Hogyan szabályozzuk Pesterzsébeten a tűzijátékok használatát?

Tavaly megígértem, hogy rendeletet alkotunk a zajvédelemről, zajszennyezésről és ennek keretében megvizsgáljuk azt is hogy mind a természetvédelmi területeink közelében (Kiserdő, RSD), mind a lakótelepek, családiházasövezetek esetében milyen szabályozással biztosítsuk környezetünk élővilágának, védett madarainknak/emlőseinknek és kisgyermekeinknek, háziállatainknak nyugalmát úgy, hogy a kerületben élők ünnepi szokásai is megmaradhassanak.

Tudjuk, hogy a tűzijáték régóta hozzátartozik a nagyobb ünnepségeinkhez és valóban varázslatos. Azonban amennyire szép, annyira problémás. 

Az alkalmi “pirotechnikusok” kezében a rakéták ön- és közveszélyesek, hozzá nem értő használatkor a lakott területeken rendszeresen okoznak tüzet, a kisgyerekeknek és az idős embereknek komoly ijedséget okozhatnak, háziállatainkat pedig egyenesen sokkolhatják, ami további bajt idézhet elő és környezetszennyezőek is.

Ezért egyre több helyen szigorítják a tűzijátékok használatát az évközbeni esküvők, születésnapok, gyerekzsúrok esetében, néhány településen szilveszterkor is.

Kérek mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet, hogy pontos képet kaphassunk milyen módon és mértékben érdemes szabályozni a kérdést.

A KÉRDŐÍV ITT ELÉRHETŐ!

Hamarosan készítünk majd egy másik kérdőívet is arról, hogy milyen további zajszennyezések okoznak problémát a kerületben (sportlétesítmények, hétvégi vagy éjszakai építkezések, cirkuszos autók hangosbemondója…), ennek bevezetéséhez elhelyeztünk egy kérdést ezzel kapcsolatban is a kérdőívben. érdemes tehát azoknak is kitölteni, akik a tűzijátékot nem tartják fontos problémának, de más zajszennyezést igen.

„A fővárosi kerületek honlapjain, valamint a Nemzeti Jogszabálytárban közzétett jogszabályok alapján Budapest kerületeinek többsége (13) jelenleg rendelkezik helyi zajvédelmi rendelettel, illetve a Margitsziget területére külön fővárosi zajrendelet vonatkozik 2017 óta.

Az egyes kerületi rendeletek a szabályozottság tekintetében vegyesnek mondhatók, vannak olyan kerületek, akik meglehetősen szigorúan, míg mások enyhébben szabályozzák a zajjal járó tevékenységek végzését saját közigazgatási területükön.”

Fontosnak tartom, hogy kerületünkben is megalkossuk, ehhez kérem segítségüket, véleményüket!

2 hozzászólás “Hogyan szabályozzuk Pesterzsébeten a tűzijátékok használatát?” bejegyzéshez

  1. Csak a teljes körű tiltás hozhat eredményt, valamint a forgalmazásukat is meg kell tiltani! Kivételt lehet tenni a gasztronómiai felhasználású tűzijátékokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük