Az akadálymentes Pesterzsébetért!

Mert új idők váltják a régit: öt éve kezdeményeztem, hogy készítsünk egy átfogó akadálymentességi, és „kismama-baráti” felmérés által nyert adatokat feldolgozó, bárki által korlátlanul megtekinthető webes megjelenítésű digitális “akadálymentes” térképet. Öt éve elutasítás ás elzárkózás fogadta, most pedig megvalósulhat.

akadalymentes_1.jpgAz elmúlt 6 év az önkormányzatok számára országszerte megszorításokat hozott, városrészünk Duna-parti kerületként, amely mind zöldmezős, mind barna beruházási övezetekben szegény, egyetlen választ adhat: Pesterzsébetet megtartja egy otthonos, élhető városrésznek. A kerület otthonosságát, és a lakosság közérzetét leggazdaságosabban a kerület adottságainak számbavételével, és azt az emberek számára a mindennapokban jól hasznosítható formában történő közzétételével lehet és érdemes fejleszteni. Ezen az elképzelésen alapul a Duna-part, a Topánka-Baross közösségi közlekedési csomópont fejlesztése, a lakótelepi fittparkok, játszóterek és futópályák építése.

S erre épített a 2011-ben benyújtott „Akadálymentes Pesterzsébetért” program javaslatom, amely az akadálymentesítés szükségességének megértetésére, társadalmi elfogadtatására, és annak előmozdítására irányult.

A javaslatomat azonban öt éve korántsem fogadta kitörő jókedv: a kormánytöbbség nem támogatta. Hiába tartalmazta a határozati javaslatom, hogy a fejlesztés első lépcsője külön költségvetési forrást sem igényelt, az előzetes egyeztetések alapján térinformatikai feladatokat ellátó osztály a kötelezően előírt feladatok mellett a térkép projekt első lépcsőjének szánt közintézmények akadálymentesítési térképét el tudja készíteni. Vagyis nem teljesen hiába: a fideszes városvezetés úgy megijedt az esélyegyenlőség biztosításának lehetőségétől, hogy a teljes kerületi térinformatikai rendszer helyét sóval hintette be. Inkább megnehezítették a hivatal osztályainak működését, az ingatlanügyek és egyéb beruházások, fejlesztések tervezését és iktatását, csak nehogy segédkezet kelljen nyújtani a rászorultaknak.

Inkább okoztak komoly súlyos anyagi károkat, és feláldozták a térinformatikai rendszer liszenszeket, ha egyszer a kormány betiltotta szegénységet és a gyermekéhezést, akkor Pesterzsébeten sem fognak olyan őrült dolgokkal, mint esélyegyenlőség foglalkozni.

“Az az egy fontos: legyetek jók most,
Már nem kell túl sok a holnaphoz;
Legyetek jók, ha tudtok,
A többi nem számít.”

Öt éve azt ígértem, nem hagyjuk annyiba, folytatjuk a munkát. Ideje volt tehát ismét belevágni, fél éve az Oktatási, Informatikai Bizottság ülésén ismét kezdeményeztem, hogy gondoljuk végig a térinformatika rendszer bővítése milyen szerepet kaphat a kerület akadálymentesítésében, s vágjunk bele.

Köszönet Dr. Demjanovich Orsolya jegyző asszonynak, Trummer Tamás főépítész úrnak és Szalai Lászlónak a kerületi térinformatikai rendszer fejlesztőjének, hogy támogatták a javaslatot és megkezdődhetett a munka.

society-disabilities-barrier-free-access-sozialhelden-social-heroes_a.jpgA program első fázisaként a Főépítészi Iroda elkészítette a közterületek akadálymentességének jelenlegi állapotáról szóló térképet a kerületi honlap térinformatikai linkjén is publikálva. A térkép elkészítése során a gyalog átkelő és utcasarkok járda magasságát figyelembe véve négy kategóriát állapítottak meg (igen, részben, nem megfelelő, gyengén látók számára is alkalmas).

A térképi adatbázist folyamatosan ellenőrzik, az adatok frissülnek. Részletesebb minőségi kategóriák jellemzésére leíró adatbázist terveznek majd csatolni az egyes azonosítókhoz (hibátlan,jó aszfalt-töredezett szegély, repedezett, megsüllyedt, földes, hiányos szegély v. burkolat).

A lakosság informálása mellett a térkép a további akadálymentesítés tervezését, ütemezését is segítheti. A digitális térkép ugyanis nem csak arra alkalmas, hogy jelölje akadálymentesített útjainkat, közintézményeinket, de jellegéből adódóan (adatbázis kapcsolata miatt) a hiányosságokat, annak megoldási teendőit, határidejét is tartalmazhatja, segít a tervszerű stratégia kialakításában. Az elkészülő térkép azonban csak egy út kezdete, további cél az akadálymentesítés szükségességének megértetése, társadalmi elfogadtatása, és ez által előmozdítása Pesterzsébeten. Iránymutatást adhat a kerületben működő civil szervezeteknek és vállalkozásoknak. Nem titkolt célunk, hogy a csatlakozni szándékozók felmérjék a kerületben kereskedelmi egységeket, vendéglátóhelyeket, közútjainkat, folyópartjainkat, hogy az akadálymentesítettséget az egész városrészben javítani tudjuk.

Ennek megvalósulásával a mozgásukban vagy érzékelésükben korlátozott személyek és hozzátartozóik mindennapjai tervezhetőbbé, reménytelibbé válnak, és a többségi társadalommal való kapcsolatteremtésük, kapcsolattartásuk, közös programok szervezése által, a teljes értékű társadalmi életük gördülékenyebbé tehető.

Kedden tárgyalja a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság a Főépítészi Iroda ezzel kapcsolatos tájékoztatóját, akinek kérdése, javaslata van az kérem, jelezze kommentben vagy mailben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük