Pesterzsébet jogvédelmet biztosít megfenyegetett pedagógusainak és visszaszerzi a bezárt Zrínyi épületét a tankerülettől

  • Pesterzsébet megvédi az iskoláit, visszaszerzi a szegregált és bezárt Zrínyi Miklós Általános Iskola épületét, hogy oktatási célra hasznosítsuk!
  • Pesterzsébet kiáll a tankerület által megzsarolt, fenyegetett pesterzsébeti pedagógusokért és ingyenes jogitanácsadást, jogvédelmet biztosít számukra!

Tegnap 185 oktatási intézmény, iskola, középiskola óvoda dolgozói, diákjai és szülői közösségei 15 km hosszú élőlánccal tiltakoztak Budapesten. Ahogyan ők fogalmaztak: TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

Október közepén 14 budapesti polgármester közös nyilatkozatban állt ki amiatt, mert végleg megbukott a közoktatás kormányzati központosítása.

Két középiskolás gyermek édesapjaként állítom: bár a helyi önkormányzatokat az állam megfosztotta a közoktatás terén a cselekvés lehetőségétől, a pesterzsébetiek, köztük a diákok, a pedagógusok és a szülők érdekeinek védelmében kötelességünk megszólalni ebben az ügyben.

A Közösen Pesterzsébetért ellenzéki képviselői csoport javaslatára Pesterzsébet Önkormányzata az alábbi döntéseket hozta:

  • Szabados Ákos is csatlakozik a „polgármesterek nyilatkozatához”.
  • Tárgyalásokat kezdeményezünk a Külső-Pesti Tankerületi Központtal, hogy az oktatást már nem végző Zrínyi Általános Iskola ingatlanjának használati joga kerüljön vissza Pesterzsébet Önkormányzatához, hogy újra oktatási célokra hasznosíthassuk.
  • 1.000.000 Ft tartalékot képezünk a polgári engedetlenségben résztvevő vagy sztrájkoló pesterzsébeti pedagógusok jogvédelmének biztosítására.

A hatályos törvények szerint a közoktatás működtetése, finanszírozása nem az Európai Unió vagy bármely más szereplő feladata, hanem a központi kormányzat kizárólagos felelőssége.

Ennek a felelősségének a központi kormányzat az önkormányzatok vagyonát jelentő közoktatási infrastruktúra államosítása óta nem tesz eleget.

A kormányzat a vagyonátadási szerződéseket megszegve hagyja leromlani az iskoláinkat, azok működtetését csak úgy képes ellátni, hogy folyamatosan kikényszeríti a szülők és az önkormányzatok anyagi hozzájárulását. Különösen igaz ez Pesterzsébeten, ahol egy volt intézményünk szegregálása és bezárása után, a pesterzsébeti önkormányzat ingatlanjának visszaszerzését és oktatási célra történő hasznosítását is akadályozza a rendszer.

Ha a központi kormányzat egy évtized után sem tud olyan rendszert kialakítani, amely képes működtetni a közoktatást, akkor kudarcát elismerve kezdjen tárgyalásokat az önkormányzatokkal az iskolák és az azok finanszírozásához szükséges források átadásáról.

A nyilatkozat az interneten itt olvasható:

http://onkormanyzat.mti.hu/hir/49569/14_polgarmester_titakozik_a_kozoktatas_helyzete_miatt

Egy hozzászólás “Pesterzsébet jogvédelmet biztosít megfenyegetett pedagógusainak és visszaszerzi a bezárt Zrínyi épületét a tankerülettől” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük