Kitakarítottuk a Duna-partot

Kubatov és kopasz elvbarátai megijedtek néhány PET palacktól, így kitakarítottuk mi a ferencvárosi Duna-part egy szakaszát a víz világnapjára készülve.

Egy hónapja kérdeztem: Kik is az igazi fradisták? Akik kopasz verőlegényként ijesztgetnek másokat, vagy akik tesznek is a Ferencvárosért, Dél-Pestért, a Duna-parton sportolókért?

Ezért is írtam nyílt levelet Kubatov Gábornak a Fradi elnökének, hogy az eddigi sikertelen szerecsenmosdatás helyett mutassa meg az FTC valódi értékeit, segítsen kitakarítani a Duna-partot. Kértem, hogy egyesületük mutasson példát és segítsen kitakarítani a ferencvárosi Duna-partot.

A Duna ferencvárosi szakasza ugyanis a főváros legelhanyagoltabb része, illegális hulladéklerakók tömege, szemét-szemét hátán, kommunális hulladék, kidobott ágyak, rekamiék, TV-k, autógumik… Ha valóban a Ferencvárosért dobogna az FTC elnökének a szíve akkor segített volna, hogy a kerület ezen része is szebbé, tisztábbá válhasson az itt élők számára.

A „Fidesz-közeli bűnözők, kopasz verőlegények”, azonban csak népszavazási kérdéseket benyújtani szándékozókat ijesztgetni képesek, de amikor tehetnének is valamit Ferencvárosért, a ferencvárosi sportolókért, akkor inkább a hasukat vakarva, a fotelben nyomogatják a TV távkapcsolóját.

Március 22-én világszerte a víz világnapját ünneplik, Budapesten viszont inkább szégyenkeznünk kellene a természetes vizek és vízpartok állapota miatt. A PM ezért idén vízpart-takarítással igyekezett emlékezetessé tenni a vizek ünnepét, és erre hívta dél-pesti polgárokat annak érdekében, hogy a vízpartjaink méltóak legyenek egy saját természeti értékeit felelősen kezelő XXI. századi világvároshoz.

Az 1992. évi riói környezetvédelmi világkonferencia óta március 22-e a víz világnapja. Egy elvben folytonos körforgásban lévő és állandó mennyiségű, a gyakorlatban azonban az emberi tevékenység, a szennyezés és a klímaváltozás miatt egyre fogyatkozó környezeti erőforrást, az egyik legfontosabb életfeltételt ünnepeljük ilyenkor, világszerte felhívva a figyelmet a fenntartható vízhasználat fontosságára.

Magyarországon a helyzet rossz és egyre romlik: a természetes vizek ökológiai állapota a beavatkozásra eurómilliárdokat adó Európai Bizottság friss jelentése szerint az elköltött összegek ellenére sem javult, miközben a klimatikus és civilizációs kockázatok egyre nőnek. A PM ugyanakkor úgy gondolja, hogy amit országos léptékben a környezeti szempontokat ignoráló kormány képtelen kezelni, az helyi szinten társadalmi összefogással sokszor megoldható.

A múlt hónapban kezdeményezésünkre, a 89,5 Music FM Délutáni Road Show közreműködésével felszámolták a pesterzsébeti oldalon az illegális lerakókat. Most a világnapon pedig ferencvárosi szakaszon szerveztünk vízpart-takarítási akciót – a cél az volt, hogy Budapest egyik természeti különlegességét megszabadítsuk az emberi felelőtlenség hétköznapi terheitől, hogy a vízpart ismét az egyik ékköve lehessen a fővárosnak, és természeti élőhelyként, illetve rekreációs övezetként is méltó lehessen egy XXI. századi világvároshoz.

Köszönöm az akcióban résztvevőknek a közös munkát!

Jelentsd be az illegális hulladéktelepeket nekünk, mi segítünk, hogy eltűnjön! 

A környezet értékeinek és a lakosság egészségének megvédése az állam felelősségi körébe tartozik. Az egészséges környezethez való alkotmányos jog biztosítása a hatályos alaptörvény és a vonatkozó alkotmánybírósági határozatok szerint is az állam alkotmányos kötelezettsége, amelynek nem tesz eleget.

Ezért indítottuk el a gazdátlan vegyibombák felszámolása céljából a veszélyes hulladék bejelentő oldalt. Vállaljuk, hogy a bejelentéseitek alapján utánajárunk bárhol is található az országban, majd kezdeményezzük és nyomon követjük az államnál az egészség- és környezetkárosító méreglerakatok felszámolását.

Küldd el nekünk az űrlap segítségével az információkat az illegális hulladéklerakatokról, hogy együtt tegyünk egy szebb, egészségesebb, élhetőbb világért! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük