Mi legyen a szelektív szigetekkel a Mediterrán lakópark sarkain?

A nyár végi éves lomtalanításkor készítettünk egy kérdőívet Gémesi Emese és Völgyesi Krisztián képviselőtársaimmal, hogy megismerjük az Önök véleményét, javaslatait, s hogy azok figyelembe vételével alakíthassuk át Pesterzsébet hulladékgazdálkodását, az illegális szemét elleni harcot, parkjaink, zöld felületeink védelmét. A kérdőív kitöltői szerint Pesterzsébet szemetes és ezen nehéz lenne vitatkozni, a szelektív szigetek kérdése osztotta meg talán a legjobban a választ adókat, bár a többségük szelektíven gyűjti a szemetet, környezetének állapotával senki sem elégedett.  A többség ugyan megtartaná őket, de körbekeríttetné, bekamerázná, gyakrabban takaríttatná a környezetét, néhányan a Nyugat-Európában divatos műszaki cikkes, elemes konténerrel is kiegészítenék.

Szeptemberben a Környezetvédelmi Városfejlesztési Bizottság elnökeként megígértem, a beérkezett véleményeket javaslatokat fokozatosan beépítjük az elkövetkező hónapokban a munkánkba, így végigjárjuk az összes problémás szigetet, s mindegyik esetben külön keresünk megoldást a problémára (áthelyezés, körbekerítés vagy egyéb védelem, zöldfelület rendezése vagy végső esetben a megszüntetés).

Az ígéret szép szó: október közepén bizottságunk 6 szelektív szigetet járt be és mérte fel az állapotokat, kérte be az FKF Zrt. véleményét, illetve kérte meg a körzetek képviselőit, hogy mérjék fel a lakossági igényeket. Novemberi ülésünkön pedig döntünk is a felmért szelektív szigetek esetén arról, miként teljesíthetők a lakossági kérések.

22308818_1687697307930289_3714244632778007244_n.jpg

Az októberi bejáráson érintettük a Mediterrán lakópark két sarkán található szelektív szigetet is.

Az elmúlt hónapokban rengeteg panasz érkezett ugyanis a Duna-parti sziget környezetének állapotáról (köztük tőlem is), a másik szelektív sziget megszüntetését pedig az egyik társasház közös képviselője kezdeményezte. A helyzetet fokozta, hogy október idusán pedig (szombat és vasárnap) este a lakópark két szélén elhelyezkedő szelektív szigeteket fel is gyújtották. Sajnos az FKF ZRt. mind a mai napig nem távolította el a romokat és nem pótolta a konténereket.

Október 20-án készítettem egy kérdőívet a Mediterrán lakóparkban élők részére a lakópark két sarkán található szelektív szigetek használatáról. Most ennek kiértékelését osztom meg:

A kérdőívet 88 lakó töltötte ki, 96%-uk a lakóparkban, 4%-uk pedig a Gubacsi-lakótelepen a Zodony utcai sziget környezetében lakik.:screenshot_2017-10-30_09_33_19.png

A kitöltők közül mindenki szelektíven gyűjti a szemetet, négyen komposztálnak is, a választ adók 16%-a azonban csak a műanyagot és a papírhulladékot gyűjti külön, ők nem használják a szelektív szigeteket, a többiek valamiféle gyakorisággal igénybe veszik azokat, van aki csak az üveggyűjtőket, vannak akik a többit is.

screenshot_2017-10-30_09_33_31.png

Fenti okok miatt, 52 % szerint szükség van rájuk, 38% szerint csak az üvegkonténerekre, 10% szerint pedig nincs.
screenshot_2017-10-30_09_33_41.pngscreenshot_2017-10-30_09_33_54.png

.

 

screenshot_2017-10-30_09_34_02.png

Baba park melletti (Zodony utca) szelektív sziget:

A választ adók csupán 10%-a szüntetné meg a szigetet, közel 20%-uk csak az üvegkonténereket tartaná meg, a többség azonban megtartaná az eredeti funkciókkal, viszont nagyobb védelmet biztosítanának nekik (körbekerítés, mobilkamerák…) és gyakrabban takaríttatnák.

screenshot_2017-10-30_09_34_14.png

Vizisport utcai (Duna-part) szelektív sziget:

A szelektív sziget közvetlen környezetében két új társasház is épül, aminek a környezetében felhalmozott építési hulladék vonzza az illegális hulladékot elhelyezőket. Az adott szigetet ráadásul eddig sem az itt lakók használták, hanem a környező sporttelepek egyesületei és sport és egyéb vállalkozásai, miközben annak környezetének karbantartásában nem vettek részt.

A Facebook sajátossága, hogy míg a gyorsan, egyetlen kattintással lezavarható FB szavazás esetében 87% szüntette volna meg az adott szigetet, addig az 5 perc alatt kitölthető kérdőív esetében (érdekes módon a kérdőívet többen töltötték amúgy ki, mint ahányan szavaztak) az arány a részleges vagy, ideiglenes megszüntetést támogatók esetében 59%-ra csökkent, a megtartást azonban ebben az esetben  is csak 36% támogatta.

A novemberi bizottsági ülésen, a felmérések alapján az alábbi javaslatot teszem:

  1. A Duna-parton található szelektív sziget ideiglenes megszüntetést javaslom, hogy a két társasház átadása után az ott lakókkal egyeztetve keressük meg a helyét a házak környezetében a Vízisport utcában.
  2.  A Baba park melletti szelektív sziget esetében javasolni fogom:
    1. a Zodony utcában a konténerek körbekerítését úgy, hogy ne zavarja a sarkon kilátást.
    2. a sziget közelébe mobilkamera telepítését.

Köszönöm a kérdőív kitöltőinek a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük