Életmentő injekció az allergiás rohamok ellen

Pesterzsébet is biztosítja, hogy nevelési intézményeiben legyen olyan életmentő injekció, amelyet allergiás roham esetén a nevelők, pedagógusok be tudnak adni a diákoknak. A kerület által fenntartott intézményekben várhatóan már nyáron sikerül biztosítani, iskoláinkban sajnos legkorábban csak ősszel, ha addig a fenntartó tankerület kezelni tudja a gyermekellenes adminisztrációs akadályokat intézményeiben és megállapodást köt az önkormányzattal a finanszírozási, képzési és egyéb kérdésekben.

Ha a kormány közömbös és cselekvésképtelen is bármely egészségügyi probléma esetén, legyen gyermekeinkről vagy nagyszüleinkről szó, az önkormányzatok láthatóan érzékenyebbek.

Februárban kezdeményeztem, hogy a Polgármesteri Hivatal együttműködve a kerület gyermekorvosaival, mérje fel az igényeket, az ezzel járó feladatokat, szükséges képzéseket, oktatásokat, s amennyiben szükséges akkor biztosítsunk hozzá plusz költségvetési forrást. Az egyeztetések lezárultak és csütörtökön végre dönthet róla a képviselőtestület.

Mint ismert, egy újpesti 7 éves kisfiú egy iskolai születésnapi ünnepség után lett rosszul, mert mogyorót tartalmazó édességet evett, amelytől anafilaxiás rohamot kapott. A mentők már nem tudták megmenteni az életét. Azóta számos esetben mentett már életet intézményekbe kihelyezett életmentő injekció. Anafilaxiás sokk akkor lép fel, amikor a szervezet olyan túlzóan és hevesen reagál egy allergénre, hogy ha az illető nem kap azonnali segítséget, akár percek alatt belehalhat. A tünetei közé tartozik a légszomj, a fulladás, a hányás, a gyorsuló pulzus és az ájulás is, és gyors beavatkozás nélkül a vérkeringés teljes összeomlásához vezet. Amikor valaki anafilaxiás rohamot kap, csak az adrenalininjekció segít rajta (és, ahogy a mentősök is hangsúlyozták, a kalcium egyáltalán nem), hogy esélye legyen életben maradni, amíg megérkeznek a mentők, hogy szakszerűen ellássák.

A problémára érdemi megoldást a kormány tudna adni, de sajnos az most is tétlenül szemléli az állami egészségügyben felmerülő zavarokat.

Az önkormányzatok azonban láthatóan érzékenyebbek és valóban cselekvést választották.

A februári felvetésemre a Hivatal Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztálya (a továbbiakban: KESZO) megvizsgálta annak lehetőségét, hogy az önkormányzat által fenntartott kerületi nevelési-oktatási intézmények (óvodák), és a gyermekek napközbeni ellátásában résztvevő további kerületi intézmények (Bölcsődék, Gyermekek Átmeneti Otthona /a továbbiakban: GYÁO/), illetve igény esetén a kerületi általános iskolák számára a súlyos allergiás reakció azonnali kezelésére szolgáló önbelövő adrenalin injekció milyen módon kerülhet biztosításra.

Az alkalmazható készítmények közül az EPIPEN oldatos injekció biztosítását javasolták (a 15 kg-nál kisebb testtömegű gyermeknél EPIPEN Junior – 150 mikrogramm oldatos injekció /junior/ alkalmazható; a 30 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekek és serdülők esetén EPIPEN 300 mikrogramm oldatos injekció /felnőtt/ alkalmazható.) Az EPIPEN steril oldat előre töltött tollban, sürgősségi, izomba történő (intramuszkuláris) injekciózásra szolgál, rovarcsípések vagy – marások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók (anafilaxia), valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható.

Tekintettel arra, hogy a készítmény vényköteles, beszerzése az orvosi recept felírását követően történhet. Az előzetes egyeztetések alapján, az intézményi gyógyszerbeszerzéshez hasonlóan (pl.: iskolaegészségügyi szolgálat) a megrendelés a HSZI, valamint a GYÁO ellátására és az iskola és ifjúság orvoslási feladatok ellátása vonatkozásában kerületi óvoda tekintetében is személyes közreműködői szerződéssel rendelkező házi gyermekorvos bevonásával történhet.

Fentiek alapján Intézményenként/tagintézményenként 2 db junior injekció tartanak szükségesnek, a GYÁO és a nyári tábor esetében a változó korosztály miatt a junior és a felnőtt készítményből szintén 2-2 db injekció indokolt).

A javaslat a kerületi általános iskolák részére is biztosítana injekciókat a következő tanévtől, de a kerületi iskolákban biztosítandó injekciók felhasználásához a fenntartóval történő további egyeztetés szükséges – kérdésemre adott válaszában a tankerület vezetője arról tájékoztatott, hogy – egyelőre komoly adminisztrációs és egyéb akadályok miatt ez egyelőre nem lehetséges .

Bővebben az előzményekről: https://mach.hu/2022/02/14/eletmento-injekcio-az-allergias-rohamok-ellen/

Határozati javaslat:

A Képviselő-testülete úgy dönt, hogy

  1. Pesterzsébet Önkormányzatának fenntartása alatt álló óvodák (és tagintézményeik), bölcsődék, a Gyermekek Átmeneti Otthona, valamint a kerületi nyári tábor számára az ellátotti korosztálynak megfelelően 2-2 darab életmentő adrenalin öninjektort biztosít, szükség esetén a készlet pótlásáról gondoskodik.
  2. szándékát fejezi ki, hogy amennyiben a kerületi általános iskolák igénylik, részükre a 2022/2023-as tanévre az ellátotti korosztálynak megfelelően 2-2 darab életmentő adrenalin öninjektort biztosít, szükség esetén a készlet pótlásáról gondoskodik.
  3. az Önkormányzat a készítmények beszerzésére 3.000.000,- Ft fedezetet biztosít a 2022. évi költségvetéséről szóló 4/2022. (II.14.) önkormányzati rendelete 2.5. számú „Általános tartalék” soron.
  4. felkéri a polgármestert a beszerzéssel összefüggésben a szükséges intézkedések megtételére.

Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: adott

Egy hozzászólás “Életmentő injekció az allergiás rohamok ellen” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük