Erősítettük természeti értékeink védelmét

Javaslatunkra idén már a vagyonrendeletünk is védi fásszárú növényeinket.

2018-ban alkottuk meg a „Fásszárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról” szóló rendületünket, most pedig megerősítettük természeti értékeink védelmét.

Az előzményekről: https://mach.hu/2018/11/15/stop_facsonkitas/

A most elfogadott módosítás szerint pedig a vagyonrendeletünk tartalmazza az Önkormányzat vagyonát képező természeti értékeinkkel, a fás szárú növényeinkkel kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulás megadására vonatkozó előírásokat és hatásköri szabályokat is.

Bardóczi Sándor Budapest „főkertésze” vetette fel tavaly, hogy a fővárosi kerületek zöldfelületeinek, fáinak cserjéinek védelmét erősíteni kell, ne legyen erősebb védelme a közműveknek, mint a természeti értékeinknek hiszen azok is az önkormányzatok vagyonát képezik

HA ÉRDEKELNEK PESTERZSÉBET HÍREI, AKKOR KATTINTS, S MINDEN CIKKRŐL TÁJÉKOZTATÁST KAPSZ!

A mostani rendeletmódosítással a fővárosi önkormányzat után első kerületként mi is dupla védelmet tudunk biztosítani a fáinknak, azzal, hogy nem csak a közigazgatási eljárásban történő fakivágási engedélyeztetést és a fapótlási kötelezettséget szabályozzuk, hanem immár tulajdonosi hozzájáruláshoz is kötjük. Ez a rendelkezés kapcsolódik a szintén javaslatomra elfogadott fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló 26/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet előírásaihoz is.

“Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”

Mint ahogy egy rendelet, úgy kettő sem állítja meg önmagában a fák csonkítását és kivágását, de ha szigorúan betartjuk és betartatjuk akkor segíthet annak visszaszorításában.

Az Önkormányzat mostani szabályozása is csupán egy eleme értékeink védelmének, de fontos üzenettel bír: közös felelősségünk környezetünk és egészségünk védelme, a tiszta levegő biztosítása.

Aki aktívan is részt venne fáink védelmében annak jó szívvel ajánlom, hogy böngéssze a tervezett havi fakivágásokról és gallyazásokról készült tájékoztatásokat a honlapon. Az adott táblázatokat – melyek tartalmazzák a munkák jellegét (metszés, permetezés, fakivágás…) itt elérhető pesterzsébet.hu honlapon:.

Az előzményekről: https://mach.hu/2022/07/20/osztol-elerhetove-valnak-pesterzsebet-eves-fapotlasi-faultetesi-tervei-es-elerhetoek-lesznek-a-tervezett-faapolasok-metszesek-fakivagasok-helyszinei/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük