Életmentő injekció az allergiás rohamok ellen

Pesterzsébeten is hamarosan érkezhet előterjesztés arról, hogy nevelési intézményekben legyen olyan életmentő injekció, amelyet allergiás roham esetén a nevelők, pedagógusok be tudnak adni a diákoknak.

Ha a kormány közömbös és cselekvésképtelen is bármely egészségügyi probléma esetén, legyen gyermekeinkről vagy nagyszüleinkről szó, az önkormányzatok láthatóan érzékenyebbek.

Kérdésemre az egészségügyért felelős osztályvezető azt a választ adta, hogy a Polgármesteri Hivatal együttműködve a kerület gyermekorvosaival, felmérve az igényeket, az ezzel járó feladatokat, szükséges képzéseket, oktatásokat, készül ennek bevezetésére.

Mint ismert, egy újpesti 7 éves kisfiú egy iskolai születésnapi ünnepség után lett rosszul, mert mogyorót tartalmazó édességet evett, amelytől anafilaxiás rohamot kapott. A mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Anafilaxiás sokk akkor lép fel, amikor a szervezet olyan túlzóan és hevesen reagál egy allergénre, hogy ha az illető nem kap azonnali segítséget, akár percek alatt belehalhat. A tünetei közé tartozik a légszomj, a fulladás, a hányás, a gyorsuló pulzus és az ájulás is, és gyors beavatkozás nélkül a vérkeringés teljes összeomlásához vezet. Amikor valaki anafilaxiás rohamot kap, csak az adrenalininjekció segít rajta (és, ahogy a mentősök is hangsúlyozták, a kalcium egyáltalán nem), hogy esélye legyen életben maradni, amíg megérkeznek a mentők, hogy szakszerűen ellássák.

A problémára érdemi megoldást a kormány tudna adni, de sajnos az most is tétlenül szemléli az állami egészségügyben felmerülő zavarokat.

Az önkormányzatok azonban láthatóan érzékenyebbek és valóban cselekvést választották.

Bővebben a történtekről: https://telex.hu/belfold/2022/01/26/allergia-anafilaxias-sokk-epipen-adrenalin-injekcio-kockazat-felmeres

Mach Péter: Szeretné megkérdezni, hogy az Önkormányzat gondolkodik -e az allergiás reakció elleni injekció beszerzéséről. A XVIII. kerületben – egyeztetve az ottani alpolgármesterrel – bevezetésre került ez az injekció az óvodák és iskolák részére. Ott az Egészségügyi Szolgálattól jött a kezdeményezés. Tudomása szerint ez a költségvetésben nem egy komolyabb tétel, ami költség az a nevelők felkészítése. Szeretné megtudni, jött -e ilyen kezdeményezés az Önkormányzat felé. Ha igen akkor erre lehet -e majd találni költségvetési forrást.

Schmidtné Buda Andrea osztályvezető: Kezdeményezés még nem jött, saját gondolkodás folyik ez ügyben együttműködve a kerület gyermekorvosaival. Hamarosan készül erről előterjesztés.

Mach Péter: Akkor a költségvetésben lesz erre fedezet?

Schmidtné Buda Andrea osztályvezető: Azt még nem tudja megmondani, milyen költséggel kell számolni, nagyjából kettő millió forinttal számolnak. Reméli, hogy minél hamarabb sikerül ezt az injekciós lehetőséget bevezetni.

Egy hozzászólás “Életmentő injekció az allergiás rohamok ellen” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük