Együtt sikerült: megújul a Baross-Topánka pavilonsor

Lezárult a Baross-Topánka új közösségi közlekedési csomópontjának tervezési folyamata.

Köszönöm mindenkinek az aktív részvételt! S köszönöm polgármester úrnak és képviselőtársaimnak, hogy hagyták magukat meggyőzni: ha a helyi közösségek nem ismerik részleteiben a fejlesztések indítékait és céljait, akkor kevésbé érzik magukénak és nem válik természetessé, hogy a létrejövő köz és magánvagyont óvniuk és gondozniuk szükséges.

Ennek köszönhetően egy többlépcsős közösségi tervezés projektet indított el Pesterzsébet Önkormányzata. A képviselők csütörtöki döntése alapján – az azt megelőző közösségi tervezési projekt eredményének megfelelően – megújul a zöldfelület és új pavilonok épülnek a Baross és a Topánka utca sarkán lévő területen a tavaly lebontottak helyére.

A közösségi tervezés második, záró szakaszában győztes látványterv: 

07-melleklet_02.jpgAz előző ciklusban a képviselők többsége a régi, megkopott, de népszerű pavilonsort lebontatta anélkül, hogy megtervezte volna mi épüljön a helyén. Most viszont Önökkel együtt újjáépítjük Pesterzsébet legfontosabb közlekedési csomópontját!

A hagyományos paradigma szerint a tervezés jól képzett, diplomás szakemberek feladata. Ez azonban nem minden esetben igaz, a szakértői és közösségi tervezés összehasonlításában nem elsősorban a létrejövő tervdokumentáció profizmusa a perdöntő (hiszen ebből a szempontból a főépítész úr egyedül eredményesebbnek bizonyulna), hanem a fejlesztés valamennyi szereplőjének, egyetértése, elköteleződése az adott kezdeményezés iránt. A közös, tervezői munka során együtt határoztunk a közlekedési csomópont jövőjéről (a zöldfelületek növelése és fejlesztése mellett szolgáltató épületek is épüljenek a területen), a szolgáltatóépületek számáról, nagyságáról, funkciójáról, egy multifunkcionális fedett buszmegállóról, közösségi terekkel. S most közösen választottuk ki a látványtervek közül azt, amelyiket a beruházó megépít.

A közös tervezői munka első fázisában mind a közösségi tér funkciójának meghatározásában, mind elhelyezkedésében, illetve az azt körülvevő zöld felületek és a gyalogutak megtervezésében is vártuk az itt élők javaslatait, véleményét.

Ennek eredményéről itt olvashat: a tervezés első fázisának eredménye. A közösségi tervezés lezárult első üteme alapján a pavilonok funkciója a legnépszerűbb funkciók közül kerülnek ki (pékség, zöldséges, hírlapárus stb.). A pavilonok a lakótelephez illeszkednek, egyszerű vonalvezetésűek, így rendezett utcakép alakulna ki a Baross utca – Topánka utca sarkán. A Topánka utcai zöldfelület folytatásaként kis közpark is létesül. A modern, átlátható pavilonokat közös tető fogja össze, ezzel is az egységes megjelenést erősítve. Az új épületegyüttes várakozóhely és kiszolgáló egység is lenne egyben.

A második szakaszban már a konkrét látványtervek közül választottuk ki a számunkra legkedvesebbet.

Trummer Tamás főépítész 3 látványtervet készített, melyet Pesterzsébet honlapján a Pesterzsébet Újságban és a blogomon véleményezhetett és szavazhatott a lakosság.

 A közösségi tervezés II. szakaszában az alábbi eredmények születtek a beérkezett 597 db vélemény alapján:

  1. változat: 16,1 %
  2. változat: 55,9 %
  3. változat: 28 %

A győztes látványterv alapján a zöldfelület előre kerül, a pavilonok üzlettere légiesebb, átláthatóbb. lesz A váró funkción kívül a kisebb üzletek a Topánka utcától távolodnak. A Topánka utcai zöldsáv folytonossága nem szűnik meg, az üzletek védettebbé válnak, ami közegészségügyi és zajvédelmi szempontok alapján is kedvező.

A felmérés eredményét – a beruházás lebonyolítására és a későbbi üzemeltetésére vonatkozó konkrét javaslattal együtt – szeptemberi képviselő-testület ülésén tárgyaltuk.

A testület döntése megerősítette a közösségi tervezés döntéseit, október végéig lezárulhat a beszerzési eljárás és utána indulhat az engedélyeztetés és építkezés, nagyon remélem jövő nyáron már friss péksüteményt ehetünk eső esetén a fedett váróban, vagy jó idő esetén a zöldfelületen elhelyezett padokon. 

Határozat:

A Képviselő-testület úgy dönt, hogy:

  1. a kizárólagos tulajdonában lévő Bp. XX. Baross utca – Topánka utca kereszteződésében (170204/10 hrsz) lévő pavilonsort kíván építtetni a lakosság alapvető szolgáltatásokkal való ellátása érdekében, építési koncesszió keretében az előterjesztés mellékletében szereplő 2. számmal jelzett látványterv alapján.

  1. felkéri a polgármestert, hogy a beruházás építési koncesszió formájában történő megvalósítása érdekében az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő INTEGRIT-XX Városüzemeltetési-, Szervező-, Fejlesztő és Szolgáltató Kft-t (cégjegyzékszám: 01-09-061468, székhely: 1205 Budapest, Jókai M. u. 89-91.) egyedüli ajánlattevőként hívja meg ajánlattételre.

  1. az építési koncessziós szerződésben ki kell kötni, hogy

      • a nyertes ajánlattevő az Önkormányzat kizárólagos tulajdonába kerülő beruházást teljes egészében saját forrásából köteles megvalósítani, ellenszolgáltatásként a használatba vételi engedély jogerőre emelkedésének napjától kezdődően 15 évre hasznosítási jogot szerez.

      • a nyertes ajánlattevő a tervezési munkák elvégzése során folyamatosan köteles egyeztetni a terveket az Önkormányzat Főépítészével, valamint az engedélyezési eljárás megindítása előtt az elkészített engedélyezési terveket be kell mutatni a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságnak,

      • a nyertes ajánlattevő a kivitelezési munkák elvégzésekor folyamatosan egyeztetni köteles az Önkormányzat kijelölt, illetékes szakemberével és a főépítésszel.

      • a nyertes ajánlattevő a felépített pavilonsor hasznosítása és kialakítása során köteles figyelembe venni a közösségi tervezés iránymutatásait a pavilonsorban végezhető szolgáltatási tevékenységekről és a zöldfelületek nagyságát-arányát tekintve..

  1. felkéri a polgármestert, hogy a beszerzési eljárás lebonyolítása, valamint a szerződés megkötése és aláírása érdekében a szükséges intézkedéseket tegye meg.

Határidő:

  • a beszerzési eljárás lefolytatására: 2016. október 31.
  • a pavilonsor tervezésére, engedélyezésére és kivitelezésére: 2017. június 30.

Felelős: Szabados Ákos polgármester

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük