Mentsük meg a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőt!

Nem hagytuk teljesen tönkremenni a fürdő épületét: kérésünkre a fenntartó megjavította a tetőt. Ez ugyan csak az első lépés, de nem állunk meg: szeretnénk ha néhány éven belül újra megnyílhatná kapuit a gyógyulni vágyók előtt ez ez egyedülálló, patinás gyógyfürdő.

jodos_sos.pngFotó: Fölkel Károly

A februári testületi ülésen kértem Szabados Ákos polgármester úr segítségét: a Pesterzsébet! Itt lakunk FB csoportban jelezték felém, hogy a Jódos-Sós Fürdő tetejét letépte a vihar, de pótlását-javítását a fenntartó nem kezdte meg.

Polgármester úr vállalta, hogy képviseli az ügyet, levelet írtunk tehát Szőke Lászlónak, a Gyógyfürdő Zrt. vezetőjének. A fürdő tetőszerkezetének jelentős része ugyanis eltűnt, így nem biztosított a fürdő állagmegóvása. Bár ígéret szerint 2 éven belül 1,5 Md forintos fővárosi beruházásként megújul a fürdő, addig sem szabadna hagyni teljesen tönkremenni.

Kérésünk nyitott fülekre talált: bár lassú munkához idő kell, de 8 hónappal a nyári vihar után kérésünkre végre megjavították a Jódos-, Sós Gyógyfürdő tetőszerkezetét.

Az első lépést megtettük azért, hogy megmenthessük a kerületnek ezt a régi, patinás épületét.

A Duna-parton élők aktív képviselőjeként ez ügyben együttműködési készségemet fejezem ki mindenkivel, remélem kormánypárti képviselőtársaim is támogatják még mindig a projektet, mert a Duna-part fejlesztése közös ügyünk. 

A tavalyelőtti ígéret alapján 2018 áprilisában kezdődhet a pesterzsébeti jódos-sós fürdő felújítása és bővítése, legalábbis a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési elképzelései szerint. A rekonstrukciót követően – medencék felújítása, új medencék építése, épületek teljes körű átépítése, új szolgáltató blokkok létesítése – egy egész évben üzemelő fürdő komplexum üzemeltetése valósulna meg Pesterzsébeten. 

Erzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő hosszú ideje nem szolgálja már az egészségünket: a strand 2001-ben, a gyógyfürdő 2005-ben zárta be kapuit. A pesterzsébeti jódos-sós, eredetileg gyógyfürdő stranddal, a hely különlegessége az, hogy ez Budapest egyetlen olyan gyógyfürdője, melynek gyógyvize a jódos, brómos vizek csoportjába tartozik.

Részlet a testületi ülés jegyzőkönyvéből:

 

Mach Péter: … A Jódos-, Sós Gyógyfürdő teteje olyan állapotban van, amely szerint láthatóvá vált, hogy ennek az épületnek hamarosan vége ha nem teszünk valamit. Tudja, hogy nem a kerület hatásköre ez az ügy, de kéri, hogy írjanak egy levelet annak érdekében, hogy a fürdő tulajdonosa nézze meg az épületet, vizsgálja meg milyen állapotban van, s tegye meg a szükséges lépeseket amivel biztosítani tudja az állagmegóvást Jelenleg úgy néz ki, hogy ez bontandó épületté válik, ha a tető legalább részben nem lesz pótolva.

 

Szabados Ákos: A Jódos-, Sós Gyógyfürdővel kapcsolatos felvetés kapcsán kéri, hogy Mach Péter, mint képviselő írjon egy levelet számára azért, hogy azt is mellékeljék Szőke úr felé írandó levél mellé. Mint polgármester megírja a levelet, de támasszák alá egy képviselői levéllel is.

6 hozzászólás “Mentsük meg a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőt!” bejegyzéshez

  1. Ha a polgármester úr, akkor a fürdő vezetője miért nem? Egy cikkben egyébként egy személyt urazni sima nyalás. Nem is szokás, sem név, sem beosztás említése mellett.

  2. @funfun: Köszi az érdemi észrevételt!

    Amúgy szerintem az első mondat szerkezetileg igényelte, a második nem, de elfogadom lehet olyan olvasata is amit írsz.

    Esetleg a fürdőről vélemény?

  3. Ha újra megnyitják a fürdőt, akkor a közlekedéssel is tenni kellene valamit, mivel katasztrófa a lakótelep és a lakópark déli bejárati útja, nyilván a fürdő meg további forgalmat vonzhat oda.

  4. @nagybalfasz:

    A csepeli beruházás miatt úgy tudom a Gubacsi híd átépítésre kerül a vasúti fejlesztések miatt, így remélem az északi lejáró kiépül és a Duna-partra érkezők azt használják majd.

  5. sose’ laktam a környéken, de így látatlanba’ azt mondanám, hogy szerintem a pesterzsébetiek megérdemlik, hogy a jódos-sós gyógyfürdőben újra kényeztethessék megfáradt tagjaikat! hajrá, én drukkolok!

  6. Emlékezetem szerint, mielőtt végleg bezárt, előtte kb. 1-1,5 évvel belül felújították a fürdőt (gőz, medencék stb.). Még csodálkoztam is, ha egyszer felújították és sok milliót ráköltöttek, miért zárták be akkor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük