem csak ezek, hanem úgy általában) valami értelmeset csinálni? 3.000.000.000.000 forintból atomerőmű, mikor a nálunk jobban folyamatosan szerelik le őket? botrány a hazai politika, botrány!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük