Stadion helyett svédasztal

Pesterzsébeten csak részben értették meg az Együtt-PM javaslatát, hogy a stadionépítésekre szánt pénzek egy részét a gyermekéhezés felszámolására fordítsák. A svédasztalokig jutottak.

Ennek ellenére, bár részben a hiányzó forrásoknak is köszönhető, megbukott a fideszes városvezetés sport-koncepciója. Ahogy Szabados Ákos polgármester fogalmazott: „az élet hozta meg azt a változást, hogy azok a források, amik erre a célra elviekben felhasználhatóak lettek volna, nem biztosítottak. Így a koncepcióban váltani kellett, s ez nem egy rossz irányú váltás. Minőségileg nem fog a labdarúgás hátrányt szenvedni.”

Magyarul Szabados Ákos júniusi testületi ülésen elhangzott ígérete szerint nem épül meg a Mediterrán-stadion az eredeti tervek szerint.

Tavaly tavasszal írtam:

Felcsútnak méltó versenytársa akadt, futball nagyhatalommá válik a Mediterrán-lakópark. Szabadtéri koncertek, majálisok, focimeccsek várnak a csendes, Duna-parti zöldövezetbe költöző kisgyermekes szülőkre.Tavaly novemberben írtam utoljára a fejleményekről, akkor a megkérdezett 973 lakó háromnegyede ellenezte a beruházást. Ez a döntést meghozó MSZP-FIDESZ parlagfű koalíció tagjait láthatólag nem befolyásolta, s az építészek, tájépítészek véleménye sem.

Akkor tettem fel a kérdést:

Vajon épülhet-e a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a lakók ellenkezése, és ellenállása, az elfogadott Duna-parti fejlesztési terveknek ellentmondó stadion egy zöldövezeti lakótelep és a főváros egyik utolsó természetes partszakaszának közvetlen környezetében?

S azóta megszületett a válasz: Nem, nem épülhet, mindent a fideszes városvezetés sem tehet meg.

A módosított, kevésbé grandiózus koncepció alapján megvalósult fejlesztések első szakasza fejeződött be a héten. Két műfüves sportpályát adtak át az ESMTK sportolóinak. Ez újra megnyitotta az esélyt, hogy a stadion helyett futópályákat és ingyenes sportolási lehetőséget biztosítsunk a pesterzsébeti gyermekeknek a Duna-parton.

Októberben erről is döntünk:

Arról, hogy ne csak a kiválasztottak sportolhassanak, hanem mindenkinek biztosítsunk lehetőséget. A professzionális sport mellett igenis fontos a tömegsport támogatása is, lehetőséget kell nyújtani a kerületben élőknek, gyermekeknek, diákoknak és felnőtteknek egyaránt az egészséges életmódra, az ingyenes sportolásra.

A fideszes városvezetés leváltása ugyanis lehetőséget nyújt arra, hogy a pesterzsébeti gyerekek és sportolók érdekében valódi kapcsolat alakulhasson ki az ESMTK elnöke és a kerület polgárai között, hiszen közös a célunk: Pesterzsébet lakói egészségesen és harmóniában élhessenek!

Az év elején összefogtak a Duna-partért tevékenykedő képviselők, támogatták a javaslataimat és nem engedték, hogy a tervezett Mediterrán-stadion miatt újratelepítés nélkül kiirtsák az összes fát a Zodony utcai sporttelep  és a mellette lévő lakópark környékén. A faültetések nagyobbik része be is fejeződött.

Októberben pedig megnyitjuk a sportpályákat az itt élők részére, növeljük a tömegsport támogatását a kerületben.

 

Egy hozzászólás “Stadion helyett svédasztal” bejegyzéshez

  1. Csodálkozom a bolsik stadionellenességén, amikor a Böszmétől a Házmesteren át a Libatolvajig, Szigetváritól Zuschlagig mind vagy sportminisztériumi vezetők, vagy focikapusok voltak.

    Azt viszont örömmel hallom, hogy néhány stadion bekerülési költségén milliókat lakatnának jól az idők végeztéig, és egyébként is minden problémát megoldanának belőle. Adnék is nekik száz milliárd forintot, ha elmennek (az egész “élcsapat”), és soha többé nem jönnek vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük