Ősztől elérhetővé válnak Pesterzsébet éves fapótlási, faültetési tervei és elérhetőek lesznek a tervezett faápolások, metszések, fakivágások helyszínei

Az elmúlt hetekben több kérdést, panaszt kaptam fakivágással kapcsolatban (Duna part, Tátra utca).

Pesterzsébeten engedély nélkül tilos fát kivágni, kerületünk javaslatomra 2018-ban szigorú rendeletet alkotott a fásszárú növények védelméről. Nem lehet majd engedély nélkül egészséges fákat kivágni vagy csonkolni a kerületben! Köztéri fák kivágását gondos és precíz, jegyzőkönyvvel igazolt felmérés előzi meg, ráadásul Pesterzsébeten költési időszakban csak olyan fát szabad kivágni, amelyen igazoltan nincs fészek.

Ennek ellenére hiába készül jegyzőkönyvet és felmérés, ha a konkrét művelet hétvégén, vagy késő délután zajlik, akkor erről nagyon nehéz érdemi információhoz jutni. A lakó csak azt veszi észre, hogy megjelennek fűrészekkel a háza előtt és volt gyönyörű lombkorona, nincs gyönyörű lombkorona, rosszabb esetben a fát is kivágják.

Ha pedig kivágnak a környezetünkben egy fát, szeretnénk tudni azt mikor és hol pótolják. Az Önkormányzat döntése alapján készül majd egy fakataszteri rendszer is távlati célként, sajnos azonban – hol a covid, hol Orbán békeharca taszítja válságba az országot – kormányzati megszorítások miatt ez minden évben kikerül a költségvetésből. Ennek lenne első lépcsőfoka, ha a fenti kérdésekre valamilyen online felületen választ kaphatnának a lakók.

  • Fentiek miatt javaslatomra ősszel elkészül a kerület fapótlási terve és azt ezentúl minden év őszén nyilvánosságra is hozza Polgármesteri Hivatal a honlapján. Azért ősszel, mert faültetésre az Önkormányzat szervezésében csak késő ősszel kerül sor, mivel ez az időszak optimálisabb a fák életben maradását illetően. Közterületi fapótlási kötelezettséget írhat elő azonban az önkormányzat olyan esetben is, amikor valaki a saját telkén nem tudja pótolni a kivágott fákat, ilyenkor egy éves intervallumot határoz meg a hivatal, magát az ültetés viszont az adott fapótlásra kötelezett beruházó végzi el, így elfordulhat, hogy tavasszal is faültetés, de ezek helyszínét is ismerjük már előző év őszén.
  • A tervezett fakivágásokról és gallyazásról pedig ezentúl tájékoztatás készül. Az adott táblázatokat – melyek tartalmazzák a munkák jellegét (metszés, permetezés, fakivágás…) a hivatal továbbítja egyrészt a képviselőknek, hogy tájékoztathassák a körzetük lakóit, másrészt elérhetőek lesznek a honlapon is.

2 hozzászólás “Ősztől elérhetővé válnak Pesterzsébet éves fapótlási, faültetési tervei és elérhetőek lesznek a tervezett faápolások, metszések, fakivágások helyszínei” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük